OPINII  »  EDITORIAL

Dan, omul cu victoria

Articol de - Publicat vineri, 14 octombrie 2022 14:43 / Actualizat vineri, 14 octombrie 2022 19:59

Joi seara, îndată ce CFR Cluj a bătut-o pe Slavia Praga cu 2-0 în Gruia, am scris un articol mai scurt, care a generat, logic, ceva comentarii pe GSP.RO. Semnat „Ralffy”, unul se referea critic la „Un text cam platonic și lipsit de entuziasm, mai mult ca să fie”. 

Oarecum în replică, „Gabin” i-a răspuns cu „Ioanițoaia nu este suporter, iar unui gazetar îi e foarte greu să laude o echipă care se apără pe tot parcursul meciului. Lauzi victoria obținută de ea și mai greu jocul prestat”.

Ambii internauți au dreptate, „Ralffy” a sesizat că, în ciuda unei izbânzi magnifice, cu atât mai frumoasă cu cât a fost realizată în fața adversarei considerate favorita grupei, n-am putut să mă extaziez. Lesne de înțeles de ce n-am sărit în sus de bucurie. Deoarece Slavia a dominat categoric partida, având 77% posesie și 574 de pase, copleșitor mai numeroase decât CFR (178).

Cu alte cuvinte, vicecampioana Cehiei a jucat de trei ori mai mult decât campioana României! N-a jucat însă și mai bine, căci mai bine joacă întotdeauna formația care învinge. Numai pentru ea, cunoașteți expresia, cântă fanfara. Iar aceasta a fost, spre satisfacția noastră, trupa antrenată de Dan Petrescu.

Și dacă tot sunt pus pe citate, iată și părerea celui ce a ales să se iscălească „Fraierul”: „Privită în contextul fotbalului românesc actual, această dublă victorie a CFR-ului e uriașă. După ce naționala a terminat ultima într-o grupă ce era de câștigat, iar «Steaua» (n.a. FCSB) la care ne închinăm a încasat zece goluri în două meciuri, e musai să aplaudăm succesul echipei ardelene”.

Absolut de acord, de aceea i-am și felicitat pe „feroviari” în articolul menționat mai sus. Pentru că meritau din plin. Fără rețineri. Fără rezerve. Și să nu trecem în fugă peste surpriza că la meciul CFR-Slavia au asistat 2.000 de spectatori în plus, comparativ cu meciul FCSB-Silkeborg.

În completare, aș mai puncta două aspecte. Aș remarca dăruirea lui Ciprian Deac, împinsă până la sacrificiu. Impresionantă. Veteranul din Gruia a insistat să fie titular, deși abia putea călca pe piciorul drept! 

Dan, omul cu victoria
Dan Petrescu/ foto: Raed Krishan (GSP)

A cărui gleznă, sigur cunoașteți povestea, încă nu se dezumflase complet după intrarea violentă a lui D. Isac de la UTA. Pe lângă că a ținut morțiș să joace, Ciprian a și deschis scorul dintr-un penalty pe care l-a transformat cu sânge rece.

La pauză, când era stors, epuizat după atâta efort, a cedat greu rugăminții lui Petrescu să iasă. Dar a ieșit șchiopătând și cu lacrimi în ochi. Nu mai lungesc vorba, zic doar că e păcat, regretabil, că n-avem mai mulți fotbaliști cu caracterul lui Deac ori al coechipierului său Camora. Ei sunt adevărate exemple pentru tineri. Modele.

În fine, gândind și pregătind o apărare strașnică, adesea eroică, deși nespectaculoasă, Dan Petrescu a rămas fidel concepției cum că-l interesează să câștige, nu să placă. Nu numai că vrea rezultate înaintea elogiilor, dar știe și în ce mod să ajungă la ele. Printr-o rigoare tactică militărească, printr-o organizare care, repet, adesea plictisește și rareori încântă.

Omul care aduce victoria, Petrescu s-a dovedit același strateg serios, aplicat. Astfel, el le-a închis gura celor care-l vedeau concediat de la CFR. Și nu că-l vedeau, cât îl doreau, bănuiți cine-s respectivii și ce urmăreau. 

Chiar așa, cine se mai încumetă să-l atace acum pe „Bursuc” și să-i caute noduri în papură?! Cine-l mai ironizează și-l mai bârfește?! Pe moment, nimeni. Căci până și contestatarii de profesie s-ar jena. Chiar și ei au simțul ridicolului.


Comentarii (23)
VanBasten
VanBasten  •  16 Octombrie 2022, 05:56
Postat de 1_0_1_0_reloaded pe 15 Octombrie 2022, 21:58

Și mă rog ce ar fi de lăudat la jiji și burleanu?

La Gigi ar fi de laudat branza. Face o branza buna din laptele pe care il dau oile sale in fiecare zi.

boolah
boolah  •  16 Octombrie 2022, 05:20

Raman la parerea mea ca FRF ar trebui sa premieze echipele romanesti care merg in Europa in functie de coeficientii adusi tarii in Europa. E rusinos ca patron de echipa sa declari cu o zi sau doua inaintea meciului ca nu te intereseaza coeficientul european al Romaniei (vedeti declaratiile lui Gigi), mai ales cand te dai mare patriot. FRF ar trebui sa aloce o suma anuala ca si premiu pentru echipele care aduc coeficient tarii peste media actuala a tarii, iar cu cat aduc mai multe puncte, cu atat sa fie premiul mai mare. De exemplu CFR a adus pana acum in sezonul curent de 3 ori mai mult decat e media tarii pe ultimii 5 ani (10.5 puncte, in conditiile in care Romania are o medie de aproximativ 3.5 puncte pe ultimii 5 ani).

1_0_1_0_reloaded
1_0_1_0_reloaded  •  15 Octombrie 2022, 21:58
Postat de bimbi79 pe 15 Octombrie 2022, 10:14

Legedandaru Ioanitoaia nu se dezminte: LECTIE INVATATA. Cand lauda, articolele sale contin nume STAS: Dan Petrescu, Hagi, Lucescu. La cap. critici intalnim: Burleanu, Gigi Becali Intrebare : Oare de-a lungul timpului acesti oameni nu au facut nimic RAU sau BUN ? M-am saturat de acest tip de asrticole, SABLON, de la un asa zis gazetar, DEPASIT de generatia sa.

Și mă rog ce ar fi de lăudat la jiji și burleanu?

Vezi toate comentariile (23)
Comentează