OPINII  »  EDITORIAL OVIDIU IOANIȚOAIA

Ne furăm căciula singuri?!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat marti, 26 decembrie 2023 15:06 / Actualizat marti, 26 decembrie 2023 15:35

Dacă Premier League e cel mai puternic campionat din lume, așa-i că e?, atunci observăm că românii nu se simt prea bine acolo. Nici nu s-au simțit vreodată, puțini fiind fotbaliștii noștri care au reușit în Anglia de-a lungul timpul. Dan Petrescu, Gică Popescu, Ilie Dumitrescu și Vlad Chiricheș, mai știți și alții?

La fel stau lucrurile și azi, nu foarte în regulă, când Brighton & Hove Albion, totuși o formație de mijlocul clasamentului, i-a plătit Farului 3 milioane de euro pentru Adrian Mazilu, dar nu-l consideră suficient de bun pe tânărul atacant de 18 ani încât să-l țină! Și-l împrumută, ca să se rodeze, la Union Saint-Gilloise, în Belgia.

Deși Florin Andone s-a descurcat binișor la Brighton, 26 de meciuri, 4 goluri, șefii clubului trebuie să-și fi reamintit că în 2019 l-au adus, tot de la Constanța, pe Tudor Băluță, care în 4 ani, e drept, și accidentat, n-a apucat nici măcar să debuteze în Premier League! Iar când te-ai fript cu ciorba, sufli și-n iaurt.

În contextul în care e clar că "tricolorilor" nu le priește Premier League, descoperim că au succes acolo, proveniți cam din aceeași parte a continentului, ungurul Dominik Szoboszlai și ucraineanul Mykhaylo Mudryk. Primul la Liverpool, celălalt la Chelsea, ambii titulari, oameni de bază și excelent cotați. Atenție, Szoboszlai, 23 de ani, la 75 de milioane de euro, Mudryk, 22, la 40!

Ca element de comparație, Fotbalistul român al anului 2023, Radu Drăgușin, evoluează la Genoa, în Italia. La 21 de ani, el e socotit de mare viitor și o sumedenie de cluburi renumite, Tottenham ori Newcastle, de pildă, ar umbla să-l transfere. Așa să fie! Momentan însă, Radu joacă la ocupanta locului 13 din Serie A și e evaluat la numai 20 de milioane. De aproape 4 ori mai puțin decât Szoboszlai!

Nu scriu nimic nou afirmând că fotbalul nostru acuză în prezent absența unor individualități de superclasă, întâlnite des în epoca așa-zisei Generații de Aur. Când campionatele europene de top musteau de jucători români. E o lipsă pe care, spre lauda lui, a sesizat-o Edi Iordănescu. Salutar, acesta a conceput și pregătit naționala în ideea că vedeta echipei poate și trebuie să fie echipa însăși. Grupul, unitatea și forța sa.

L-am cam luat peste picior, ba și pus la zid, dar obținerea calificării la Euro 2024 din poziția de lider i-a dat dreptate selecționerului. Totodată, le-a tăiat din elan cârcotașilor. I-a îmblânzit.

De presupus că linia câștigătoare va fi păstrată și la turneul final din Germania, asta într-o grupă în care nu pornim, ca și în calificări, din pole-position. Deoarece Belgia se anunță favorită și, până vom afla și al patrulea adversar, nici Slovacia nu-i de subestimat. Dimpotrivă.

Ne furăm căciula singuri?!
Nicolae Stanciu/ foto: Sportpictures

Pentru că și ea include câțiva jucători cu firmă, mai cunoscuți și mai prețuiți decât băieții lui Iordănescu jr. Între ei, fundașul central Milan Skriniar de la PSG, evaluat la 45 de milioane, și mijlocașul Stanislav Lobotka de la Napoli, de 35 de milioane. Cum cota căpitanului "tricolorilor", Nicolae Stanciu de la Damac, Arabia Saudită, nu depășește 5 milioane, concluzia e ușor de tras.

Firește, nu cotele de pe transfermarkt joacă. Pe de altă parte însă, comparându-le, rezultă că nu-i cazul, chiar nu-i, să fim atât de optimiști cum par unii dintre noi. Plecăm ca outsideri și trebuie să demonstrăm că putem mai mult. Altfel, riscăm să ne furăm căciula singuri.

Crăciun liniștit tuturor și numai bine!


Comentarii (30)
dinamo100
dinamo100  •  28 Decembrie 2023, 04:31

Asa e, pornim ca outsideri la Euro..Eu zic ca daca scoatem 2 egaluri se chezla o evolutie buna.

ali.bec
ali.bec  •  27 Decembrie 2023, 12:59
Postat de moshu_shukaru pe 26 Decembrie 2023, 20:13

„Ne furăm căciula singuri” ... Asta da, expresie „din vechi”. E din aceeași colecție cu „Ne-am tăiat craca de sub picioare”, „Ne-am făcut de băcănie”, Râd și curcile de noi”, ... , mă rog, toate cam de pe timpul lui Pazvante Chioru’.

Eheeei, nu cioplește nimeni așa de elegant din limbajul de lemn, cum o face tov. director! Și nu o face oricum, o face cu pixul și pe o foaie ruptă din caiet. Așa cum l-a învățat tovarășa profesoară în clasa a VI-a, când dădea extemporal la compuneri. Pasămite compunerile tovarasului director e bune și merită citite și citatate! (Pasămite = expresie arhaizantă după Dicționarul limbii romîne literare contemporane, ediția 1955-58, dar des folosită în cadrul compunerilor celui mai iubit jurnalist al poporului ;)

mal.
mal.  •  27 Decembrie 2023, 12:36

Nu sunt cârcotaș de felul meu... dar, să văd Iordănescu jr. antrenorul anului, e prea mult! De aici și doza de osanale pe care a început să o primească! Am o întrebare pentru oricine vrea să mă citească: spuneți un meci din aceste preliminarii care să fi fost dominat tehnico-tactic de România! Transformăm un noroc fabulos (meciurile cu Elveția sunt de referință) în merite, pricepere, forța grupului...!!! Grijă să nu creștem așteeptările prea mult! Ați văzut, la europene și Albania joacă altfel!

Vezi toate comentariile (30)
Comentează