OPINII  »  EDITORIAL

Messi: pleacă sau rămâne?

Articol de - Publicat luni, 05 iulie 2021 14:54 / Actualizat luni, 05 iulie 2021 15:04

În timp ce Argentina, calificată în semifinala de miercuri cu Columbia, și Lionel Messi, 4 goluri și 4 assisturi, se remarcă la Copa America, lumea fotbalului se întreabă dacă starul va continua la Barcelona ori se va transfera? Probabil la PSG, care i-a făcut recent o superofertă. Una, conform L'Equipe, „fără egal”. Nepereche.

Dacă președintele Barçei, Joan Laporta, pare convins că-i o chestiune de zile până când Messi își va prelungi contractul, fanii nu-s la fel de siguri. Ei nu uită că, pentru întâia oară din 2005, Lionel a devenit jucător liber pe 1 iulie 2021! Dată la care a expirat ultima sa înțelegere cu clubul blaugrana, care stipula, între altele, un salariu stagional de 138 milioane de euro, 164 în dolari. De la amânarea semnării contractului provine și neliniștea suporterilor.

Referitor la propunerea PSG, nu s-a divulgat nicio sumă. Același L'Equipe a avertizat însă că, spre a evita sancțiuni, clubul parizian ar trebui să vândă jucători de minimum 180 de milioane de euro. 

La fel cum, spre a-l putea plăti pe Messi și a respecta Fair-Play-ul financiar impus de UEFA, în sensul ca fondul de salarii să nu depășească 70% din venituri, și Barça va fi obligată să se despartă de câțiva fotbaliști. A început cu Trincao, Todibo, De la Fuente și Firpo. Le vor urma, se zvonește, Umtiti, Pjanici și Coutinho.

Dacă pe Messi îl lasă rece banii, fiind de imaginat că a strâns destul pentru el și pentru câteva generații, nu-i exclus să-l tenteze totuși PSG. Pentru ca, făcând tripletă cu Neymar și cu Mbappe, să câștige iarăși Champions League. E drept, a mai câștigat-o de 4 ori cu Barcelona, cu care a cucerit 35 de trofee în 17 ani!, istorie curată, însă șansele de a mai repeta performanța s-au împuținat. 

El a împlinit 34 de ani pe 24 iunie și nici echipa nu mai e aceeași. A îmbătrânit, s-a uzat. Fără să fiu rău, nu cred că-i e foarte ușor lui Messi să joace împreună cu Dest, cu Mingueza sau chiar cu Braithwaite, care tot întârzie să confirme.

Messi: pleacă sau rămâne?
Messi e pe val la Copa America (foto: Imago)

Surprinzător, deși se tem că pleacă, majoritatea fanilor blaugrana nu-i poartă pică. Dimpotrivă, caută să-l înțeleagă. Venerându-l - zău așa, au motive din belșug! -, îi doresc să aleagă înțelept și să fie fericit. Numai și ca recompensă pentru loialitatea arătată Barçei de la vârsta de 13 ani.

Speranța acestora că rămâne nu-i chiar utopică. Pe de-o parte, soția și cei 3 băieți se simt foarte atașați de Barcelona și de Catalonia. Pe de alta, fanii calculează că dac-ar fi avut gând de ducă, Messi n-ar fi insistat pentru aducerea lui "Kun" Aguero, 33 de ani, cel mai bun prieten al său din fotbalul argentinian. Deși fostul ginere al lui Maradona și golgeter al lui Man City nu prea mai impresionează de la o vreme, Lionel îl laudă cu orice prilej. N-are de ce, dar îl ridică în slăvi.

De anticipat că până la încheierea Copei America, a cărei finală se va disputa pe 10 iulie, nu vom afla decizia lui Messi. Care stă sub semnul întrebării și va naște alte scenarii. 

Sunt însă, opinia presei spaniole, mai multe indicii că el va continua pe Camp Nou până la încheierea carierei. Când își va ocupa, alături de Pele, de Maradona și de Cr. Ronaldo, locul arvunit în legenda și în mitologia fotbalului. Un loc pe deplin meritat.


Comentarii (5)
birdibel
birdibel  •  05 Iulie 2021, 19:23

Pacat ca meciurile din Copa America nu se televizează în România. Messi joaca mai bine decât a făcut-o vreodată pentru Argentina. Poate nu mai e mașină de marcat de odinioară, desi loviturile lui libere rămân adevărate nestemate, poate driblingul lui nu-l mai baga pe apărător direct în spital, dar pasele uluitoare definesc acum adevarata dimensiune a geniului lui Messi. A-l compara cu cineva e o insulta la adresa fotbalului. Laporta vrea să-l tina, Barcelona fără Messi e de neconceput, dar pentru a-l pastra trebuie sa taie 200 de milioane de euro din osânza, și nu e chiar ușor.

cita
cita  •  05 Iulie 2021, 17:00

Cand ati pomenit in articol de Columbia si Argentina, mi-ati rascolit amintiri placute si foarte indepartate in timp, de pe vremea cand nationala Romaniei cu Hagi dirijor le ascundea mingea multor sud-americani. Traim din ele, ca altceva prea curand la nivelul reprezentativei noastre din pacate nu vom vedea prea curand.

cita
cita  •  05 Iulie 2021, 16:53

Ati adus suficiente argumente solide in articol care sustin ideea ca o aventura a lui Messi la Paris e prea putin probabila. N-are argumentatie nici macar de ordin financiar, omul e "facut" la bani si avere. Atunci de ce mai puneti semnul intrebarii in titlu? Singura argumentatie ar fi ca se pariaza inclusiv pe asta cu bani grei. Atunci va inteleg, nu vreti sa le bagati unora bani nemunciti in buzunar, si stiti bine ca nu ma refer la cei care eventual v-ar crede pe cuvant si logica, ci la ceilalti :)

Vezi toate comentariile (5)
Comentează