OPINII  »  EDITORIAL

Mai sunt fotbaliștii modele?

Articol de - Publicat miercuri, 09 februarie 2022 14:09 / Actualizat miercuri, 09 februarie 2022 14:09

Chiar dacă este cel mai puternic, cel mai vândut, cel mai cel, Premier League devine îngrijorător pentru tinerele generații, după tot mai multe cazuri care scot în evidență lipsa educației fotbaliștilor, vedeți Greenwood sau Zouma.

Tot mai multe brand-uri își asociază imediat numele cu fotbaliști tineri foarte talentați, mai ales dacă există și garanția unui nume mare, cum ar fi Manchester United. Cazul Greenwood redeschide o cutie a Pandorei într-un fotbal din care nu se înțelege că modul în care comunici, prin care te reprezinți, poate avea un impact devastator asupra celor care te consideră model.

Acuzat că și-a bătut și violat iubita, Mason Greenwood pierde, la 20 de ani, toate contractele de publicitate, este scos din jocul FIFA 22 de cei de la EA Sports, iar clubul se spală foarte ușor pe mâini, printr-un comunicat clasic, plat, limbaj de lemn, că fotbalistul nu mai are ce căuta la echipă, pe sistemul: „De mâine nu mai vii!”

La fel ca și în cazurile Cristiano Ronaldo, Benjamin Mendy sau David Goodwillie, lumea sportului trece prea ușor cu vederea când vine vorba de niște oameni care produc foarte mulți bani, în ciuda trecutului lor. Ronaldo, după un proces care a aprins lumea câteva săptămâni, a scos banii, a plătit-o pe femeia care-l acuza de viol, iar acum apare în documentare despre viața de familie, iar ipocrizia și uitarea merg mână în mână. 

Și e liniștit în FIFA 22, deși îl scoseseră cei de la EA Sports, cu un simplu: „We’re sorry!”. În cazul lui Kurt Zouma, care-și lovește cu bestialitate pisica, clubul a reacționat imediat și l-a pus să își ceară scuze, plus amendă. În Anglia, agresarea animalelor se pedepsește cu închisoarea, iar “brainless player”, cum îi spun internauții, stă la mila lui West Ham United. Sau la mâna banilor!

Cazul Greenwood și Raith Rovers

Lui Mason Greenwood i se închid ușile peste tot, dar societatea e cumva amorțită, nu trage niciun semnal de alarmă. Dar lasă că o fac scoțienii. În 2017, David Goodwillie, un fotbalist mediocru, a fost găsit vinovat de viol, de un tribunal scoțian. La fel ca Ronaldo, omul a plătit daune victimei, de 100.000 de lire sterline, și-a continuat cariera. 

Mai sunt fotbaliștii modele?
Mason Greenwood/ foto: gettyimages

Imediat după ce a explodat scandalul Greenwood, un club din liga a doua secundă scoțiană, Raith Rovers, îl transferă pe Goodwillie, nume în antiteză cu viața extrasportivă. Presa din Scoția și asociațiile care se ocupă cu victime ale violurilor au tăbărât pe Raith Rovers, că se uită prea repede ce a făcut Goodwillie. 

„Fotbaliștii sunt modele de urmat – în special pentru tineri – și ni se pare total greșit că ați semnat cu un fotbalist găsit vinovat pentru viol”. Clubul s-a scărpinat un pic pe blazon și a revenit cu un comunicat prin care-și cere scuze că s-a concentrat prea mult pe probleme fotbalistice, dar că se va ține cont de părerea comunității. Goodwillie nu va juca nici măcar un minut la Raith.

Tot banii contează

Manchester nu s-a dezis complet de Greenwood, în condițiile în care vorbim despre un fotbalist crescut de academia lor, de la vârsta de 7 ani. 

Cluburile brand, cum ar fi Manchester United, trebuie să înțeleagă că sunt implicate zi de zi în forme de diplomație, că sunt exemple peste tot, iar acțiunile lor afectează nu doar în afara terenului. Aici nu este vorba doar despre dreptunghiul verde, ci despre exemple pentru întreaga societate. 

Liniștea de la Manchester demonstrează încă o dată că societatea prețuiește mai mult investițiile financiare decât dreptatea. Și vorbim de clubul care spune așa: „...greatness is more than a word; it's a way of being, it's about going further, doing more, respect, honour, never settling for ordinary, inspiring people, our legacy, walking with giants and lifting the prize”. 

Ar trebui să spuneți acolo: „Just money matters!”. Bine, probabil așa a zis și fanul Manchester United, care a dat 60 de lire pe FIFA 22 și alte câteva sute pentru a-l avea pe Greenwod în FIFA Ultimate Team, iar acum a strigat: Fuck off, mate!


Comentarii (5)
utaaradan
utaaradan  •  13 Februarie 2022, 14:44

Eu nu inteleg cum un sportiv ar putea fi un model... Poate pt. lenesi.

utaaradan
utaaradan  •  13 Februarie 2022, 14:44

Eu nu inteleg cum un sportiv ar putea fi un model... Poate pt. lenesi.

wackorine
wackorine  •  09 Februarie 2022, 21:40

și, un 'fifau' când te fac, bto .. ?! .. salutări din Brazdă ... bro!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează