OPINII  »  EDITORIAL

Ministrul nu se lasă!

Articol de - Publicat luni, 11 iulie 2022 15:05 / Actualizat luni, 11 iulie 2022 15:05

Deși o lume întreagă i-a spus că inițiativa e ineptă, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, nesfiindu-se s-o numească „prostie”, „aberație”, Eduard Novak a mers mai departe pe drumul său. 

Concret, joia trecută a iscălit Ordinul 500, iar duminică, în ciuda unei largi contestări, l-a publicat în Monitorul Oficial. Moment din care, conform uzanțelor, acesta ar trebui să fie operațional.

În sensul în care orice echipă ce participă într-o competiție națională trebuie să fie alcătuită, obligatoriu, din sportivi români în proporție de minimum 40%. Nu doar atât. Ordinul urma să intre în vigoare din sezonul 2022-2023, adică imediat! 

În fotbal, la o săptămână de la emiterea lui, decizie ce lezează grav interesele unor cluburi, care au parafat contracte și pe 2-3 ani cu jucători străini.

Ulterior, ministrul a lăsat-o mai moale. Într-un dialog cu Cătălin Țepelin, a admis la TVR 1 că „Am putea discuta dacă, de exemplu, în cazul fotbalului e oportun să amânăm aplicarea o lună, două, până se pun la punct”. 

Novak părea însă cu atât mai sigur pe el, mai stăpân pe situație, cu cât pretindea că „Am vorbit cu președintele Burleanu și fotbalul stă bine. Va fi nevoie de 5 români. Nu e un nivel așa ridicat într-un lot de 25 de jucători”.

Iată că, surprinzător, tocmai FRF l-a contrazis pe șeful MS! L-a pus într-o postură neplăcută, chiar jenantă, în condițiile în care a anunțat că Eduard Novak s-a consultat într-adevăr cu Răzvan Burleanu, dar nu pe tema numărului de străini. Au abordat alte subiecte.

Ca nu cumva să i se reproșeze că-i părtașă la luarea unei hotărâri păguboase, FRF a solicitat lămuriri suplimentare privind Ordinul 500. Unul care nu precizează la care anume jucători se referă (din lot, de pe foaia de arbitraj ori din teren), concluzionând că „Federația se află în imposibilitatea obiectivă de a aplica (sâc) actul în discuție”. 

Cu alte cuvinte, Casa Fotbalului a făcut cunoscut că nu poate introduce acum noua regulă și că solicită o amânare de un an.

Ministrul nu se lasă!
Eduard Carol Novak, foto: Imago

Ar fi de remarcat, nu-i așa?, perseverența ministrului Sportului, fost mare performer, campion paralimpic. Atât că, această insistență, îmi cer scuze, servește o cauză greșită. 

Poate și ilegală, câtă vreme, atrăgea atenția Csaba Asztalos, președintele CNCD, riscă să însemne o discriminare. Ori chiar înseamnă prin aceea că îngrădește libera circulația a forței de muncă în aria Uniunii Europene. Din această pricină, e dezavuat demersul lui Eduard Novak. Pentru că nu se înscrie în normele UE.

Cred că lucrurile-s clare, așa că mă opresc. Nu înainte de a-mi exprima nedumerirea că ministrul Novak le cere altora să respecte ceea ce el însuși încalcă primul, cum a sesizat Radu Naum într-un excelent articol din Gazetă.

Ca să ne amuzăm, căci timpul indignării a trecut, știți care-i componența formației de ciclism Team Novak, patronată de șeful MS? 

Din 6 rutieri aliniați recent în Turul Sibiului, 4 sunt străini, procentul românilor reprezentând doar 33%, sub procentul din Ordinul ministrului! Fără alte comentarii.


Comentarii (43)
albertlaci2022
albertlaci2022  •  12 Iulie 2022, 13:58

Care e problema cu sponzorizării din \Ungaria?

gilos
gilos  •  12 Iulie 2022, 12:03

Novak insista cu aceasta prostie de ordin pentru a nu fi acuzat ca nu serveste interesele Romaniei ( vezi imnul secuiesc de la hochei, sponsorizarile Ungariei in sportul romanesc...etc). Cineva ar trebui sa-l opreasca, prim-ministrul Ciuca spre exemplu, si sa-i explice ca e in eroare. Romania este o tara europeana si suntem obligati sa respectam legile europene, cum este normal. S-ar putea sa fie si o influenta de la Budapesta, de la Victor Orban, care isi doreste sa ne tarasca si pe noi intr-o zona conflictuala, anti-UE.

BarbarossaAB
BarbarossaAB  •  12 Iulie 2022, 10:48

Cred ca Novak vrea sa isi spele imaginea dupa toata faza cu imnul la echipa de hochei si refuzul de a intona imnul Romaniei, vrea sa ne arate ca e mai roman decat romanii, si ca el a vrut dar noi nu l-am lasat.

Vezi toate comentariile (43)
Comentează
Close