OPINII  »  EDITORIAL

Arbitraje ca-n codru!

Articol de - Publicat duminica, 09 mai 2021 14:36 / Actualizat duminica, 09 mai 2021 14:36

De câte ori criticam un cavaler al fluierului din Liga 1, primeam telefon de la un prieten din fenomen care încerca să mă domolească. Mă sfătuia să nu mă mai ambalez "deoarece asta e pistol cu apă, o glumă, pe lângă ce se petrecere curent în diviziile inferioare. Acolo e jale și, acoperiți de observatori, arbitrii fac adevărate nenorociri!".

M-am convins că omul nu exagera urmărind partidele Dunărea Călărași - Rapid din play-off-ul L2 și Mostiștea Ulmu - CSA Steaua, turul barajului de promovare în același eșalon. Din păcate, ambele au avut parte nu de arbitraje slabe, ci de-a dreptul scandaloase. Care au influențat rezultatele, dacă nu chiar le-au stabilit.

La Călărași, unde Dunărea, învingând cu 3-2, a împiedicat Rapidul s-o egaleze pe U Craiova 1948 în fruntea clasamentului, Iulian Dima a nedreptățit flagrant echipa giuleșteană. 

I-a refuzat două penalty-uri la hențurile comise în careu de Pușcaș, dar l-a inventat pe cel din care Dunărea va câștiga! Scăpat singur cu portarul Moldovan, Kanda s-a aruncat ca în bazin, simulare clară! Atât că, de neînțeles, Iulian Dima a arătat punctul cu var!

De spus că Rapid a deschis scorul ajutată de arbitri, care n-au sesizat, înaintea golului înscris de R. Ilie, poziția de ofsaid a lui Ad. Bălan. Dar eroarea i-a aparținut asistentului și mai puțin lui ID, în pericol însă de a fi perceput ca dușman al vișiniilor. 

Asta după ce, vă amintiți?, în iulie 2020 a dictat în două rânduri repetarea unei lovituri de la 11 metri împotriva Rapidului în confruntarea cu Petrolul de la Ploiești. Ba l-a și eliminat pe Popa, deoarece n-a ținut piciorul pe linia porții. De necrezut, dar Arnăutu, Marinescu și Meza Colli au ratat! 

Cum Dima nu-i, la 42 de ani, vreun novice în arbitraj, căci oficiază în L1 din 2012, firește că aveam așteptări mari de la el. Aveam și de la mai tânărul Eduard Ioniță, 30, recomandat printre exponenții noului val, descoperit, crescut și lansat în mandatul grecului Vassaras. Am avut degeaba. Ioniță a comis-o grav, ca un diletant, la Ulmu - Steaua, 0-2, când i-a făcut cadou formației din Ghencea un penalty!

Arbitraje ca-n codru!
Moştiştea Ulmu - CSA Steaua 0-2 FOTO: Cristi Preda

În startul reprizei secunde, Pacionel a căzut în careu fără să fi fost atins de un adversar, iar arbitrul a căzut în capcană. Nici vorbă de fault, "centralul" l-a scos din burtă!

Indiscutabil că Steaua merita victoria. Cu prisosință, ea a condus jocul, l-a stăpânit. Atât că decizia pomenită mai sus și faptul că arbitrul a creat confuzie lăsând impresia că i-a dat "galben" lui Al. Gheorghe, nu lui Acasandrei (pe care-l va și elimina pentru cumul de cartonașe), i-au înfuriat rău pe cei de la Ulmu.

Patronul Mostiștei a cerut rejucarea meciului "dacă Steaua are onoare", amenințând chiar că "Nu ne mai prezentăm la retur!".

Ei și?, pagubă-n ciuperci! Să fie sănătos Vasile Tîrșolea dacă-i naiv și își închipuie că tot ce zboară se mănâncă. Evident că partida nu se va rejuca, în conformitate cu ce regulament?! Imposibil de oprit, mașinăria merge mai departe și va face alte victime. Prietenul meu avea perfectă dreptate. Și are.


Comentarii (22)
2284730755005067
Gabriel-Ciprian Gheorghe  •  10 Mai 2021, 10:57

Un sistem mafiot și profund corupt,cu implicații politice și mai ales a mafiei pariurilor.A incercat cineva sa se pună contra sistemului (Mititelu).Și azi mai are de tras din cauza asta(FCU Craiova este de departe cea mai dezavantajată echipa din primele 2 ligi)sa nu mai vorbim despre ce a pățit.Un club de tradiție dispărut,un om jefuit ca in codru...și totul pentru că nu a răspuns prezent când a apăsat Sandu pe buton.

dragdim
dragdim  •  10 Mai 2021, 08:08

O să fie jale mare! A aflat domnul Ioanitoaia ca majoritatea arbitrajelor din România sunt execrabile! Dar de penibilul de Crăciunescu nu spuneți nimic? Am impresia ca la noi nici măcar VAR-ul nu ne va scăpa de nenorocirile pe care le fac “cavalerii” in 9 din 10 meciuri. Ce sa mai spui de prieteniile dintre anumite echipe?

right_wing_resistance_romania
right_wing_resistance_romania  •  10 Mai 2021, 02:59

Nenea Ioantoaia? Iar facem jumatate din stire? Macar ai mentionat ca Steaua merita victoria, insa Gol anulat incorect si alte doua rosii neacordate unde se regasesc in articol? Sau ai incercat sa te aliniezi cu colegii tai frustrati ca Steaua nu se incurca si va juca cu FCSB?

Vezi toate comentariile (22)
Comentează