OPINII  »  EDITORIAL

Întoarcerea lui Sorescu

Articol de - Publicat marti, 17 ianuarie 2023 15:53 / Actualizat marti, 17 ianuarie 2023 16:08

Nu cred c-ar trebui dramatizat faptul că FCSB a ratat ambele teste susținute în Antalya, 0-2 cu Pogon Szczecin și 1-4 cu Rakow Częstochowa. Dacă amicalele oferă semne, ele nu dau și verdicte. Iar Przegląd Sportowy, ziarul de specialitate publicat la Varșovia, a scris frumos despre echipa bucureșteană. 

Între altele, a prezentat-o drept "urmașa unicei Steaua". A menționat însă că "Rakow i-a arătat mai puțin respect în startul întâlnirii", când formația din orașul Madonei Negre, altar catolic ce atrage anual zeci și sute de mii de pelerini, s-a desprins la 3-0 în nici jumătate de ceas! KO, nu altceva!

Pe ici, pe colo, Przegląd a și încurcat borcanele. Conform ediției lui electronice, Leo Strizu, antrenorul FCSB din acte, a făcut și a dres în Turcia! Or, noi știm că acesta a rămas acasă la ordinul lui Becali și că de pregătiri a răspuns, ca "principal", Mihai Pintilii. Care, fie el o fire optimistă, tot ar trebui să se îngrijoreze. Din pricina rezultatelor și, mai ales, a evoluțiilor elevilor săi.

Disputând o "dublă" în interval de numai 24 de ore, Pintilii poate invoca argumentul rulării întregului lot. Pentru că a aliniat o garnitură duminică și alta luni, complet diferită. Plus câțiva puști de la Academie.

Și așa însă, s-ar cuveni să-și pună unele întrebări. De pildă, de ce apărarea a încasat multe goluri, atât cu perechea de "centrali" I. Cristea - Tamm, cât și cu Dawa - Haruț? Ca și aceștia, fundașii laterali au lăsat adesea spații libere în jurul lor. În special, Șerban. La fel, ar fi cazul să-l preocupe de ce mijlocașii s-au cam călcat pe picioare și n-au împins suficient jocul.

În context, să mai observăm ceva și să nu ne mai amăgim. Decalajul dintre fotbalul românesc și cel polonez a crescut și crește în detrimentul celui dintâi. Polska a participat la CM din Qatar, ieșind din grupă odată cu viitoarea campioană mondială și fiind eliminată în "optimi" de Franța. 

În timp ce polonezii sunt titulari la Barcelona (Lewandowski), Napoli (Zieliński), Juventus (Szczęsny) sau Aston Villa (Cash) etc, "tricolorii" joacă, se mira recent și Ancelotti, prin Serie B! Ca atare, meciurile cu leșii, locul 22 FIFA, au devenit, sau riscă să devină, niște războaie pierdute dinainte de noi, situați pe 52 în ierarhia respectivă.

Cum FCSB n-are nici scuza de a relua mai repede sezonul, căci SuperLiga debutează cu o săptămână înaintea Ekstraklasei (competiție tradițională cu 18 echipe, cu sistem tur-retur și cu Rakow lider autoritar, 9 puncte peste Legia Varșovia), să remarcăm apariția lui Deian Sorescu în tricoul roș-albastru. Folosit cu Pogon o repriză fundaș dreapta și alta aripă, ex-dinamovistul a părut într-o bună dispoziție. A vrut să impresioneze și în parte a reușit.

Întoarcerea lui Sorescu

El a venit sub formă de împrumut chiar de la Rakow, ajuns la vicecampioana Poloniei în ianuarie trecut, conform unor surse, pentru 800.000 de euro. Conform altora, Rakow ar trebui să plătească un milion, incluzând bonusurile, contract în vigoare până în vara lui 2025. Atât că Sorescu nu s-a acomodat la Częstochowa, istorie trăită, din păcate, de numeroși fotbaliști români. Pentru care plecarea peste hotare constituie sfârșitul unui drum, nu începutul lui. Prăbușirea, nu lansarea.

De văzut dacă, la nici 26 de ani, pe care-i va împlini pe 29 august, Sorescu își va găsi locul și postul la FCSB încât să-l determine pe Gigi Becali să-l răscumpere de la Rakow la un preț de aproape un milion de dolari. Greu de crezut, dar nu imposibil. 


Comentarii (28)
jean_gabin
jean_gabin  •  18 Ianuarie 2023, 21:01

Dobermanne adica tu vrei sa spui ca titlurile de campioana castigate de cfr an de an s-au datorat arbitrajelor? Ai fost plecat din tara in ultima vreme ori chiar din realitate?

birdibel
birdibel  •  17 Ianuarie 2023, 19:37

mondo, nu cred ca “orice alta echipa” din Romania s-ar fi comportat la fel ca FCSB la venirea lui Sorescu. Probabil ca fanii lui Dinamo l-ar fi dezbracat din nou. Nu-i exclus s-o faca, mai devreme sau mai târziu, si fanii ciobanului.

Dobermannul
Dobermannul  •  17 Ianuarie 2023, 19:34

Ce mi se pare mai hazliu aici este ca puzderia de articole anti FCSB sunt tratate cu manie proletara la comentarii ca pro FCSB. "Asa ceva ..."

Vezi toate comentariile (28)
Comentează