OPINII  »  EDITORIAL

Câștigă al treilea?

Articol de - Publicat duminica, 12 martie 2023 16:40 / Actualizat duminica, 12 martie 2023 16:41

Grație acestui 2-1 cu Rapid, Farul va aborda play-off-ul ca lider, indiferent de deznodământul derby-ului clujean de luni seara. Să convenim că, nescontată, ascensiunea formației dobrogene constituie o surpriză plăcută. 

Asta și pentru că Farul reprezintă o adevărată „grădiniță” de talente, cu jucători de 20 de ani, Grameni, L. Munteanu și, luna viitoare, Sârbu, ba și cu unii de 17, Mazilu, Borza și Sali! Specialitatea și meritul lui Gică Hagi, care ar trebui să le fi închis gura cârcotașilor. Celor ce și-au făcut o profesie din a-i judeca la sânge pe alții.

Dintre puști, marea revelație a primăverii, Adrian Mazilu, a marcat golul victoriei cu Rapid. Al cincilea pentru el în 12 întâlniri bifate în SuperLigă. L-a reușit însă cu largul concurs al portarului bucureștean H. Moldovan, autorul unei gafe de proporții. 

Fair, acesta și-a asumat eroarea de începător, ceea ce nu-i scade din vinovăție, căci din cauza lui, mai ales a lui, Rapid a pierdut un tren important. În paralel, e de presupus că șansele lui Moldovan de a prinde lotul național înaintea confruntărilor de Euro 2024 cu Andorra și Belarus au scăzut considerabil. Dacă asemenea gafe uriașe se uită greu, ele se iartă și mai greu.

În ciuda eșecului, socotit de el nedrept, Adi Mutu n-a ezitat să-și laude elevii pentru atitudine. Nu l-aș contrazice, deoarece vișiniii au vrut și au luptat. Dar nu numai despre atitudine e vorba aici. E vorba și despre valoare, capitol la care, nu-i numai opinia mea, Rapid nu stă pe roze.

Când într-o echipă cu tradiție și pretenții omul numărul 1 continuă să fie un jucător ce va împlini 39 de ani pe 5 aprilie, jos pălăria în fața lui Cristi Săpunaru!, rezultă că echipa respectivă trebuie întărită. Masiv și urgent, nu mâine, azi!

Sigur că, aflată abia în al doilea an de L1 după o zbuciumată istorie recentă, Rapidului trebuie să nu i se ceară să spargă norii. Pe de altă parte însă, ea cuprinde mulți fotbaliști modești, plafonați, l-aș include aici și pe golgheterul Dugandzici!, care n-o pot ajuta să depășească o anume condiție. 

De pildă, să urce pe podium și, de ce nu?, chiar să tragă la titlu. Fără să detaliez, cât nu se va investi mai curajos în Giulești, Rapid va fi, spre dezamăgirea fanilor, aceeași formație de locurile 5-6.

În altă ordine de idei, n-am prea înțeles boicotul fanilor vișinii, care au refuzat să intre în stadion ca formă de protest. Deși ei au sosit la Ovidiu vreo 600, Farul le-a oferit doar 220 de bilete, restricție ce i-a determinat și pe cei cu bilete, solidari cu restul, să stea în afara arenei.

Evident că Farul și întreg fotbalul românesc au nevoie de galerii. Ele întregesc spectacolul, îi dau culoare în obraji. Iar de a Rapidului, între cele mai statornice și mai active, cu atât mai mult. 

Câștigă al treilea?
Gică Hagi îi arată lui Alibec unde o vrea pe Farul FOTO: Cristi Preda

Totuși, argumentul invocat de Hagi că Rapid a primit, conform normelor în vigoare, 5% din totalul biletelor scoase la vânzare într-o arenă cu 4.500 de locuri mi s-a părut rezonabil. 

Ba chiar convingător în condițiile în care la meci au asistat 4.188 de spectatori, cifră oficială. S-ar fi recomandat, nu credeți?, să nu se fi deplasat atâția fani dacă n-aveau siguranța că au locuri în stadion.

În fine, se anticipa că bătălia pentru titlu se va purta în actuala ediție între mai experimentata CFR și mai valoroasa FCSB. Iată însă că-i posibil ca atunci când doi se bat să câștige al treilea, Farul! 

Istoria îi ține partea întrucât o singură dată în ultimii 7 ani n-a triumfat echipa care a terminat lider la capătul sezonului regulat. Chiar FCSB în 2020-2021.


Comentarii (35)
Dobermannul
Dobermannul  •  13 Martie 2023, 17:22
Postat de dodo001 pe 13 Martie 2023, 01:23

Din ce spui tu ar fi 4 puncte...iar diferenta la final a fost de 5...oricum nu va era suficient. Chiar daca era egalitate de puncte criteriile de departure sunt rotunjirea, apoi clsamentul sezonului regular

"Cele două faze trase la indigo care au decis titlul în Liga 1, încă din penultima etapă a play- off-ului" https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/cele-doua-faze-trase-la-indigo-care-au-decis-titlul-in-liga-1-inca-din-penultima-etapa-a-play-off-ului-1687372 Deci cum spuneam meciul FCSB-CFR de la Buzau din ultima etapa care trebuia sa se joace cu trofeul pe masa n-a mai avut nici0 importanta pentru castigarea trofeului care a mers la Cluj cu ajutorul arbitrilor romani. Dupa ce pierdusera cu 1-o la Cluj elevilor lui "prune cu iaurt" le-a fost teama ca vor pierde trofeul in ultima etapa si s-au asigurat. Asa ca FCSB-CFR 3-1 a fost doar de statistica. Asa hotie pe fata mai rar. Cand eu spun ca traiti in bula voastra de minciuni si amagiri nu ma credeti.

Normal
Normal  •  13 Martie 2023, 15:03

Atentie la ce va spune un rapidist matur : Sfarsitul nu este aici !

jean_gabin
jean_gabin  •  13 Martie 2023, 14:49

Daca Dugandzic era vreo scula voi credeti ca geambasul de Dan Petrescu il lasa sa plece vreodata de la Cluj? Unde baiatul se tinea nai mult de fuste si de garduri.

Vezi toate comentariile (35)
Comentează