OPINII  »  EDITORIAL

Leo Messi pus la zid!

Articol de - Publicat duminica, 20 februarie 2022 14:03 / Actualizat duminica, 20 februarie 2022 14:03

De când a venit la PSG, superstarul argentinian nu s-a bucurat nicio clipă, în nicio împrejurare, de simpatia presei de pe malurile Senei. În frunte cu L'Equipe, despre care se zice că indică ora exactă în gazetăria sportivă, ziarele din Hexagon l-au tratat pe Messi cu o asprime neobișnuită și nejustificată. La sânge, uneori cu dușmănie. 

Supărate fiind, s-a zvonit, din pricina faptului că vestea parafării transferului "Puricelui" a apărut mai întâi în Spania, nu în Franța. Chestie de orgoliu.

Apogeul acestei atitudini glaciale, de permanentă contestare, a fost atins, poate și depășit, la finalul meciului de UCL pe care PSG l-a câștigat cu 1-0 acasă în fața Realului Madrid, grație golului înscris de Mbappe la ultima fază. 

Într-adevăr, Messi n-a făcut o partidă memorabilă, ci una modestă, ștearsă. Între altele, a irosit un penalty pe care Courtois, ghicind colțul, a reușit să-l pareze. Și așa însă, nota 3 primită de Leo de la L'Equipe i-a surprins pe toți și i-a indignat pe mulți.

Când îi pui 3 lui Messi după o evoluție precum cea în compania Realului nu te pricepi ori vrei să-l înveți minte, să-l pedepsești. Să-l dai de exemplu negativ, în genul: Așa nu! 

Întrucât redactorii de la L'Equipe nu pot fi suspectați de incompetență, rămâne în picioare a doua variantă, nu? Întărită și de amănuntul că Messi a luat doi ași (Mbappe trei) în AS-ul spaniol și nota 5 (Mbappe 8) în Gazzetta dello Sport italiană. Ambele, în opinia mea, mai aproape de realitate decât L'Equipe.

Ca atare, arătând cu degetul spre cei care au pretins că Messi „a jucat catastrofal, o rușine”, „Kun” Aguero nu s-a sfiit să-i numească „nemernici” pe respectivii. Întotdeauna, o exagerare atrage o alta.

Leo Messi pus la zid!
Leo Messi a ratat un penalty cu PSG

Majoritatea oamenilor de fotbal i-au luat însă apărarea „Puricelui”. Într-un interviu din El Mundo Deportivo, „Cesc” Fabregas a atras atenția că: „E ridicol să-l judeci pe Messi după penalty-ul ratat. Courtois e un portar fantastic și are meritul lui. Fără să strălucească, Leo a făcut un meci bun. În prima repriză, l-a lăsat pe Mbappe singur cu portarul cu o pasă de care niciunul dintre ceilalți 21 de jucători de pe teren n-ar fi fost capabil”.

De precizat, în paranteză, că sâmbătă seara, când PSG a pierdut în campionat la Nantes, 1-3, păstrând însă un avans liniștitor în fruntea clasamentului (măcar 10 puncte), a venit rândul lui Neymar să rateze de la punctul cu var!

Deși pe Messi l-a lăudat și Pochettino, „E cel mai bun din lume. El înseamnă fotbal, iar ratarea unei lovituri de la 11 metri nu-i poate afecta încrederea. Contra Realului, el a jucat pentru echipă și a legat toate elementele noastre”, vor sări unii că-s fan Messi și d-aia țin cu el. Fals. 

De acord că la aproape 35 de ani, pe care-i va împlini pe 24 iunie, nu mai e ce-a fost. Nu mai aleargă ca altădată, se implică mai puțin etc. Cunoașteți vorba, vârsta nu iartă pe nimeni. Dar una-i una și alta-i alta, scuzați banalitatea.

Pe de altă parte, fișa sa tehnică din întâlnirea cu Real îi contrazice evident pe cei care s-au grăbit, probabil rău-intenționați, să-l pună la zid pe Leo și să-i dea nota 3. Iată, Messi a jucat 101 mingi, a izbutit 5 driblinguri (cele mai multe) și 62 de pase (82%) din 76, dintre care 34 pe ultimii 30 de metri, iar 25 spre poarta adversă, a câștigat 6 dueluri din 12 etc.

Un bilanț nemulțumitor, nicidecum entuziasmant, ce nu explică însă nota 3, cu care L'Equipe l-a nedreptățit flagrant pe argentinian. Căruia bănuiesc că a urmărit să-i plătească o poliță. Poate vom afla cândva de ce-l tot ia la țintă. De ce și cui nu-i plac ochii lui. 


Comentarii (18)
adrian_riga
adrian_riga  •  21 Februarie 2022, 21:11

Sa scrie ioanitoaia despre ziaristii de la l'equipe e ca si cum si-ar da cu parerea stoican despre klopp. Citesc de ani de zile l'equipe-ul, dar n-am vazut titluri cu SCANDAL, FABULOS, SENZATIONAL. Pai cand scrise acolo senzational, chiar e senzational!

cita
cita  •  20 Februarie 2022, 22:36

Si mai e ceva ce nici nea Ovidiu nu stie, ca nu cunoaste psihologia poporului francez, dar incerc pe scurt sa explic de ce presa franceza pare ca-l trateaza cu dusmanie pe Messi. Sa inteleaga toata lumea ca in Franta, pana si cei mai buni prieteni sau chiar rude, sunt extrem de critici si ironici unii cu altii, e in gena lor sa fie critici chiar cu compatriotii, daramite cu un strain mare fotbalist care a venit pe bani multi, ia salariu mai mare ca altii, are fite in opinia lor, etc. Ei spun ca aceste critici sunt constructive si fara dusmanie asa ca tind sa-i cred, dar pentru noi cei din afara Frantei e exact ce scrie aci nea Ovidiu, ca e pus la zid, ca e dusmanit de presa sportiva, etc.... Ei au convingerea ca aceste critici sunt constructive si-i vor ambitiona pe cei criticati sa incerce sa se autodepaseasca si sa faca performanta in folosul natiunii franceze. Iar pentru ei personal abia ulterior, intai natia franceza, asta e stilul, sa nu uitam cu totii ca de-aia s-a nascut Revolutia Franceza si Comuna din Paris, etc, pentru ca lor nu le trebuie regi si capitalism de tip britanic, ei sunt socialisti prin gena, fibra lor nationala. Sunt aparte, si asta le da tot farmecul ca natie in Europa Unita.

cita
cita  •  20 Februarie 2022, 22:24

Si stiti de ce a ratat penalty-ul? Pentru ca se simte stresat la clubul francez, pentru ca simte in ceafa invidia colegilor, unii ii baga "strambe" ca sa-l umileasca, sunt multi invidiosi pe el ca are salariu mai mare decat ei, patronii pun presiune pe el ca sa-si scoata banii investiti, etc. Am lucrat pentru francezi si, din pacate, a putea sa rezisti psihic la chestiile astea e o mare calitate pe care nu o are oricine, va rog sa ma credeti. Nici eu nu am avut-o. In munca banii conteaza mai putin, pasiunea pentru ceea ce faci si o stare psihica relaxata conteaza cel mai mult. Ca atare, fiecare ar trebui sa-si caute pana isi gasesc locul unde pot munci relaxat si pot face doar ceea ce le place, pentru a obtine performanta maxima. E si chestie de noroc.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează