OPINII  »  EDITORIAL

Sfârșit de poveste?

Articol de - Publicat vineri, 06 august 2021 15:05 / Actualizat vineri, 06 august 2021 15:06

Părea că Lionel Messi şi Barca au bătut palma pentru prelungirea contractului, jucătorul acceptând reducerea salariului anual de la 48 de milioane de euro la 24, când a explodat bomba. 

Într-un comunicat sec, gruparea catalană a explicat ruperea negocierilor ca fiind cauzată de "obstacole financiare și structurale". Concret, de riscul încălcării regulilor Ligii Profesioniste Spaniole, care obligă, între altele, la respectarea așa-zisului fair-play financiar. În sensul în care salariile nu trebuie să depășească 70% din veniturile unui club.

Cum președintele LPS, Javier Tebas, un avocat de 59 de ani, recunoscut ca simpatizant al Realului, deși la cuțite cu Florentino Perez, a repetat că nu-i va face nicio favoare Barcei spre a-l putea păstra pe Messi, opinia publică a rămas cu impresia că afacerea a picat. Mai ales că, surprinzător, numele superstarului argentinian a dispărut imediat de pe website-ul Barcelonei! Ba chiar s-a auzit că Lionel ar trata cu PSG, urmând să-și încheie la Paris o carieră fabuloasă. Final după două decenii petrecute în tricoul blaugrana.

Sfârșit de poveste?
Lionel Messi foto: Imago

Mai sunt însă unii, ziariști reputați, care apreciază că lucrurile nu-s tranșate. Că se pot răsturna. Ei consideră suspectă, dacă nu și elocventă, tăcerea apropiaților lui Messi. A lui Pique și, în special, a lui Kun Aguero, recent adus pe Camp Nou la cererea lui Lionel. Niciunul dintre aceștia n-a comentat varianta divorțului. De aici concluzia că ruptura n-ar fi definitivă. Că părțile ar juca tare tocmai pentru a pune presiune pe Tebas et Comp. și a-i determina să schimbe niște norme învechite. Care împiedică dezvoltarea, progresul.

Opinia respectivă merită atenție. Fie și deoarece ea susține c-ar fi frumos, dar și logic, ca Messi, 34 de ani în prezent, să se retragă de pe teren acolo unde a intrat.

Insistă că, fără sclipirile lui de geniu, Barcelona nu va mai avea nici atâta farmec, nici atâta succes. Fanii se vor risipi, sponsorii nu se vor mai îmbulzi, televiziunile nu vor mai da năvală și așa mai departe. Va suferi spectacolul, dar și casieria.

Acum, cât de bogat și de mână largă ar fi Qatar Sports Investments, proprietarul lui PSG, nu-i va fi deloc ușor să plătească încă un salariu faraonic pe lângă cele ale lui Neymar, Mbappe și, mai nou, Sergio Ramos. Sigur că are balta pește, dar orișicât. Până și la fundul unui sac plin se mai ajunge.

De ce-s tentat să cred că există totuși o șansă, mică, mare?, ca Lionel să continue în Catalunya? Întrucât Barca mai întâi și apoi LaLiga n-ar trebui să-și permită pierderea lui Messi după ce în ultima perioadă i-a pierdut pe Neymar, pe Cr. Ronaldo și, deunăzi, pe Sergio Ramos. Dimpotrivă, reacția normală ar fi să țină cu dinții de Messi. Pentru ce le-a oferit, dar nu numai. Pentru că, în absența vedetelor, interesul spectatorilor scade dramatic. În Spania și oriunde pe planetă, chestiunea nu-i doar de ordin sentimental. E și de natură economică.

După plecarea lui Messi, dacă se va înfăptui, Barca nu va mai fi niciodată aceeași. Cum nu va mai fi nici campionatul Spaniei. Va fi sfârșitul unei povești încântătoare.


Comentarii (18)
dinamo100
dinamo100  •  08 August 2021, 09:15

Problema nu e la Tebas, problema e in visteria Barcelonei. Regulile de fair play erau cunoscute de mult si puteau fi indeplinite, insa eu cred ca Barca e intr-o gaura financiara si s ar putea ca renuntarea la Messi sa fie doar inceputul unei restructurari masive. Barcelona ar putea renunta la mai multi jucatori cu salarii mari pentru a se redresa financiar. Probabil ca si alte cluburi din La Liga vor proceda la fel. Fotbalul european a ajuns intr-un punct in care bula financiara se sparge.

ripensistu
ripensistu  •  07 August 2021, 18:04

Va fi sfarsitul unei povesti in care cam dupa 2012 a fost bagat fortat in fata si facut mare doar de mass-media. "Fanii se vor risipi, sponsorii nu se vor mai îmbulzi, televiziunile nu vor mai da năvală și așa mai departe. Va suferi spectacolul, dar și casieria." Daca fanii vin doar pentru un singur jucator, care mai e si atacant, iti dai seama ca e vai de ei.

andrei.33
andrei.33  •  07 August 2021, 14:32

Eu zic ca e vina lui Burleanu. Sau a lui Rădoi. Nu sunt sigur.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează