OPINII  »  EDITORIAL

Profesionistul Mutu

Articol de - Publicat luni, 24 aprilie 2023 13:54 / Actualizat luni, 24 aprilie 2023 14:21

În vreme ce se urla despre arbitrajul de la Rapid – FCSB, antrenorul giuleștenilor a mai dat o lecție de bun simț fotbalului românesc

Cei care l-au prins pe Adi Mutu fotbalist și-l amintesc foarte bine, cu nasul pe sus, de o aroganță ieșită din comun, super încăpățânat, răsfățat de toate vestiarele echipelor mari ale lumii, prezent în toate topurile marilor fotbaliști și cu o viață extrasportivă cu mai multe minute în prelungiri decât toate partidele jucate.

Adi Mutu a pus capăt acelor momente, și-a turnat cenușă în cap, și-a recunoscut greșelile tinereții, a debutat cu stângul ca orice antrenor, dar a crescut într-un an, câți alții în 7, ca în basmul românesc. Și se vede în fiecare declarație, comportamentul său foarte calm de la marginea terenului, îmbrăcat ca un antrenor elegant, nu cu trening și buricul ieșit prin tricoul sponsorului tehnic, fără istericale de genul: presion, no greșeală, Al Nassr, hau, hau, hau, contraatac.

De la capul în pământ la „ăsta e Rapidul din Giulești”

După fluierul final al meciului câștigat dintr-un singur șut pe spațiul porții, ca în Italia anilor 90 și începutul anilor 2000, pragmatic, Mutu a început să-și laude elevii, de la Moldovan până la Dugandzic, care nu nimerește poarta, dar și să ne explice că a fost inspirat în alcătuirea echipei. 

Era mândru, dar în același ton profesionist, asta după ce la Craiova, mai aveau puțin rapidiștii și se puneau în genunchi în fața unei mase de suporteri manevrați de unul care înjură toți antrenorii, toți marii sportivi ai României. Să nu ajungă David Popovici prin bazin la Rapid și să zică ceva de Dinamo, că își ia și el cu „Davide, bulangiule”, cum a pățit Cristina Neagu. Bine că e Simona Halep suspendată, că și pe ea o lua la rost.

Profesionistul Mutu
Adrian Mutu (foto: Raed Krishan/GSP)

Acum, pentru fanii Rapidului, Mutu e fabulos, că a bătut principala rivală. Nu, Mutu e fabulos de când a luat o echipă cu transferuri la limita play-off-ului, și a condus Rapidul, purtat în suflete de sutele de mii de fani giuleșteni din țară, în lupte cu mult mai experimentatele Farul, CFR, FCSB sau Craiova. 

El a știut să facă din Dugandzic un golgheter, vorbim despre un croat care nu făcea nici cât 2 cepe degerate în Superligă, el l-a transformat pe Albu și a mers pe o apărare super experimentată, trecută lejer de 100 de ani, cu Morais, Săpunaru și Grigore. Locul lui Mutu este deja în galeria Rapidului, nu la scandări de tipul demisia, demisia, când nu are un an.

Când ai antrenor și alții marionetă...

Mutu are pedigree de antrenor, Rapidul încă mai are nevoie de cel puțin 2 sezoane să redevină echipa care speria fotbalul românesc, ține de niște automatisme, de spirit, de presiunea titlului și a obiectivelor înalte. Nu știu cât va mai rămâne prin România, pentru că la cum se prezintă, la cum vorbește, Adi Mutu o ia pe urmele lui Mircea Lucescu, Boloni sau Răzvan Lucescu, se apropie cu pași repezi de porțile fotbalului european. 

Da, Feșnic n-are nicio scuză, e unul dintre cei mai slabi arbitri din fotbalul nostru, îi e frică să scoată cartonașe, îi e frică să fluiere, dar asta nu scuză cu nimic schimbările idioate ale patronului-antrenor. Nu-l poți scoate pe Compagno, care hărțuise apărarea Rapidului în prima repriză și-l bagi pe Omrani, care e jucat la întâmplare la FCSB. Cristea și Cordea au dormit și ei în repriza a doua, așa că e ușor să-l înjurăm arbitrajul. Nu a viciat rezultatul, un cartonaș roșu nu reprezintă viciere de rezultat, ci un gol anulat aiurea. 

Eu n-am simțit că FCSB a fost în stare să îl bată aseară pe Moldovan, deci, sfatul e simplu: Luați-vă antrenor ca Mutu, că s-a convins lumea și de Charalambous.


Comentarii (18)
anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  25 Aprilie 2023, 09:54

Uite un motiv de reflecție pentru jurnalist...Daca fotbalistul Mutu in carierea lui întâlnea câțiva antrenori Mutu care sa comande duritati cum a dezvăluit Onea ...credeți că fotbalistul Mutu ar fi avut aceeași cariera ??? Profilul de jucător al lui Mutu este asemănător cu al lui Coman...Poate o să ne spuneți și la ce concluzie ați ajuns...

Klaus821
Klaus821  •  24 Aprilie 2023, 22:41

In primul rand eu cred ca afost strtegia lui mutu de a juca mai dur(in mod sigur stia ca fesnic e praf),se vede pe imagini reactia lui mutu de dupa interventie,de parca ar spune ´ba eu ti-am sa il iei mai tare,nu sa ii rupi picioarelé De calitatile lui mutu sincer nu prea imi pasa dar as vrea sa ii subliniez editorialistului ce deduc eu :ca Xavi nu poate fi antrenor bun deoarece nu are acelasi gust la haine ca si mutu Ce articol de toata jena,ai facut Jurnalistica la Peris?***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

danglumetu
danglumetu  •  24 Aprilie 2023, 20:49

aiuritor articol! mutu are o virsta pina la care nu a demonstrat nimic, ceilalti antrnori invocati erau cineva la virsta asta, ba e viciere, cu doi mai puti rapid era victima de victima, cotonogarii asa au fost invatati, sa-i intimideze pe mingicarii stelei, cu ''moralitatea'' lui mutu ne vom mai intilni, stai sa se rodeze un pic, sa prinda un pic de cheag!

Vezi toate comentariile (18)
Comentează