OPINII  »  EDITORIAL

Ghioane, fotbalistul și povestitorul

Articol de - Publicat joi, 24 februarie 2022 12:38 / Actualizat joi, 24 februarie 2022 13:30

Tiberiu Ghioane a jucat 10 ani în Ucraina, iar la finalul lui decembrie fusese la un curs, la Kiev, pentru obținerea licenței A de antrenor. Are un har de a povesti cum rar mai găsești printre fotbaliștii noștri

În serile de Champions League, în special, la Sport Total FM stau de vorbă cu foști fotbaliști cărora le-a cântat de mai multe ori imnul celei mai importante competiții, iar Tibi Ghioane este unul dintre ei. Are un calm respectuos, iar discuțiile despre fotbal și nu numai sunt absolut minunate.

Tibi pare un Ion Creangă modern, pentru că te trece în jumătate de oră prin meciuri memorabile, cum o bucată din Balonul de Aur obținut de Nedved în 2003 i s-ar datora și lui, la ce i-a făcut cehul într-un Juventus – Dinamo Kiev 5-0, în 2002, plus fotbaliști fabuloși împotriva cărora a jucat. Apoi ne oprim la Ucraina, iar Ghioane are un discurs excepțional...

Revoluția Portocalie l-a prins pe teren

Fostul fotbalist de la Dinamo Kiev spune că Ucraina este o țară a contrastelor, iar dacă stai prea mult în Kiev riști să fii indus în eroare: „Sunt locuri rămase și blocate în timp, sărăcie foarte multă și nu s-au dezvoltat deloc. Îmi amintesc de vremurile când eram fotbaliști de Champions League, dar zburam cu avion militar, însă nu ni se spunea niciodată!”. 

Referitor la ce se întâmplă astăzi, Ghioane a făcut o trimitere la anul 2004, în noiembrie, la Revoluția Portocalie sau a Castanilor: „Revoluția Portocalie m-a prins pe teren, Dinamo Kiev – AS Roma, puteți verifica, i-am bătut cu 2-0. Au fost niște momente de panică. Țin minte și acum că era de râsul curcilor, erau locuri unde Viktor Iușcenko (fost președinte al Ucrainei) avea 102%. 

Asta ca să înțelegeți de ce erau oamenii nemulțumiți. Iușcenko venea și se poza des cu fotbaliștii de la noi, îl plăcea foarte mult pe Ismael Bangoura, ce atacant! A avut 2 sezoane perfecte, iar lui Iușcenko îi plăcea la nebunie de el. Era mare fan Dinamo Kiev, iar la meciurile din Champions League nu lipsea!”.

Ghioane, fotbalistul și povestitorul

Să nu ne încredem în falșii profeți

Când vine vorba despre situația actuală, ca om care face școala de antrenori la Kiev și care a jucat 10 ani în Ucraina, Tibi încearcă să ne dea o lecție: „Nu e bine să ne dăm noi cu părerea despre o țară greu încercată, o țară cu probleme, iar noi să facem pe specialiștii! Ne ajută cu ceva? Ei știu cel mai bine de ce s-a ajuns aici, gândiți-vă la oamenii aceia din Est, care odată cu închiderea granițelor trăiesc la limită! Un război nu face bine nimănui!”. 

Ghioane știe foarte bine ce se întâmplă în Ucraina, dar din respect a învățat că e bine să nu dezinformeze sau să fie în vreo tabără. Poveștile lui Tibi sunt fabuloase, dar ce ne facem cu oamenii de la noi care pentru un like încep să dezinformeze?

P.S. De exemplu, de dimineață, omul care ar trebui să facă un pic de curățenie în Liga I, să explice cu subiect și predicat ce se întâmplă la Mediaș, Clinceni sau Dinamo, ne pune un link cu: Live Al Treilea Război Mondial. Al doilea om din LPF vine cu un fake news, dar ne dă lecții de presă și de moralitate.


Comentarii (1)
117850983907825
Mircea Ordean  •  25 Februarie 2022, 17:25

N-am reușit sa miros vreun mare povestitor, în Ghioane. Iar în autorul articolului, nici pe atît.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează