OPINII  »  EDITORIAL OVIDIU IOANIȚOAIA

Cine greșește grav?

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat sambata, 11 noiembrie 2023 12:17 / Actualizat sambata, 11 noiembrie 2023 12:17

Mulți trebuie că s-au mirat citind că publicul l-a ales pe Marius Măldărășanu, 48 de ani, antrenorul turului de campionat, cu 3.782 de voturi din 9.806, echivalentul a 39%.

 Desemnare nescontată și din pricină că tehnicianul de pe banca lui Hermannstadt a câștigat în fața mai vârstnicilor Cristiano Bergodi și Dorinel Munteanu, nu doar mai cunoscuți, dar având în spate două cluburi, Rapid și Oțelul, susținute de un număr mare de suporteri.

Rezultatul sondajului GSP a surprins și pentru că formația sibiană, deși ajunsă pe locul 4 în SuperLigă, nu cuprinde, comparativ cu majoritatea adversarelor directe, cine știe ce valori. N-are vedete. Colac peste pupăză, se află și-n insolvență!

Totuși, opțiunea fanilor n-ar trebui să mire pe nimeni. În ideea că până să poposească pe malul Cibinului, în 2021, actualul laureat s-a remarcat ca antrenor. A promovat cu Hermannstadt în primul eșalon, dar nu numai atât. Ar fi prins cu ea, anul trecut, play-off-ul dacă formației sibiene nu i s-ar fi luat 9 puncte din motive financiare.

La fel, cât a lucrat la Astra Giurgiu și, fără să-i cadă rangul, la Metaloglobus în L2, ex-internaționalul cu 9 selecții a obținut rezultate catalogate de specialiști ca situându-se mult peste nivelul echipelor respective. Altfel zis, antrenorul a sfințit locul.

Deși apreciat, Măldă nu s-a înghesuit niciodată în față ca jucător. Așa a rămas și după retragerea de pe gazon, modest și muncitor, mereu în slujba echipei. Cu observația, la care n-ar strica să ia aminte, că excesul de modestie riscă să se transforme, în funcție de împrejurări, în defect. Probabil că din excesivă modestie, din cumsecădenie, Măldărășanu a și pierdut unele trenuri. Riscă să se transforme în cusur ori chiar s-a transformat.

Cine greșește grav?
Marius Măldărășanu (48 de ani), antrenorul celor de la Hermannstadt

Fără să fie un tip dur, e pretențios. Își ascultă și își înțelege elevii, dar ultimul cuvânt îi aparține lui. Invariabil. Cei care mint fotbalul, mințindu-se de fapt pe ei înșiși, nu găsesc uși deschise la el. Căruia îi plac luptătorii cum a fost și el. Un pălmaș la mijlocul terenului.

Mircea Lucescu l-a titularizat atât la Rapid, cât și la Beșiktaș, cluburi cu care Măldă s-a încoronat campion, cu cel din Giulești chiar în două rânduri. Ca atare, caracterizarea legendarului Il Luce merită atenție: "Pentru atitudinea lui de fotbalist și de om, m-am agitat ca Rapid să-l împrumute la Beșiktaș și mă felicit pentru asta. Muncitor pe teren și echilibrat în afara acestuia, Marius s-a comportat întotdeauna ca un adevărat profesionist. Nu mă îndoiesc că va face carieră și ca antrenor, nu-i lipsește nimic ca să reușească".

Se poate spune că, discret ca de obicei, Măldărășanu a început urcușul spre vârful muntelui. I-ar folosi să nu se oprească, să continue. Iar cine-l consideră un antrenor oarecare, limitat, de provincie greșește grav. Va primi curând dovada contrarie.


Comentarii (24)
lefter_popescu
lefter_popescu  •  12 Noiembrie 2023, 20:21
Postat de moshu_shukaru pe 12 Noiembrie 2023, 08:10

Dacă ne luăm după numărul de suporteri, antrenorul cu cele mai multe voturi ar fi trebuit să fie, indiscutabil, Jiji van der Ojeer.

Bravo, super! :))))

roadghost
roadghost  •  12 Noiembrie 2023, 13:30

Eu propun sa lansam pariuri apropo de cat timp ii va lua userului Jean Gabin sa apara si sa te urecheze pt ca te iei de "domnul Ioanitoaia", pe care bineinteles ca nu il cunoaste, dar, surprinzator, stie ca "maestrul facator de ziare" vbeste 268 de lb straine, incluzand aici Urdu, Pashto, Old Norse si Quechua, stie cati nasturi incheie la camasa, cum ii place cafeaua de dimineata, stie ca a vizitat 865 de capitale de pe toate cele 9 continente, si stie ca nu s-a mai salutat cu Mircea Sandu de pe 13 ianuarie 2008, fix pe la ora 15.38.

danglumetu
danglumetu  •  12 Noiembrie 2023, 13:27

ioanitoaia, inventezi mici si false paradoxuri sau antiteze ca sa ''stralucesti'' apoi rezolvindu-le!

Vezi toate comentariile (24)
Comentează