OPINII  »  EDITORIAL

Frică de Andorra?!

Articol de - Publicat joi, 23 martie 2023 15:41 / Actualizat joi, 23 martie 2023 15:59

Se zice că de trei elemente ar trebui să țină seama "tricolorii" la meciul programat sâmbătă pe Stadionul Național din Andorra, al șaselea cel mai mic stat european, dar cu, atenție!, peste 10 milioane de turiști anual. Elementele ar fi altitudinea, terenul de joc și agresivitatea gazdelor. Care nu știu fotbal, dar pun osul.

Cum țara se află în Munții Pirinei, între Franța și Spania, capitala ei, Andorra la Vella, oraș cu doar vreo 22.000 de locuitori, cât Buftea ori Popești-Leordeni, e cea mai înaltă de pe Bătrânul Continent, situată la 1.023 m. Atât că această altitudine nu-i de speriat, din moment ce ea diferă prea puțin de a Predealului, cotat la 1.060 m. În consecință, n-ar fi prea multe de discutat pe această temă, așa-i? Comparativ, fotbaliștii se plâng de lipsa aerului în Bolivia, numai că în capitala La Paz atitudinea depășește 3.600 m!

Privind suprafața de joc de pe Estadi Nacional, capacitate 3.306 locuri, arenă pe care se dispută și partide de rugby, puteți citi oriunde că e "artificial turf". În locul ei s-a montat însă, toamna trecută, un hibrid ce conține 95% iarbă naturală. De aici, o grijă în minus pentru băieții lui Edi Iordănescu, care vor avea condiții bune, inclusiv de climă, în jur de 16-17 grade, ca să arate de ce-s în stare. Să sperăm că vor și arăta. Ei pornesc ca mari favoriți.

Frică de Andorra?!
Sursa foto: frf.ro

Plasat în centrul localității, stadionul are o istorie scurtă, dar agitată. Dat în folosință, modernizat, în 2014, el a luat foc în 8 octombrie 2021, chiar în ajunul confruntării cu Anglia din preliminariile CM Qatar 2022. Flăcările au distrus în întregime instalația VAR. Notând că, deși cu o populație de 80.000 de oameni, cât Focșani ori Târgoviște, Andorra a descoperit videoarbitrajul înaintea României!, meciul respectiv s-a disputat a doua zi, evident fără VAR. Pare-se că nici n-a fost nevoie de el căci Anglia a câștigat cu 5-0.

Altfel, liga internă, Primera Divisio (limba oficială e catalana) numără 8 echipe, campioana en titre fiind Inter d'Escaldes. Nu figurează printre cele 8 și FC Andorra, proprietatea lui Gerard Pique, înscrisă în Segunda Division, locul 12 din 22. Dar care, surprinzător n-are niciun jucător în naționala andorreză.

Cei care iau în calcul o posibilă replică prea bărbătească, ba și agresivă, din partea adversarilor noștri probabil își reamintesc că, în iulie 2022, CFR Cluj a terminat nedecis, 1-1, returul din Andorra cu Inter d'Escaldes, în Conference League. Corect, CFR n-a învins în deplasare. Dar nici n-a forțat după liniștitorul 3-0 consemnat în Gruia.

De acord că valorile s-au egalizat în fotbalul de azi și că nu prea mai există echipe pe post de victime sigure. Deși surprizele apar din ce în ce mai des, pare greu de crezut, chiar imposibil, ca Andorra, bătută recent și de Gibraltar, 1-0 pe 19 noiembrie 2022, să spargă plafonul. Pentru că vorbim despre o națională alcătuită majoritar din amatori și despre o populație puțin spre deloc interesată de fotbal. Până joi după-amiază niciun ziar de acolo, BonDia, Altaveu, Diari d'Andorra etc, nu scrisese un cuvânt despre meciul cu România. Nici măcar unul!

Logic, sâmbătă n-ar trebui să avem emoții în fața unei formații ce ocupă poziția 153 în ierarhia mondială. Dacă am ajuns să ne fie frică și de Andorra, atunci n-ar strica să ne lăsăm de fotbal și să ne apucăm de altceva. De squash ori de polo pe bicicletă. 


Comentarii (30)
romanq
romanq  •  24 Martie 2023, 21:16
Postat de Dino pe 24 Martie 2023, 09:04

Vine chat GPT din urma, in 5min termina un articol.

@dino, Chat gpt ar fi scris un articol mult mai interesant, mai bine alcatuit, mai bine scris si documentat. Gratis.

Delia222
Delia222  •  24 Martie 2023, 11:17
Postat de Cormiz pe 24 Martie 2023, 08:57

Jocul este important, find primul din noua campanie. Este însă inexplicabila presiunea artificiala asupralui Edi Iordănescu și a jucătorilor selecționați. HAGI, Gica Popescu, Dragomir, Herea,Rotaru. Dinu, nu au avut răbdare sa treacă măcar primul meci și l-au desființat pur și simplu, cu consecințe probabil asupra jucătorilor selecționați. Eu îl consider pe Edi Iordănescu un antrenor meticulos și serios, cu principii și m-aș bucura sincer sa aibă rezultatele așteptate. Prea multe critici, și din partea jurnaliștilor, cu viclenie domnul Ioanitoaia joaca ca de obicei la doua capete. Sa vedem ce va ieși, dar ostilitatea la adresa lui Edi Iordănescu seamănă cu cea asupra lui Daum, în care maestrul de ceremonii a fost cu voia dumneavoastră însuși domnul Ioanitoaia.

Hagi are interes ca baiatul lui sa fie chemat. Chiar si in urma cu un an , Ianis nu era titular incontestabil la Rangers. Trăia și din meciurile Naționalei. Acum e rezerva putin utilizata, daca acum un an era rezerva de o repriza, acum intra cateva minute. Sunt curios cum va juca in urmatoarele meciuri ca sa fie pus pe lista pentru meciurile din iunie. Nu e obligatoriu sa fie adus nici atunci. Dar daca intra, dă pase decisive, marcheaza, atunci DA. Sa vina! Altfel, avem jucatori mai buni care joaca meci de meci exemplu Tavi Popescu, Coman sau Mazilu de la Farul. Ii prefer pe cei 3 care marcheaza si joaca meci de meci.

Dino
Dino  •  24 Martie 2023, 09:04
Postat de romanq pe 23 Martie 2023, 22:13

Am o intrebare pt gsp: pentru astfel de articole, absolut banale, autorii sunt remunerati ? Caci si un copil de clasa a 5a cu acces la internet ar putea scrie asa ceva.

Vine chat GPT din urma, in 5min termina un articol.

Vezi toate comentariile (30)
Comentează