OPINII  »  ROMÂNIA

19 debutanți! Nu-s prea mulți?

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat luni, 06 septembrie 2021 14:15 / Actualizat luni, 06 septembrie 2021 14:15

Anunțat ca o formalitate, meciul cu Liechtenstein nici n-a fost altceva. Cu 72% posesie, "tricolorii" l-au dominat cap-coadă, atât că au înscris numai de două ori, ceea ce l-a surprins neplăcut și pe Rădoi. Asemenea fanilor, selecționerul aștepta o victorie la scor, spectaculoasă.

Ea ar fi prins cu atât mai bine naționalei cu cât ultimele rezultate din grupă, mai ales egalul de la Islanda - Macedonia de Nord, au ajutat-o să urce pe locul 3 în clasament și, mai important, să reintre în lupta pentru CM 2022. În care e posibil ca golaverajul să aibă un rol deosebit.

Sigur că ne așteptam ca Stanciu et Comp. să-i bată mai rău pe amatorii din Principat. Totuși, obiecția că n-au reușit n-ar trebui să ne întristeze foarte tare. Să ne aducem aminte că ne aflăm la porțile Orientului și că aici, vorba lui R. Poincare, lucrurile se iau adesea a la legere. Nu-i o scuză, ci o constatare.

În fond, până și nemții i-au învins recent pe cei din Liechtenstein tot cu 2-0, iar Nationalmannschaft, care a avut 86% posesie, nu obișnuiește să cruțe pe nimeni. Dacă-ți poate da 7 goluri, 7 îți dă. Așa a umilit-o pe Brazilia chiar la ea acasă, la Belo Horizonte, unde i-a tras un 7-1 de nu s-a văzut în semifinala CM din 2014.

19 debutanți! Nu-s prea mulți?
Mirel Rădoi

Nu c-ar fi trebuit să ne fi mulțumit noi cu 2-0 pentru că germanii n-au putut mai mult, nu. Dar să realizăm că e complicat să joci împotriva unei echipe ce se baricadează în propriul careu și nu se mișcă de-acolo timp de 90 de minute. De spus însă că nici băieții noștri nu s-au omorât cu firea după pauză. 

Convinși că soarta meciului e pecetluită, s-au relaxat în repriza secundă, expediind pe poarta adversă două șuturi mari și late! Evident că Rădoi nu s-a declarat încântat de asta. Iar "tricolorii" au primit note în consecință. Numai portarul Niță și autorii golurilor, Toșca și Manea, au luat 7 în GSP. În rest, ploaie de 6 și, din păcate, chiar 6 de 5.

Duminică, le-a venit rândul să îmbrace în premieră tricoul reprezentativei lui Cordea, Marius Marin și Ghiță. Cu ei, Rădoi a ridicat la 19 numărul debutanților din mandatul său de doar un an. Cum în acest interval a rulat 63 de jucători, câțiva convocați parcă numai pentru a admira mobilierul din camerele de la Mogoșoaia și dispăruți imediat din peisaj, reproșul că naționala n-are un nucleu de bază, un schelet de, să zicem, 18-20 de fotbaliști, nu-i lipsit de temei. E ceea ce mulți foști internaționali îi și impută, unii vocali, alții discreți, actualului selecționer.

Într-adevăr, acesta se decide greu. Caută și nu prea găsește. Nu vreau să necăjesc pe cineva, așa că nu apelez la nume. Destui dintre ei au ajuns la lot, câteodată și în echipă, doar ca să aibă de unde pleca.

Recunoscându-i lui Rădoi meritul de a fi gestionat cu echilibru și inspirație confruntările cu Islanda și Liechtenstein, adversari însă ușor de bătut, să privim la partea plină a paharului. Adică să sperăm că selecționerul și băieții lui vor fi la înălțime și miercuri, la Skopje. Trebuie neapărat să câștigăm în Macedonia de Nord și, repet, deie Domnul să putem!


Comentarii (16)
crilin
crilin  •  07 Septembrie 2021, 11:29
Postat de hary pe 06 Septembrie 2021, 16:04

Eu nu inteleg de ce se tot vorbeste de calificare,noi nu ne-am calificat cand erau in teren Mutu si Chivu iar echipele romanesti mai ajungeau prin sferturi...semifinale europene.De unde vin pretentile astea de calificare?Avem jucatorii prin campionatele tari,echipele romanesti joaca la un nivel inalt?NU!Daca se vrea calificare la mondiale,trebuie facut un plan de reformare a fotbalului,facute mai multe centre de copii si juniori,mai multi scouteri prin tara sa caute talente.Dar asta oricum nu se vrea,e mai usor sa schimbi un antrenor la 2 ani si sa ne batem cu pumnul in piept ca avem jucatorii cu "glezna fina" mai ceva ca brazilieni.

Se vorbeşte de calificare pt că ziariştii sunt mai visători decât microbiştii, şi sunt direct interesați financiar de rezultatele naționalei. Denis Man şi Ianis Hagi dau goluri cu duiumul prin Italia şi Scoția, dar nu sunt în stare să înscrie cu Islanda şi Liechtenstein, mă distrează epitetele pe care le folosesc ziariştii şi comentatorii meciurilor la adresa acestor pseudojucători de fotbal. Îl aştept cu nerăbdare pe Rădoi "geniul tacticii şi al strategiei" să-şi arate valoarea la Skopje. Sper ca România să nu bată în Macedonia, altfel ironia mea va fi contrazisă de visători.

cita
cita  •  07 Septembrie 2021, 08:46

Macedonia de Nord e parte din fosta Iugoslavie, o forță în fotbalul european al anilor 80-90. Așa că puțină atenție nu strica!

cita
cita  •  07 Septembrie 2021, 08:45

Înțeleg că ați mai temperat discursul critic la adresa lui Radoi și indirect FRF. ????

Vezi toate comentariile (16)
Comentează