OPINII  »  EDITORIAL

În cădere liberă

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat marti, 01 august 2023 15:37 / Actualizat marti, 01 august 2023 15:41

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că "tricolorii", ceruți și apreciați cândva în cele mai puternice campionate din Europa, mai ales în epoca așa-zisei Generații de Aur, dar și imediat după, nu prea mai au căutare în prezent. 

Și e logic să se întâmple astfel și să nu deranjeze prea tare, din moment ce rari sunt fotbaliștii noștri care mai reușesc să convingă peste hotare. Majoritatea lor dezamăgesc.

Cel mai elocvent exemplu pare cel al tinerilor internaționali legitimați în Serie B, la Parma, Dennis Man (24 de ani) și Valentin Mihăilă (23), ultimul fiind, sigur vă amintiți, salvatorul naționalei în recentul 2-2 cu Elveția din preliminariile CE 2024. 

Din păcate, în ciuda talentului lor și a anticipărilor specialiștilor, niciunul n-a ieșit în evidență. N-a impresionat. I-au tras înapoi, de acord, accidentările. Dar și așa, tot au pierdut teren, n-au câștigat.

Când scriu, cu strângere de inimă, că ambii sunt în cădere liberă, asemenea întreg fotbalului românesc, mă bazez pe cifre, nu pe păreri. Concluzia e că atât Man, cât și Mihăilă au bătut pasul pe loc, chiar au regresat, declin ilustrat de scăderea cotelor lor pe transfermarkt.de. 

Acestea s-au prăbușit dramatic, de la 11 milioane de euro în 2021 la 3,2 astăzi pentru Man și de la 8,5 la 2,7 pentru Mihăilă. Fără comentarii, nu?

Dacă băieților noștri le merge rău în ligile puternice din vestul Europei, încă mai trist e că ei nu rup gura lumii nici măcar în campionatele, să le spunem, exotice. Precum în cel din Emirate, din care au plecat recent, puțin regretați, Florin Tănase și Alex Cicâldău, primul de la Al-Jazira, celălalt de la Al-Ittihad Kalba. 

Luat de la FCSB cu 3 milioane de euro, Tănase nu s-a acomodat în EAU și, după ce a refuzat FCSB, a bătut palma cu Adana Demirspor, adversara CFR din Conference League.

Mulți au mizat că Florin se va întoarce în Berceni, el fiind și finul lui Gigi Becali. N-a făcut-o și e de înțeles, nu de blamat. Cu gândul la viitor, a optat pentru un salariu mai mare, știind că AD, cu un buget de peste 30 de milioane de euro, își plătește jucătorii și cu un milion pe an! 

În cădere liberă
Florin Tănase a venit la „Palatul” lui Gigi Becali, dar a ales oferta din Turcia

La rându-i, Cicâldău n-a fost păstrat de Galata, ci dirijat sub formă de împrumut la Konyaspor, locul 8 în stagiunea precedentă.

Regretabil e că, inclusiv cele cu dare de mână, cluburile românești nu atrag. Să recunoaștem că n-au avut lipici niciodată, dar acum parcă-s mai ocolite ca oricând de jucătorii de valoare. Nu altfel se și explică de ce, deși curtați asiduu de Rapid, Florin Andone și Denis Drăguș au refuzat să vină în Giulești.

Sigur că fiecare își urmărește interesul. Nimeni nu decide pentru altul sau n-ar trebui. Dar și așa stând lucrurile, tot a contrariat hotărârea lui Andone de a semna cu o divizionară secundă din Spania, nu cu o formație din România cu veleități la titlu! 

Să admitem că Florin n-a jucat niciodată în România, dar, oricum, Rapid nu se compară, chiar nu!, cu proaspăt promovata Eldense.

Opțiunea în discuție e încă o bilă neagră pentru fotbalul nostru. O dovadă în plus că acesta e, precum Man și Mihăilă, în cădere liberă. Pe tobogan.


Comentarii (25)
reticent
reticent  •  02 August 2023, 07:00

Afirmația cum că Mihăilă este "în cădere liberă" -și asta tocmai în aceste momente de maximă simpatie pentru reușitele ex-craioveanului în meciul cu Elveția- trădează frica (mascată) că ultramediatizatul Florinel al lu' Gigi nu mai prinde postul de titular la Națională... Că mai este, tot pe stânga, și Mitriță, asta iar e o problemă care poate da peste cap afacerile "salvatorului fotbalui românesc"...

mihai041
mihai041  •  02 August 2023, 06:57

Tinere, fotbalului românesc nu a luat-o pe tobogan, e în picaj precum un avion intrat în vrie. De fapt, fotbalul românesc, e prăbușit demult.

ionmaria010540
ionmaria010540  •  01 August 2023, 20:04

E si parerea mea ca dragobete nu trebuie bagat in seama. Rugamintea mea pentru el e sa aiba grija unde pune carnetul de prost, ca sa nu i-l fure cineva.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează