OPINII  »  EDITORIAL

Declinul campioanei

Articol de - Publicat marti, 07 februarie 2023 15:25 / Actualizat marti, 07 februarie 2023 17:21

Se anticipa că și anul acesta va însemna un triumf al formației din Gruia, al șaselea consecutiv. Specialiștii invocau argumente solide, între care, atârnând greu, lotul cel mai matur și antrenorul cel mai versat. Uns cu toate alifiile. Pentru că ar fi o crimă de lezmajestate să contești calitățile și meritele lui Dan Petrescu în condițiile în care el a câștigat de pe bancă de șase ori campionatul României.

De notat însă că, deși a rămas ultima noastră reprezentantă în Europa, CFR-ului nu-i mai merge ca în stagiunile precedente. Șchioapătă. Pe lângă că a cedat Farului șefia clasamentului, înfrângerea suferită duminică seara acasă, 0-1 cu FCSB, a fost a șasea din actuala ediție, asta din 24 de meciuri! 

Am pus semnul mirării întrucât CFR a terminat sezonul regulat din 2022, unul cu 30 de partide, cu doar două eșecuri, iar pe cel din 2021 cu patru. Pierderea de viteză nu-i de negat, așa-i?

Aflat departe de țară, la 9.000 de kilometri distanță, n-am putut vedea live duelul cu FCSB. Am urmărit însă, luni, înregistrarea și m-am edificat că, mai ales în repriza 1, CFR a dezamăgit crunt. 

Mai dispusă la efort și mai încrezătoare în forța sa, formația bucureșteană a dominat-o clar pe cea gazdă. Uneori chiar a surclasat un adversar lipsit de vlagă și de inspirație.

De acord că Deac et Comp s-au înviorat după pauză, ba au și irosit, prin Yeboah, o ocazie imensă. Ținând cont că Edjouma a înscris în minutul 88, când nu mai ai timp să-ți revii din pumn și să egalezi, se poate spune că FCSB a avut și noroc. Pe ansamblu însă, apreciez că, echipă mai bună, ea a câștigat pe drept.

Repet că Petrescu nu-i un tehnician de atacat. Totuși, nu cumva declinul campioanei, din ce în ce mai vizibil, trebuie explicat și prin schimbarea de atitudine a celui supranumit „Bursucul”? Care, tot auzind că n-are cum rata încă un titlu, s-a culcat pe-o ureche și s-a imaginat învingător înainte de termen? 

Ca atare, a încetat să mai fie la fel de vigilent ca înainte. De încrâncenat, de bătăios. Nu cumva a ajuns el, întreb, nu dau cu pietre, să se considere stăpân pe o situație pe care, de fapt, a scăpat-o de sub control ori riscă s-o scape?

Într-adevăr, programul CFR-ului a fost cel mai încărcat la nivelul SuperLigii. Dar cât să te mai legi de asta și s-o prezinți ca scuză când fotbaliștii au avut vacanță și e de presupus că și-au refăcut energiile?!

E lăudabil că odată cu CFR mai trag la titlu Farul, FCSB, Rapid și Universitatea Craiova. Trebuie să ne bucure că se anunță un play-off mai încins și mai echilibrat. În context însă, CFR arată rău și, cu excepția succesului confortabil de la Ovidiu, se chinuie meci de meci. Gâfâie și nu impresionează.

Declinul campioanei
Dan Petrescu

Elegant, se zice că joacă pragmatic. Economicos. Minimalist. În realitate, joacă bătrânește. Previzibil. Urât. La mica ciupeală, admiteți cacofonia, așteptând un gol izbăvitor din lovitură liberă. Uneori însă așteptând degeaba.

Petrescu pretinde că scorul de 0-0 nu-l deranjează. Chiar că-i convine în ideea că băieții lui n-au primit gol. Poate că-n teorie are dreptate. Nu și în practică, deoarece 0-0 e un rezultat prost pentru echipa campioană pe teren propriu, indiferent de adversar. 

Iar cine gândește așa se mulțumește cu puțin și își caută alibiuri. De aceea și „dubla” cu Lazio din Conference League trezește mari temeri în Gruia.


Comentarii (46)
jabs
jabs  •  09 Februarie 2023, 13:19
Postat de Ernest20 pe 09 Februarie 2023, 12:07

După replică s-ar părea că nu ai mai mult de 5 ani

mai mult decat clasele franarilor oricum

Ernest20
Ernest20  •  09 Februarie 2023, 12:07
Postat de jabs pe 09 Februarie 2023, 08:46

Frumos esti tu.....Balaur imprevizibil.....

După replică s-ar părea că nu ai mai mult de 5 ani

jabs
jabs  •  09 Februarie 2023, 08:48
Postat de Ernest20 pe 08 Februarie 2023, 12:11

MAESTRE IOANIȚOAIA când CFR-ul a bătut la București FCSB-ul tot cu 0-1 NU A JUCAT BĂTRÂNEȘTE ??? Nu mai vreau să răsucesc cuțitul în rană amintind acel 4-1 cu care CFR-ul a demolat FCSB-ul . Vă aduc la cunoștință că prezicerile sunt apanajul ” mamei Omida ” nu a jurnaliștilor sportivi .

cand bati cu 0-1 e grav.....mai usor cu mobila pe scari

Vezi toate comentariile (46)
Comentează