OPINII  »  EDITORIAL

Iordănescu, băiatul bun!

Articol de - Publicat duminica, 27 martie 2022 15:39 / Actualizat duminica, 27 martie 2022 21:52

Ne-a învins Grecia acasă, dar n-aș face o dramă din asta, deși formația elenă, umbra celei care a cucerit titlul european în 2004, e sub a noastră în ierarhia FIFA, e pe locul 55! Implicit, nu l-aș trata cu asprime nici pe noul selecționer, căruia i-aș acorda circumstanțe atenuante. În ideea că i-au lipsit câțiva jucători din motive medicale.

Din păcate, îi vor lipsi și marți, la amicalul din Israel, tot atâția ori chiar mai mulți. Condiții în care a trebuit să-i convoace, în regim de urgență, pe Olaru și pe Petrila, a căror absență inițială din lotul A a stârnit polemici încinse. Dacă-i va și folosi, Edi Iordănescu le va mai închide gura celor care, nerăbdători, s-au grăbit să-l conteste.

La fel de adevărat e însă că selecționerul ar avea de ce să se declare nemulțumit de modul în care s-au prezentat majoritatea celor 17 "tricolori" rulați vineri seara. Nici n-ar putea fi altfel din moment ce numai 3 din 17, Niță, Ad. Rus și Oct. Popescu, au primit nota 6, alți 10 luând 5, iar Chiricheș (căpitanul!), Cicâldău și Pușcaș chiar 4, Drăgușin fără notă.

S-a ajuns aici și din pricină că Iordănescu n-a nimerit echipa de start. În consecință, aceasta a cedat inițiativa pe parcursul reprizei întâi și a fost nevoie de intrarea tripletei Oct. Popescu - Fl. Tănase - A. Ivan în minutul 62 pentru ca naționala să capete direcție și viteză. Grație cărora a și trecut la pupitru, numai că prea târziu. Dacă Edi ar fi avut inspirația să înceapă cu garnitura cu care a terminat, probabil că rezultatul ar fi fost diferit.

Cât despre Tavi Popescu, marea revelație a sezonului în curs, el a lăsat o frumoasă impresie. Se poate spune că, spre deosebire de Edi, a debutat cu dreptul, deși a jucat cam departe de poarta adversă și n-a înscris. Să nu ne amăgim și să așteptăm ca un puști de 19 ani să schimbe de unul singur soarta unei partide încă de la prima lui apariție! Că nu-i nici Mbappe, nici Haaland, nici Pedri.

Fără să-l arăt cu degetul, iar să-l pun la zid nici atât, l-aș invita pe noul selecționer să fie mai riguros. Mai exigent cu alții, dar și cu el însuși. Să dea dovadă de personalitatea de care, oare numai eu?, l-am crezut și-l cred capabil. Să asculte în stânga și-n dreapta, dar să decidă singur și să nu mai calce pe urmele predecesorului său. 

Iordănescu, băiatul bun!
Edi Iordănescu

Să caute, măcar să încerce, să se rupă de moștenirea acestuia. Pentru că, dacă-l va imita în continuare pe Rădoi și va alege aceiași jucători, mereu aceiași!, nu va reuși nici el.

Deși nu-i timpul concluziilor, haideți să vedem și testul din Israel!, opinia mea e că, încă marcat de numire, Edi și-a propus să nu supere pe nimeni. Nici fotbalist, nici club. Să fie băiat bun, simpatizat de toți.

Numai așa îmi explic, recurg la un singur exemplu, cum de l-a păstrat în formație pe Pușcaș, pentru a cărui titularizare nu pleda niciun argument. Când acesta evoluează din 2015 încoace preponderent în eșaloanele secunde, fie ele din Anglia și din Italia, ești obligat să te întrebi de ce, dacă-i valoare, chiar nu-l vede nimeni să-l ia la o echipă mai acătării?!

Câtă vreme nu se va rupe de amintirea lui Rădoi, ci se va închina la moștenirea acestuia ca la sfintele moaște, teamă mi-e că Edi Iordănescu va bate pasul pe loc. Odată cu el, vai!, și naționala. 


Comentarii (22)
gago747
gago747  •  28 Martie 2022, 15:05

Dacă Piți a fost antrenorul-barbugiu (deși are rezultate NET superioare), ăștia ultimii trei *** sînt antrenorii-cartofori. Ăștia practic iau un pachet de cărți de joc, lipesc pe el pozele fotbaliatorilor, apoi extrag 11 + 7 cărți din pachet, și ăia joacă / sînt rezerve. (Pentru portari, extragerea se face separat :D )

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gicapuia
gicapuia  •  28 Martie 2022, 13:00

Nu avem jucatori. Nu avem antrenori. Nu avem nimic. In Gazeta ar trebui sa se scrie la pagina Omnisport. La Diverse. Citeva rinduri.

1223953254372879
Alexandru Cristian Vasile-Bugarin  •  28 Martie 2022, 12:38
Postat de torque07 pe 28 Martie 2022, 09:40

Area de selectie este formata din 2 fotbalisti (Chiriches si Marin) din serie A, cativa necunoscuti din Serie B, niste uitati prin liga turca si restul din vestitul si renumitul si excelentul campionat intern. Un campionat care se bate ca si nivel competitiv cu Liga din Moldova si Super League din Albania..sau chiar Mocambola din Mozambic. Un campionat din care CAMPIOANA! Campioana, cea mai tare echipa a fost eliminata mizerabil dintr-o competitie europeana de tot rasul, de niste echipe de care nu a mai auzit nimeni. Vreti nationala?? Nea Ovi, mai are rost sa mai vorbesti de Iordanescu? Nu mai bine nu am mai privii nationala cu aerul asta de atotstiutori si de profesionisti in fotbal si am fi un pic mai realisti? Nu mai bine ati incepe sa scrieti despre ceva campionat de sah sau de darts? Ani la rand v-ati tot dat cu parerea si ati fortat demisii si aducerea anumitor antrenori. Ce am rezolvat? de 20 de ani aud doar atat "demisia" dar fara solutii. Schimbarea antrenorului nu e o solutie e carpeala cum se zice la noi. nu se resolva nimic!! Ati avut dovata , aveti dovada. Daum, Contra, Radoi si acum si Iordanescu ce o sa fie dat afara dupa maxim 10 meciuri . Nu e timpul sa cerem altceva in afara de o simpla si banala "demsia"? Nici macar papagalul ala de presdinte FRF nu e de vina. Uitati-va in ce mocirla cresc jucatorii nostrii. La ce mizerie de fotbal avem in liga 1. Cand o sa acceptati asta si o sa stiti ce sa cereti..poate o sa inceapa sa se schimbe ceva.

Aria de selectie e mare, dar nebagata in seama. Nu se mai fac trialuri, tot soiul de mediocri sunt pilonii echipei, iar antrenorii sunt numiti dupa criterii de neinteles. Noi sutem romani, nu vrem selectioner strain, nici macar pe Boloni. Si "aria de selectie redusa" e o mantra a puturoseniei si nepasarii. Ce arie de selectie are Islanda?

Vezi toate comentariile (22)
Comentează