OPINII  »  ISRAEL

Ar fi de neiertat!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat miercuri, 11 octombrie 2023 15:03 / Actualizat miercuri, 11 octombrie 2023 16:14

Cum tragicele evenimente din Țara Sfântă au împiedicat naționala Israelului să dispute partidele din preliminariile Euro 2024 programate în octombrie, pe 12 cu Elveția și pe 15 cu Kosovo, UEFA s-a văzut nevoită să le amâne. Dacă data confruntării cu Kosovo încă nu s-a fixat, forul de la Nyon a stabilit ca Israel-Elveția să se joace pe 15 noiembrie, probabil în afara granițelor Israelului!

Am folosit semnul mirării deoarece, conform țintarului inițial, Israel va întâlni România pe 18 noiembrie și Andorra pe 21, de unde concluzia că Gloukh et Co. vor fi obligați să susțină 3 meciuri oficiale, ba și foarte importante, în decurs de numai 7 zile! O adevărată probă de foc, cu atât mai dificilă cu cât e posibil ca toate cele 3 partide să aibă loc pe teren neutru, se vorbește despre Cipru.

Teoretic, acest program îi îngustează serios Israelului drumul către turneul final din Germania, ceea ce înseamnă că, reversul medaliei, le ajută pe adversare. Beneficiara numărul 1 pare să fie, nu-i nicio rușine să judecăm așa, însăși echipa României. Care, între alte avantaje, nu va mai trebui să se deplaseze la Ierusalim pentru ceea ce se profila a fi derby-ul grupei, menit să desemneze ocupanta locului 2, ce duce direct la CE.

Și să mai recunoaștem ceva: că "tricolorii" sunt favorizați o dată în plus, pe considerentul că îi vor înfrunta pe belaruși la Budapesta, nu la Minsk. Nu-i un mare favor, dar e.

Conjunctura ne servește. Asta și pentru că-i de presupus, de anticipat, că internaționalilor israelieni, preocupați de ce li se întâmplă lor și familiilor lor, le va sta capul mai degrabă la război decât la fotbal. La fel cum se petrec lucrurile, insistă Mircea Lucescu, cu jucătorii lui Dinamo Kiev. Cu cei ucraineni, în general. Vor să se concentreze, însă nu reușesc mereu.

Ar fi de neiertat!
Nicolae Stanciu, România

Într-un asemenea context, ar fi de neiertat, impardonabil, ca Stanciu și coechipierii să scape o ocazie prielnică. Dimpotrivă, se impune ca băieții lui Edi Iordănescu să profite de ea și, fructificând conjunctura, să obțină calificarea. Primul pas trebuie făcut chiar la Budapesta, deși acolo, din ce-a arătat GSP, gazonul de pe stadionul lui Ujpest se prezintă sub orice critică. Arătură curată! Ca și absența fanilor, trebuie însă depășit și acest impediment, iar meciul încheiat cu victoria „tricolorilor".

Chiar dacă, admiteți locul comun, Belarusul nu-i de subestimat. E 97 FIFA, dar ca și la București, unde a cedat cu 1-2, își va vinde scump pielea. Scump și pentru că noul ei antrenor, spaniolul Carlos Alos de 48 de ani, are ceva de demonstrat.

În ciuda slăbiciunilor fotbalului nostru, astrele par să se fi aliniat astfel încât naționala să ajungă la Euro 2024. Să-mi fie cu iertare, dar dacă nici acum nu se califică, atunci când?! Să continuăm să sperăm, chiar dacă nu ne e foarte clar în cine trebuie să credem. Și cât.


Comentarii (19)
jean_gabin
jean_gabin  •  12 Octombrie 2023, 16:54

Auziti copii ia sa se mai ajute nationala si singura. Pentru ca jucatorii si antrenorii iau caramizi de bani iar fraierii sufera in tribune sau la tv de nu pot duce.

Mache_mana_iute
Mache_mana_iute  •  12 Octombrie 2023, 10:49
Postat de dinamo100 pe 12 Octombrie 2023, 10:14

Articolul asta nu ajuta cu nimic nationala. E din categoria: " daca obtineti calificarea, e ceva firesc pentru ca vi s-au aliniat toate planetele, iar daca nu obtineti calificarea sunteti cei mai mari loseri!" Nu zic ca nu-i corect ce ati scris d-le Ioanitoaia, dar de cele mai multe ori astfel de considerente au mai degraba un efect negativ asupra echipei. Mai ganditi-va cand scrieti astfel de articole.

De obicei nu citesc editorialele maestrului Ovidiu Ioanițoaia, intru direct în secțiunea de comentarii să văd cum se mai ceartă bimbi cu jean_gabin. La cum îl perie pe celebrul editorialist, cel din urmă pare a fi unul dintre "prietenii lui Ovidiu"... sau (dacă e să ne luăm după impresiile colegului bimbi) ... chiar nea Ovi în persoană. Acum însă am făcut o excepție, întrucât majoritatea articolelor de azi sunt cam de umplutură. La experiența lui, nea Ovi ar trebui să știe că nu e niciodată un avantaj pentru o echipă atunci când contracandidata are un meci mai puțin. Amânarea meciului Israel-Elveția mai mult ne încurcă, incertitudinea legată de deznodământul acelei partide punând mai multă presiune pe tricolori. Sigur că în cazul în care după dubla asta ne vom alege cu 6 puncte, presiunea se mută pe israelieni ... pe care-i așteaptă o triplă de foc în noiembrie. Dar parcă altfel îți faci calculele atunci când ecuația prezintă mai puține necunoscute. Pe de altă parte... dacă aducem în discuție pe lângă conjunctură... și mult invocatul 'noroc' sau 'ajutor divin'... e greu de stabilit pentru cine "s-au aliniat astrele". Să nu uităm că Israelul a ciupit 5 din cele 6 puncte obținute în dubla cu Belarus după minutul 88, iar în prima repriză a partidei cu Kosovo de acasă... șansa i-a ocrotit la fel ca pe noi în meciul direct de pe Arena Națională. Dacă era 3-0 la pauză pentru kosovari atunci... nu s-ar fi mirat nimeni.

dinamo100
dinamo100  •  12 Octombrie 2023, 10:14

Articolul asta nu ajuta cu nimic nationala. E din categoria: " daca obtineti calificarea, e ceva firesc pentru ca vi s-au aliniat toate planetele, iar daca nu obtineti calificarea sunteti cei mai mari loseri!" Nu zic ca nu-i corect ce ati scris d-le Ioanitoaia, dar de cele mai multe ori astfel de considerente au mai degraba un efect negativ asupra echipei. Mai ganditi-va cand scrieti astfel de articole.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează