OPINII  »  EDITORIAL

A cucerit America!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat marti, 05 septembrie 2023 16:12 / Actualizat marti, 05 septembrie 2023 19:56

O lume întreagă anticipa că lui Messi și lui Inter Miami li se va înfunda de data asta. Întâlneau în deplasare pe Los Angeles FC, campioana en titre a Americii, formația italianului Giorgio Chiellini și, printre alții, a mexicanului Carlos Vela, ex-Bromwich Albion și Real Sociedad. Da' de unde! Oaspeții s-au desprins la 3-0 și le-au permis adversarilor să înscrie golul de onoare abia în minutul 90.

Deși învins fără drept de apel, veteranul Chiellini, de 9 ori campion cu Juventus Torino, a recunoscut că „Acest Inter e, de departe, cea mai bună echipă pe care am văzut-o în MLS!". De departe, "by far".

Astfel, Messi, Busquets, Jordi Alba et Comp și-au continuat marșul triumfal. Opera de seducere a Americii, de captivare, dovadă că vedete din toate domeniile au umplut tribuna din LA. De la Leonardo di Caprio la LeBron James, de la Magic Johnson la Selena Gomez și la Gerard Butler. N-au lipsit nici Prințul Harry și Meghan Markle, surprinși stând la rând ca să-l salute pe Leo.

A cucerit America!
Meciul Los Angeles FC - Inter Miami a avut parte de oaspeți de seamă

Cu atât mai tare putem vorbi despre o adevărată Messimanie cu cât biletele de intrare la LA, epuizate ca pâinea caldă, au costat între 750 și 2.500 de dolari! Messi e în curs să devină Messiah, ori chiar a devenit, nu?

Această admirație nemărginită arătată superstarului argentinian, cel mai talentat fotbalist de pe planetă, se justifică pe deplin. În sensul în care, după ce a refuzat oferta de 1,5 miliarde de dolari a saudiților de la Al Hilal, miliarde, ați reținut?!, Messi chiar a făcut minuni în Florida. Unde Inter ocupa, la sosirea lui, ultimul loc în clasament. Nu era slabă, ci foarte slabă. Ciuca bătăilor.

A cucerit America!

În numai 6 săptămâni, echipa s-a schimbat miraculos. Din 11 meciuri a obținut nouă victorii și două egaluri, a câștigat Cupa Ligilor, primul trofeu din istoria clubului, a cedat "lanterna roșie" și începe să viseze la calificarea în play-off. Principala contribuție la realizarea acestui salt trebuie atribuită lui Messi, autorul a 11 goluri și 8 assist-uri.

Deși Leo pare mai liber și mai implicat ca oricând, mai fericit chiar decât în epoca de glorie a Barcelonei, sigur că vraja se va rupe mai devreme sau mai târziu. Nimeni nu învinge mereu. Eșecul e parte din realitate.

De insistat însă asupra unui aspect. Impactul prezenței lui Messi în MLS e deja mai mare, în doar o lună și jumătate!, decât cel creat de legendarii Pele, Cruyff și Beckenbauer în anii '75-'80, el depășind până și interesul stârnit ulterior de venirile "monștrilor sacri" Beckham, Rooney și Ibrahimovici.

Din ce observ, și sper să nu greșesc, abia acum se poate afirma să soccerul, însuflețit de Messi, cucerește America. Iată o poveste frumoasă ce merită urmărită.


Comentarii (50)
alexnico65
alexnico65  •  08 Septembrie 2023, 19:27
Postat de jean_gabin pe 07 Septembrie 2023, 00:42

alexnico ideea ca fifa a ajutat-o pe Argentina sa castige titlul mondial in Qatar de dragul de a ii face o favoare lui Lionel Messi la final de cariera este o prostie fara margini. Hai sa vorbim discutii.

Daca ai gandi la rece ai vedea asta! Ia spune, stii ca in 2014 senor Messi a pierdut finala cu nemtii? Ia spune, stii ca un an mai tarziu pierdu finala Americii cu Chile? Trebuia ca urmatoarea finala sa fie peste 4 ani, dar, surpriza! Dupa un an, 2016, inca o Copa America! Doar o castiga si nenea Messi ceva! Dar, Chile ii bubuie din nou pe argentinieni. Peste 3 ani o noua cupa a Americii! Castiga Brazilia, dupa ce subjuga Argentina in semifinale! In 2023 urma sa se dispute cupa urmatoare. Darr.. surpriza! E devansata cu 2 ani, doar-doar senor Messi va reusi. Si iata ca reuseste! Uraaa! ``tff radio, tv. 75hp`` vorba lui Sasa Pana, fost junior la FC Dada. Marele Messi , la senectute, castiga primul trofeu cu Argentina!! Am vazut acea competitie si arbitrajul! Desigur, cel mai bun nu a fost piticul, ci uitatul Di Maria, un adevarat magician al balonului, el a si marcat unicul gol din finala. In 2022, la CM am urmarit toate meciurile Argentinei, cu ochii pe arbitraj. Ceea ce am vazut e greu de descris. In fine, cu hei rup, cu ajutorul excelentilor Di Maria, Alvarez si mai ales, al marelui antrenor Scaloni, Messi devine si campion mondial Cu mult noroc, evident)! Pretextul de a il inscauna ``nr 1, all time``, era gata! Asa se scrie istoria fotbalului in lumea neverosimil de corupta a mileniului 3! Viva, viva de 3 ori, ca se lasa cu duhori!

jean_gabin
jean_gabin  •  07 Septembrie 2023, 00:42

alexnico ideea ca fifa a ajutat-o pe Argentina sa castige titlul mondial in Qatar de dragul de a ii face o favoare lui Lionel Messi la final de cariera este o prostie fara margini. Hai sa vorbim discutii.

alexnico65
alexnico65  •  06 Septembrie 2023, 20:33
Postat de birdibel pe 05 Septembrie 2023, 23:47

Alexnico, bati campii cu un entuziasm suspect. Ioanitoaia nu-i ridica osanale lui Messi, ci doar consemnează ca a subjugat America si ca a transformat o mârțoaga - da, alaturi de Busquets si Alba - in spaima ligii, echipa pe care Chiellini o numește cea mai buna din MLS ( probabil pentru Cremaschi, Martinez si Gomez…) Iar între noi fie vorba, Messi merita osanalele cuvenite celui mai bun fotbalist din istorie. Nu o spune Ioanitoaia, o spun 95% din cei mai buni antrenori din lume, legende si stele de azi ale fotbalului, de la Pep, Klopp, Wenger sau Mourinho, la Ronaldinho, Rooney, Henry, Benzema sau Modric.

Informatiile tale sunt trunchiate si false, partial, d-le Birddebil! Cei mai mari fotbalisti din istorie si antrenori, nu impartasesc parerea asta! Cei care i-au vazut pe toti cei ``3 mari`` in direct. Tot jocul de creatie la Barca il faceau mijlocasii. Cand au imbatranit Xavi, Iniesta, Busquets, catalanii nu au mai putut castiga CL. Ultimul trofeu CL a fost in 2015, de atunci, Messi nu a mai atins cupa asta. Daca nu era Neymar sa distruga PSG in semifinale, nici in finala nu ar fi ajuns. Messi este un finalizator si pasator foarte bun, desigur! Pana acum 3 ani nu obtinuse niciun trofeu major cu nationala. A fost ajutatde FIFA sa le castige la varsta senectutii, dar in Qatar, nu a fost vioara intai. Argentina a castigat toate cupele mondiale cu noroc chior, sau cu japca (vezi furaciunea cu Peru in 78, dovedita dupa multi ani). Nu am vazut la Messi o ``braziliana``, o ``foarfeca``, un ``sombrero``, o ``bicicleta``! Bagajul sau tehnic se rezuma la dribling in viteza, control al balonului desavarsit, sut precis si plasat, executie foarte buna a loviturilor din preajma careului. Nu era nici ambidextru, la jocul de cap nu a excelat niciodata. Nu a avut viziunea tehnico- tactica a lui Maradona. A suferit si infrangeri umilitoare (vezi 2-8 cu Bayern, in sferturile CL (2020) si 0-4 cu Liverpool in semifinala (2019) din CL sau 0-4 cu Germania in 2010 la Cupa mondiala din Africa de Sud). Un loc 3 ``all time`` e binevenit pentru el si titlul de cel mai bun fotbalist din mileniul 3.

Vezi toate comentariile (50)
Comentează