OPINII  »  EDITORIAL

Drumul pierzaniei

Articol de - Publicat duminica, 22 mai 2022 14:36 / Actualizat duminica, 22 mai 2022 14:36

Turul barajelor de sâmbătă a dovedit că nu există nicio diferență de clasă între primele eșaloane din fotbalul nostru. Sfidând pronosticurile, Chiajna a învins-o pe Chindia cu 2-1 și U Cluj pe Dinamo chiar cu 2-0. Ca atare, formațiile din L2 au devenit favorite la calificare. Sigur, încă nu și-au urcat sacii în căruță, dar abordează returul din pole-position.

Pe Cluj Arena, în fața a circa 18.000 de spectatori, dintre care măcar 2.000 sosiți special de la București, Dinamo a avut când noroc, când ghinion. Noroc până la pauză, deoarece scorul putea fi, vorba lui Sabău, 3-0 pentru "U". Ghinion în repriza secundă, pe care a dominat-o aproape în întregime și pe parcursul căreia Matei și Irobiso au șutat în bară.

La capitolul șansă ar putea intra și arbitrul Cătălin Popa. Care l-a iertat pe portarul "câinilor" de eliminare atunci când, înainte ca Remacle să marcheze pentru 1-0, Eșanu l-a tamponat violent pe Tescan în afara careului. L-a făcut KO. "Cartonaș roșu indiscutabil, fără dubii" (Ion Crăciunescu), atât că Popa l-a scos doar pe cel galben!

Astfel, în loc să rămână Dinamo în 10 din minutul 13, va rămâne "U" din 72, odată cu eliminarea (corectă) lui Ely Fernandes. După care, deși în inferioritate numerică, gazdele au înscris și golul 2!

Drumul pierzaniei
Dinamoviștii au fost depășiți la toate capitolele de jucătorii de la U Cluj FOTO: Cristi Preda

Delegarea lui CP a contrariat. Pentru că era indicat ca o partidă cu asemenea miză să fie încredințată unui "central" de pe lista FIFA de 7. Cum s-a întâmplat la Chiajna, unde a oficiat Marcel Bîrsan. Cu atât mai puțin trebuia trimis Popa la Cluj, cu cât se cunoștea că el nu-i agreat în Ștefan cel Mare după ce l-a eliminat pe Ehmann la 0-0 cu UTA în 13 februarie.

Era de imaginat că, tot reproșându-i lui Popa decizia luată la Arad în minutul 41, dinamoviștii vor pune presiune pe acesta. Îl vor face să simtă remușcări și, totodată, să vrea să demonstreze că n-are un cui împotriva lor. Implicit, cum s-a și petrecut, să cadă în cealaltă extremă și să-i ajute pe "reclamanți".

Nu insist. De notat însă că delegarea lui Popa trebuia evitată. Cum n-a procedat așa, CCA a dovedit că gândește anapoda. Nu scriu cu picioarele ca să nu se supere Kir Vassaras. Să nu cumva să-i stric week-end-ul de la Salonic.

În rest, Dinamo pare angajată pe drumul pierzaniei. Fiind tocmai ea, o fostă multiplă campioană, cu un picior în Liga 2. Riscând nu numai retrogradarea, care ar fi cea dintâi într-o istorie de 74 de ani, dar și, mai grav, falimentul, desființarea. Întrucât e greu de crezut, de-a dreptul imposibil, că un club care a supraviețuit mai ales datorită donațiilor suporterilor va rezista fără banii din drepturile TV.

Atât că, scuzați banalitatea, fiecare doarme cum își așterne. Iar Dinamo și-a așternut prost. Dacă suferă și a ajuns pe buza prăpastiei, principalii vinovați sunt jucătorii și conducătorii. Unii plafonați, ceilalți nepricepuți. Toți însă fițoși, plini de ei.

Știu însă niște puști, elevi de 15-16 ani din Titan, care s-au dus la Cluj să-i încurajeze pe Torje et Comp. S-au întors necăjiți, cu lacrimi în ochi. Grație acestora, altora ca ei, Dinamo ar avea însă viitorul asigurat și ar merita să depășească cumpăna actuală. Doar că, din păcate pentru "câini", iubirea suporterilor îmbărbătează, dar nu dă și goluri! Iată de ce riscul de a sucomba e, repet, cât casa în Ștefan cel Mare. 


Comentarii (15)
007claudiu
007claudiu  •  23 Mai 2022, 10:00
Postat de luisharcsa pe 22 Mai 2022, 15:35

Numai 18000 la asa un meci important, jucat sambata seara la o ora buna? Hm. Parca erau cata iarba si frunza sustinatorii echipei lui boc

Vreo 4000 au fost dinamovisti, iar din ce am văzut nu toți dintre ceilalți, erau fanii lui U Cluj. M-am întâlnit la meci și cu alți fani ceferiști ce au venit sa vadă meciul. Ei stăteau cuminți și savurau meciul fără emoții. Stilul lor.

007claudiu
007claudiu  •  23 Mai 2022, 09:53

Personal nu îmi fac griji de Dinamo. A fost un meci nereușit la Cluj, dacă intrau cele doua bare, poate și acel șut din careu, acum se discuta de un rezultat de egalitate, poate chiar de o victorie a lui Dinamo. Având în vedere ca va lipsi Ely care a făcut jocul lui U Cluj, Dinamo va învinge fără probleme în Groapă. Prevăd un 3-0, poate chiar un 4-0.

jean_gabin
jean_gabin  •  22 Mai 2022, 23:06

De regula si cu 115 dar ar trebui sa decida meritul sportiv. Principiu care nu sta in picioare cand discutam despre Dinamo. Meritul sportiv este egal cu zero.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează