OPINII  »  EDITORIAL

Caii de la bicicletă

Articol de - Publicat miercuri, 12 octombrie 2022 15:17 / Actualizat miercuri, 12 octombrie 2022 15:42

Coborât din turnul său de fildeș, ba și alertat că s-a umplut paharul, șeful CCA, grecul Kyros Vassaras, a catadicsit să analizeze public câteva arbitraje recente. 

În general precum o cloșcă puii, și-a apărat subalternii. Le-a ținut partea. Într-un caz însă, al prestației lui Lucian Rusandu la meciul Chindia-Rapid, 2-1, a trebui să admită să arbitrul a greșit grav. Asta deoarece în minutul 19, la scorul de 1-0, „centralul” din Sf. Gheorghe i-a anulat Rapidului, atenționat fiind de VAR, golul perfect valabil înscris de Dugandzici.

Comentând decizia eronată a lui Rusandu, Vassaras aproape că a reluat argumentele folosite în articolul „Talentul lui Rusandu”, semnat de mine miercurea trecută. Nici explicațiile, nici cuvintele nu prea diferă, vă invit să citiți cele două texte în paralel și sunt convins că-mi veți da dreptate.

Atât că grecul nu amintește că în camera VAR oficia Andrei Antonie. Și el vinovat în măsura în care l-a avertizat pe Rusandu să revadă pe monitor secvența cu pricina și, în final, să anuleze golul validat corect. Urmarea a surprins, ba a și indignat. 

În loc să-l pedepsească pe Rusandu, Vassaras l-a premiat! L-a inclus ca rezervă în brigada lui Marian Barbu, delegată la partida dintre FC Vaduz și Dnipro din grupele Conference League. Alin Buzărin a dezvoltat subiectul, așa că nu insist. Repet doar că nu înțeleg rațiunea „promovării” în discuție.

Altfel, când reclamă că „Arbitrajele ne-au dezavantajat evident în ultimele 4 etape”, președintele Rapidului, ex-internaționalul Daniel Niculae, nu exagerează. Chiar așa stau lucrurile, deci nu în regulă. Iar exemplul cel mai des invocat în Giulești pleacă de la o comparație cu adevărat șocantă. De la cea dintre modul diferit în care arbitrii au judecat intrările violente ce-au dus la accidentarea lui Papeau și, respectiv, a lui Deac.

Când D. Isac l-a faultat dur, din spate, pe Deac în minutul 70 al duelului UTA-CFR Cluj, 1-1, Szabolcs Kovacs din cabina VAR l-a sfătuit pe „centralul” Ionuț Coza să revadă faza și să transforme cartonașul galben în roșu. Ceea ce s-a și întâmplat, Regulamentul cerând „roșu” la o așa intervenție nemiloasă.

În schimb, la Rapid-Botoșani, de asemenea 1-1, nici Adrian Cojocaru din teren și nici Marcel Bârsan din camera VAR n-au sesizat că A. Ivanov trebuia eliminat direct după ce i-a rupt piciorul (la propriu!) lui Papeau! Cu fractură de peroneu, mijlocașul francez a trebuit operat și va lipsi cel puțin 4 luni!

Cojocaru s-a mulțumit să-i arate cartonașul galben agresorului, iar Bârsan, ditamai arbitrul FIFA, nu l-a tras de mânecă. Întrucât faza s-a petrecut în minutul 20, FC Botoșani ar fi fost obligată să joace 70 de minute cu un om în minus. Evident că partida putea căpăta altă turnură și Rapid să fi câștigat meciul.

Cu sentimentul că echipa lor e vânată de cavalerii fluierului, ori măcar persecutată, șefii Rapidului ar vrea să-l întâlnească pe Burleanu, ei sperând că acesta va reuși să pună ordine în arbitraj. Părerea mea e că Șucu, Angelescu și ceilalți sunt optimiști. Știți ce cred eu că-i va face Burleanu lui Vassaras? Îi va lua caii de la bicicletă, căci grecul, uns cu toate alifiile, îl domină pe președintele FRF. E mai versat decât el și chiar mai temut.

În acest timp, arbitrajul va rămâne în fotbalul românesc ce-a fost înainte de VAR și ce e acum. Un stat în stat ce se conduce după legi oculte.


Comentarii (36)
adriann_
adriann_  •  13 Octombrie 2022, 18:06
Postat de anticenzuralasport pe 12 Octombrie 2022, 18:30

Încă o problemuță !!! Campionatul trecut Coman,Olaru ,Tănase,Miron...au fost și ăștia accidentați . Stefanescu a reușit chiar doi să scoată din circuit...GSP ne spunea că s au accidentat !!! Uite cum acum domnul fotbalist rapidist ni se spune că a fost accidentat !!!Încă o modă s a schimbat !!!

POSTACUL BECALIST, MEREU LA DATORIE :)) Cum sa fii atat de nerusinat, atat de lipsit de orice farama de demnitate incat sa compari accidentarea lui Miron (de pilda) CU INTRAREA CRIMINALA LA PAPEAU, in urma careia francezul s-a ales la propriu cu piciorul rupt??? La Rapid cu Botosani avem, ca si la Rapid cu Chidia, VICIERE CLARA DE REZULTAT COMISA CU INTENTIE DE FLUIERASII LUI DEACONU-BRICHETA!!! Oameni ca Ovidiu Ioanitoaia inteleg foarte clar ce se intampla, ca n-0au imbatranit degeaba in presa sportiva SI AU OBLIGATIA SA SCRIE CU SUBIECT SI PREDICAT TOT ADEVARUL.

itu52
itu52  •  13 Octombrie 2022, 17:46

Burleanu, ca orice plitician, e uns cu toate alifiile. El nu riscă să transforme lanțul slăbiciunilor în lațul slăbiciunilor. Adăpătoarea lui se cheamă UEFA, iar în acea zonă Vasaras este mult mai stabil. Așadar „caii de la bicicletă” nu pot fi furați când o mână o spală pe cealaltă.

buzau1944
buzau1944  •  12 Octombrie 2022, 20:25

Eu propun ,ca si in alte cazuri jucatorul care a acidentat grav un adversar sa fie suspendat atata timp ca va sta jucatorul acidentat.Nu vi se pare absolut logic si corect ?

Vezi toate comentariile (36)
Comentează