OPINII  »  EDITORIAL

Le-a cășunat pe Gică Hagi!

Articol de - Publicat marti, 15 februarie 2022 15:09 / Actualizat marti, 15 februarie 2022 15:09

Regretabil gestul lui Hagi din partida cu FC Voluntari de a se rățoi la un copil de mingi. Pe care nu l-a înjurat că aruncă mingea prea repede în teren când interesul Farului era ca jocul să întârzie, dar pe care l-a speriat și l-a făcut să plângă.

Ieșire urâtă, necontrolată, numai că Gică și-a dat seama primul că a greșit. Ca atare, nu i-a căzut rangul să-i ceară scuze puștiului. Iar după meci l-a luat cu el în vestiarul constănțenilor, unde băiatul de 12 ani a primit cadou tricoul lui Adi Petre, autorul golului 1.

Deși se spune că greșeala recunoscută e pe jumătate iertată, răbufnirea cu pricina a provocat o adevărată cruciadă împotriva lui Hagi, luat în tărbacă în mass-media și pe rețelele de socializare. Evident că Hagi a comis-o. Numai că, omenește vorbind, ieșirea lui poate fi înțeleasă în condițiile de tensiune, de stres, în care s-a produs. 

Pierzându-și cumpătul pentru câteva clipe, antrenorul-manager al Farului a arătat că e om, nu sfânt. Că nu-i perfect. Că are minusuri. Scăderi. Defecte.

Totuși, pentru că el însuși a realizat că a greșit, eroarea lui nu justifică, părerea mea, o asemenea reacție vehementă. Atâta fiere. Ripostă în urma căreia Gică s-a trezit nu doar bălăcărit în fel și chip, ci și considerat „un terorist al fotbalului” și „un impostor”!

Exagerări, acuze trase de păr și, din fericire, ușor de demontat. Și dacă admitem că Hagi e un tip exigent, uneori dur, de unde până unde terorist, ce vorbă-i asta?! Păi, în cazul în care baza de la Ovidiu era un gulag al fotbalului, cum s-ar explica faptul că numeroși jucători plecați de-acolo, Larie, Chițu, Iancu, D. Nedelcu, alții, s-au reîntors?! I-a forțat cineva, i-a adus înapoi cu arcanul?!

Cei care-l atacă pe Gică, din ignoranță, din frustrare, din răutate ori din toate trei, n-au scăpat ocazia de a fredona din nou refrenul cum că niciunul dintre băieții trecuți pe sub mâna lui n-a ajuns titular, senator de drept, la vreo formație de anvergură din Europa, de top.

Le-a cășunat pe Gică Hagi!
Iustin și Hagi. O imagine cât o mie de cuvinte // FOTO captură

Asta cam așa e, n-au prea rupt gura lumii, iar unii chiar au clacat și dispărut. Pe de altă parte însă, Cagliari (R. Marin), PAOK (Mitriță), Rangers (Ianis), Galatasaray (Cicâldău), CFR Cluj (Cr. Manea) sau FCSB (Fl. Tănase) sunt niște cluburi de duzină?! Ele nu reprezintă nimic?!

Și-apoi, nu vă supărați, tinerii plecați de la Academia lui Hagi, înființată abia în 2009, n-au spart plafonul și n-au sedus în străinătate, dar știți alți români mai buni? În context, vi se pare corect ca într-un moment în care întreg fotbalul nostru bate pasul pe loc, ca să nu zic că-i în declin, noi să-l arătăm cu degetul pe premiantul clasei, să-l punem la zid tocmai pe el?! De acord că Hagi n-a dat cât l-am crezut capabil. Dar a dat mai mult decât ceilalți, nu-i așa?

Unii au mers până acolo cu, scuzați!, prostia încât au îndrăznit să scrie că Hagi a fost un jucător oarecare și un impostor! Care a marcat un gol superb Columbiei la World Cup '94 deoarece portarul advers era drogat! Cum aceștia uită că (printre altele) Gică are 84 de meciuri și 30 de goluri în tricoul lui Real Madrid, ba și că prestigioasa revistă britanică FourFourTwo l-a plasat între primii 100 de jucători din istorie, cu asemenea indivizi e exclus orice dialog.

Și aceștia trebuie să afle însă că Gică Hagi merită apreciat și prețuit pentru ce a făcut și face în beneficiul unui fotbal căruia îi dedică întregul timp și întreaga energie. În rest, e și el om. Cu defecte ca oricare altul și supus greșelii. 


Comentarii (53)
alenb
alenb  •  17 Februarie 2022, 17:19

Galatasarayu lui Cicaldau e pe locul 13 in Turcia, deci chiar a ajuns club de duzina. Rangers suna bine dar ce a mai realizat in Europa in ultimii 10-15 ani? Cagliari, PAOK sunt cluburi mici, iar CFR si FCSB nu le punem la socotateala, valoarea se demonstreaza in strainatate sau in cupele europene. Vreti sa povestim cum FCSB cu tanase pe teren nu mai prinde grupele de nspe ani fiind eliminata chiar de Karagandy? Manea e decent, marin e decent, ianis o vesnica speranta impinsa la spate si supervopsita, Mitrita nici nu-l comentez, e juma de buletin, Cicaldau poate fi titular la o echipa mediocra, asta-i realitatea nea Ovidiu, Hagi a scos mai mult ciurucuri, nimic de soi.

donqhote
donqhote  •  16 Februarie 2022, 18:55
Postat de Augustin Krysta pe 16 Februarie 2022, 09:57

Hagi are 16 goluri pentru Real Madrid, nu 30.

pe cele de la antrenament de ce nu le pui?

opinez
opinez  •  16 Februarie 2022, 11:44

Domnul Ioanitoaia ramane consecvent propriului principiu. Cu Hagi, Nadia si Nastase nu castigi indiferent de subiect spune dumnealui. Probabil ca asta l-a indemnat sa scrie acest articol laudativ nesolicitat si care nu atinge subiectul in discutie. Excluzand niste comentarii izolate care i-au minimizat cariera lui Hagi, firul comentariilor indica un lucru cat se poate de clar: 'Regele' a inceput sa irite pe toata lumea cu comportamentul lui agresiv, inclusiv fata de jurnalisti, reprosurile pe care le face dintr-o pozitie de atoatestiutor. Irita pentru ca dpdv antrenorate rezultatele lui sunt mediocre. Dar da lectii. Hagi, ca si alti mini-dictatori, a intrat pe calea autodistrugerii. Cand crezi ca le stii pe toate, ajungi sa nu mai realizezi mare lucru, iar cand esti la apogeu devii irascibil, violent si ridicol. Cu riscul de a pierde razboiul, ati putea sa ii spuneti barbateste ca atunci cand doi iti spun ca esti beat te duci sa te culci.

Vezi toate comentariile (53)
Comentează