OPINII  »  EDITORIAL

Lăsați-l să plece pe Rădoi!

Articol de - Publicat luni, 18 octombrie 2021 13:37 / Actualizat luni, 18 octombrie 2021 14:01

Întrucât n-am fost în țară în săptămâna meciului cu Armenia, n-am comentat în niciun fel declarația selecționerului că nu va mai continua la națională după întâlnirile cu Islanda și Liechtenstein din noiembrie. 

Mă pronunț acum, fără a insista asupra greșelii federale, repetată, de a semna cu Rădoi, ca și cu Contra, pe o perioadă ce nu acoperea un întreg ciclu competițional. Inclusiv, eventualul baraj. Aspectul merită însă o discuție aparte.

Revenind la anunțul selecționerului, apreciez că acesta trebuie lăsat să plece. Pentru că dragoste cu sila nu există. Dar și pentru că Rădoi nu-i de regretat. În ideea că mandatul lui, compus din 7 victorii, 3 egaluri și 8 eșecuri, trebuie considerat slab, dezamăgitor, la o rată a succesului de numai 44%.

Adăugând ratarea barajului pentru CE și a cursei pentru Liga Națiunilor, tristele premiere cu Islanda, Georgia și Armenia, ca și cele 4 partide pierdute la rând, fără precedent pe parcursul a 37 de ani!, suntem siliți să tragem concluzia că desemnarea lui Rădoi a constituit o eroare. Lipsit de experiență, adesea și de inspirație, el nu s-a ridicat la nivelul misiunii încredințate.

De spus și că n-a avut cine știe ce materie primă. Totuși, în 13 luni, a rulat 63 de jucători, nepermis de mulți, dovadă că a căutat mereu și n-a găsit niciodată. Și-atunci, deoarece însuși Rădoi gândește c-ar fi mai util pentru el să lucreze zilnic, adică să ia o echipă de club, de ce să nu-l înțelegem și să-l ascultăm? 

Probabil a realizat, fie și cu întârziere, că a pus căruța înaintea cailor. Că s-ar fi cuvenit să respecte etapele, nu să le ardă. Să fie mai întâi antrenor și abia apoi selecționer. În măsura în care va convinge.

Lăsați-l să plece pe Rădoi!
Mirel Rădoi

De notat însă că naționala a arătat mai bine la ultimele evoluții, cu Germania și cu Armenia. În raport cu prestațiile anterioare, a avut atitudine. S-a străduit, a transpirat. Dar și aceste meciuri s-au interpretat, opinia mea, partizan, chiar mincinos.

La Hamburg, unde „tricolorii” au pierdut, adevărat că onorabil, s-a lăudat jocul băieților noștri, modul eroic în care au rezistat ei. Zău așa, care joc, când oaspeții au ieșit rareori din jumătatea proprie, au avut posesie de 22% și au expediat un singur șut pe poarta nemților, cel din care a înscris Ianis?! Jocul, care joc, am ajuns să ne mândrim cu nimic?!

Cu ocazia izbânzii de-acasă cu Armenia, am inversat judecata, am răsturnat-o. N-a mai fost atât de important jocul, foarte slab în repriza secundă, ci s-a bătut monedă pe rezultat, elogiat de parcă România ar fi învins Brazilia sau Italia! 

Să-mi fie cu iertare, dar Armenia e nimeni în lumea fotbalului, locul 89 în ierarhia FIFA, echipă de duzină, no-name, cu care naționala lui Rădoi s-a mulțumit să împartă punctele?! N-au urcat ei, cât am coborât noi, iar căderea pare greu de oprit.

Repet că, dacă vrea să plece, Rădoi nu trebuie împiedicat s-o facă. Ar fi încă o gafă a administrației Burleanu, altfel specializată în domeniu, să se cramponeze de un tehnician pe care s-a grăbit să-l numească. Dincolo de o părere ori de alta, palmaresul actualului selecționer vorbește de la sine. Descalifică.


Comentarii (37)
chris7786
chris7786  •  20 Octombrie 2021, 05:04
Postat de torque07 pe 19 Octombrie 2021, 09:39

I-mi doresc nea Ovi din tot sufletul sa va cheme cei de la FRF sa va puna selectioner. Dumneata cu echipa voastra de experti. Asa poate o sa fiti in sfarsit multumit si o sa criticati mai putin. DE 20 de ani schimbam selectioneri!!!!!! De 20 de ani tot cereti demisia la fiecare 5 meciuri. Ce a facut Radoi?? Va zic eu ce a facut. A incercat 300 de jucatori sa nu mai spuneti "a venit asta si tot cu aceeasi martalogi joaca". A schimbat formula de joc sa nu mai spuneti " iar jucam defensiv cu doi inchizatori". A adus tineri sa nu mai ziceti "iar Hoban?!". Nici asa nu a fost bine. Ok o sa plece. Dar v-ati gandit la cine o sa vina? Nu ne asteapt nici un Klopp, Simeone, Guardiola. O sa vina tot un nimeni gen Olaroiu sau cine stie ce experiment nou. Si noi vrem din mizeria din fotbalul nostru sa facem echipa sa jucam cu Germania de la egal la egal. De unde??? Cu cine? Nu v-ati saturat de "demisia"? Doar atat va duce capul? E ca si cum nu merge motorul la masina si schimbi franele. si iar nu merge si iar schimbi franele si iar nu merge si iar franele..si acum iar nu merge motorul si iar schimbam franele...dar motorul cand i-l schimbam? Cand o sa faceti si voi o campanie la fel de "zgomotoasa" cum o faceti cu selectionerii, dar cu mizeria din fotbalul intern? Cand o sa cereti si voi ceva ce ar schimba cu adevarat lucrurile? Ca de scris doua randuri de doi lei cu "demisia" e in stare si Mitica de la Ciobanestii din deal la

Comentariu de pus in rama, de pus pe prima pagina in fiecare zi, timp de un an, până înțelegem și noi că doar continuitatea asigura performanta. Și mai cred ceva, că Ovidiu Ioanitoaia nu scrie așa din convingere, ci pentru că "prietenii" dansului (ați văzut ce prieteni are un jurnalist care altminteri se pretinde a fi extrem de corect) îl influențează sa creeze un curent de opinie contra lui Rădoi. Cu Rădoi selecționer le e foarte greu *** să își impună petardele la echipa națională pentru a le creste cota. Haideți să înțelegem odată că momentan, in Romania, nu e deloc vorba despre fotbal (deși domnii jurnaliști tot încearcă, și reușesc de multe ori, sa ne convingă) ci DOAR de bani. Când o să înțelegem asta o sa fim mult mai puțin supărati pe nivelul slab și nu ne vom mai enerva atât de mult :-)

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

574076216426494
Viorel Pavel  •  19 Octombrie 2021, 12:43

Mai pe la inceputurile campaniei de calificare la CM, cand nici rezultatele dar nici jocul echipei nationale nu erau in regulă, şi eu mă intrebam ce caută Rădoi antrenor la echipa natională , fără o altă experientă de antrenor decat perioada cat a antrenat echipa natională de tineret . Dar acum, după ultimele meciuri ale echipei nationale, cand si rezultatele dar mai ales jocul echipei a inceput să fie unul bun, mi-am dat seama ca Rădoi este un antrenor bun, poate fi si mai bun cu cat capătă mai multă experientă şi, mai ales, este un antrenor cu personalitate. Personalitatea lui este foarte bine sustinută de situaţia lui financiară, una foarte bună, astfel încat nu este la mana impresarilor şi nu poate fi "corupt" in niciun fel in legătură cu prezenţa in echipă a unuia sau altuia dintre jucatori. Astfel au apărut in echipa natională jucatori precum Ratiu , Aioanei sau Markovici. Acestia sunt jucatori tineri şi, consider eu, de mare perspectivă. Foarte multi , aproape toti, l-au criticat pe Markovici după prestatiile acestuia la echipa natională , dar uitaţi-vă la ultimul meci al Craiovei , victoria cu 5-0 impotriva echipei Academica Clinceni. Am citit undeva ca Ivan a fost eroul meciului, dar , deşi Ivan a jucat bine, părerea mea este că Markovici , deşi este incă junior , a contribuit substantial la stabilirea scorului final, marcand un gol şi contribuind decisiv la alte două.

crilin
crilin  •  19 Octombrie 2021, 11:18

Îmi doresc să plece Rădoi cât mai repede şi apoi să încerce să devină antrenor la o echipă de club. Rădoi să le demonstreze fanilor lui că este un antrenor bun şi să nu mai sară etapele formării profesionale ca un cal breaz. Ca selecționer s-a văzut că e foarte uşor să-şi convingă fanii că nu trebuie să aibă rezultate bune ca să fie un selecționer bun, doar simpla prezență în calitate de selecționer este suficient să le dovedească unora că este măreț. Eu sunt pretențios, Rădoi trebuie să se angajeze la un club din liga județeană să promoveze cu el în liga a treia sau a doua, şi de abia atunci îl voi considera pe Rădoi antrenor. Până atunci, îi las pe fanii lui Rădoi să delecteze cu el.

Vezi toate comentariile (37)
Comentează
Close