OPINII  »  EDITORIAL

Moartea unei echipe

Articol de - Publicat miercuri, 16 februarie 2022 14:40 / Actualizat miercuri, 16 februarie 2022 15:17

Cei care vântură ideea cu 18 formații în Liga 1 trebuie să realizeze că eșalonul de așa-zisă elită nu prea se descurcă nici cu 16, de vreme ce două dintre ele sunt serios amenințate cu falimentul. Cu desființarea. Înglodate în datorii și rămase fără jucători, Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș au puține șanse, dacă au vreuna, să se salveze. Să supraviețuiască.

Ar fi cazul să ne pară rău pentru ambele. Totuși, să nu fie cu supărare, merită făcută o diferență între echipa unei comune cu 8.000 de locuitori și cea a unui oraș cu 50.000, centru industrial puternic. Cu tradiție inclusiv în sport, cu un club, Gaz Metan, fondat în 1945 și prezent multe sezoane după anul 2000 în L1. În 2011-2012, chiar și în Europa League.

În consecință, fanii locali au avut motive să scrie pe un banner "Salvați clubul de la colaps! La Mediaș doar fotbalul ne-a mai rămas!" și să-l expună pe stadion. Din păcate, nu i-a auzit nimeni, iar GMM și-a continuat alunecarea pe tobogan. 

Cu o "gaură" de circa 3,5 milioane de euro, Gazul a lăsat liberi în ultima zi de mercato 11 fotbaliști, 7 români și 4 străini. Spuma lotului. Exigente, Liga și Federația i-au luat deja două puncte și-i vor lua alte șase din pricina restanțelor către antrenorul Teja și staff-ul acestuia.

Pe scurt, situația e una limită, de-a dreptul disperată. Dacă nu se va întâmpla vreo minune, Gaz Metan va retrograda și, pasul imediat, se va desființa. Va apărea o altă echipă, care va porni de jos, din Liga 4 sau 5.

Lucrurile fiind complicate, greu de deslușit de la distanță, nu-i ușor de identificat cine-i de vină că s-a ajuns până în buza prăpastiei. Înainte de orice, e însă ciudat, aproape inexplicabil, că s-a ajuns aici în condițiile în care, atenție!, în iulie 2020, când a ieșit anticipat din insolvență, în mandatul președintelui Ioan Mărginean, clubul lichidase orice datorie, orice restanță!

Moartea unei echipe

Dimpotrivă, avea de încasat sume serioase. Din vânzarea lui Marius Constantin la Craiova, apoi 2,06 milioane de euro de la TV pentru locul 6 și 338.000 de la administratorul judiciar Răzvan Zăvăleanu, cu care câștigase un proces. 

Cum în 2021 și Consiliul Local a completat bugetul clubului cu 1,8 milioane de lei, conform declarației primarului PNL Gheorghe Roman, e imposibil de înțeles pe ce s-au cheltuit atâția bani! Punând la socoteală și sponsorizările, adevărat că în scădere, de la Trans și RomGaz.

Actualul președinte interimar Marius Nistor, pus de o lună, nu poate răspunde. Iar predecesorul său, Valentin Iordănescu, pe timpul căruia s-a înregistrat deficitul, e dispărut din peisaj. A demisionat pe 12 ianuarie 2022 și dus a fost. 

El e însă primul care ar trebui să vină cu lămuriri, cu justificări, într-un moment în care surse demne de încredere afirmă că mărirea exagerată a salariilor și plata unor sume mari la semnarea contractelor au dezechilibrat balanța financiară a clubului. L-au băgat pe acesta la apă.

Ne referim, încă o dată atenție!, la aceiași jucători care, spre a se elibera, s-au văzut siliți să renunțe la orice pretenții materiale în raport cu GMM.

Poate chiar există cineva, persoană ori instituție, care vrea s-o împingă pe Gaz Metan spre faliment sau asta e doar în imaginația unora. Pentru a-i depista pe cei responsabili de prăbușirea clubului, e nevoie să se efectueze urgent un audit și, eventual, să se apeleze la justiție. Posibil însă ca atunci să fie prea târziu și fotbalul să fi murit la Mediaș. Condus la groapă de o Federație și o Ligă care preferă să sancționeze, nu să ajute. 


Comentarii (39)
mzm1
mzm1  •  17 Februarie 2022, 10:24

Dincolo de moartea unei echipe (pentru invierea alteia!), surprinde consensul aproape absolut in ideea distrugerii acestei formații care chiar juca fotbal. Justiția i-a refuzat intrarea (salvatoare) in insolvență, Fiscul, FRF, LPF nu i-au acorordat nicio păsuire, nici o reeșalonare. Romgaz si primăria Mediaș nu au mișcat un deget, dimpotrivă au grăbit prăbușirea. Chiar și jucătorii, care cu trei zile inainte făcuseră un meci extraordinar cu CFR, au devenit brusc dușmanii echipei. Singurii care doresc redresarea echipei sunt spectatorii medieșeni, dar nimeni nu ia in seamă strigătul lor disperat: SALVAȚI CLUBUL DE LA COLAPS! ÎN MEDIAS DOAR FOTBALUL NE-A RĂMAS! Si toate acestea s-au intâmplat exact inaintea jocului cu Dinamo. Practic, indirect, Dinamo le-a luat totul celor de la Mediaș. Le-au luat punctele, locul in clasament, jucătorii și chiar sponsorul, Romgaz, după cum se vorbeste prin târg. Intâmplarea nu e singulară. Prin 2004, Gigi Nețoiu a plecat de la Univ. Craiova cu 16 jucători, pe care i-a dus pe gratis... la Dinamo!! Brovos, națiune!

sica.nevaccinatu
sica.nevaccinatu  •  17 Februarie 2022, 09:51

ce este trist este ca si ardealul cade. sau s-a valahizat gen clujul si alte localitati. cum sa-l intelegi pe boloni care mai are si scoala a fost corect fata de romania si mai este si ardelean ungur. are principii? da. si asta nu place. daca nu primesti pesches daca nu esti imoral si amator de bancuri proaste nu ai nicio sans. si totusi stiti cu totii ca mediasul putea fi salvat. o echipa buna cu oameni muncitori cu un antrenor de exceptie s-a prapadit. sa vezi la televizor cum se vaitau bietii oameni neplatiti. pina si sclavii isi primeau "bonus-ul " lor daca munceau cum trebuie. este o rusine cum oameni de afaceri care au pastorit clubul sau nu locali nu au sarit sa salveze. jucatori cu o inalta tinuta morala cu un caracter de exceptie au fost lasati sa se arunce pe canalele pline de murdarii fara vreun regret. fara rusine. fara bun simt. asta este cel mai trist. iar ungurii construiesc stadioane in romania si iti tin steagul sus avind constiinta muncii si al afacerii. o tempora o mores.

holland
holland  •  16 Februarie 2022, 22:39

Stimate domn Ioanitoaia, iata ce declara primarul orasul Ghe Roman ”S-au aruncat multe informaţii false despre implicarea noastră. Noi nu avem niciun fel de vină pentru situaţia în care a ajuns clubul. Gaz Metan este un club privat şi vina este a celor care au condus până acum. Proprietarii sunt mai multe persoane fizice din Mediaş şi credeţi-mă că nu le ştiu numele.” Avand in vedere ca Ghe Roman declara ca nu va venii langa echipa doar daca actualul manager - Marginean - va pleca sau va fi dat afara. A fost dat afara in urma unei scenete pusa in practica de catre Boroncoi. Ati scris si in GSP despre asta. A urmat numirea in club a lui Lazar - soferul si mana stanga a primarului. Au fost facute contracte in oras cu firmele de casa ale primarului. Se plateau chirii de 600-800 euro intr-un oras unde chiria medie este de 200 euro. Banii alocati de primarie au fost redirectionati catre firmele prietene ale primariei pentru ca sa vina para-indaratul. Asa a fost lasat clubul fara bani. Se stie prea bine unde sunt banii si pe ce s-au dat. Este cea mai mare frauda din bani publici. Sa nu fiti surprinsi daca primarul Ghe Roman o sa fie cercetat penal cat de curand. Sunt sute de contracte date prin atribuire directa catre firme de apartament. Vorbiti cu Ionut Buzean. O sa va infiorati cand o sa va povesteasca!

Vezi toate comentariile (39)
Comentează