OPINII  »  EDITORIAL

Nu cumva exagerăm?!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat luni, 15 ianuarie 2024 15:31 / Actualizat luni, 15 ianuarie 2024 17:47

Introdus spre finalul meciului de la Manchester United, Radu Drăgușin a prins, cu prelungiri cu tot, 11 minute pe Old Trafford și s-a comportat onorabil.

Deși a existat o fază controversată, la ratarea lui McTominay, impresia generală e că și-a făcut treaba. Ne-a plăcut faptul că tehnicianul lui Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou, a apelat la tânărul internațional român la doar 3 zile după ce acesta a semnat cu TH și a efectuat un singur antrenament cu noii săi coechipieri. Asta ca recunoaștere a valorii lui.

La fel de adevărat e însă c-am fi fost mai încântați dacă australianul de origine greacă l-ar fi folosit din startul partidei pe Drăgușin, cum a procedat cu neamțul Timo Werner, ajuns la formația londoneză în același timp cu stoperul nostru. Trebuie să fi contat însă amănuntul că Timo a bifat vreo 60 de meciuri la Chelsea și are 27 de ani, iar Radu va împlini pe 3 februarie numai 22.

Altfel, ne-au sosit alte vești îmbucurătoare despre Drăgușin. De exemplu, ziaristul italian Fabrizio Romano, autoritate în materie de transferuri, l-a comparat pe Radu cu colegul său londonez Cristiano Romero, argentinianul campion mondial în Qatar 2022 socotit de Messi "Cel mai bun fundaș din lume". 

În paralel, pe Radu l-a lăudat și brazilianul Richarlison. Vârful lui Tottenham, 7 goluri și 3 assist-uri în actuala stagiune, a mărturisit că "Drăgușin m-a și captivat, forța lui e uimitoare". Iar Richarlison nu-i un oarecare din moment ce are 48 de prezențe și 20 de goluri în naționala auriverde.

Toate aceste observații, ca și altele, duc la concluzia că nu degeaba Radu Drăgușin reprezintă cea mai scumpă tranzacție din istoria fotbalului românesc, una cifrată, cu bonusuri, la 31 de milioane de euro.

Nu cumva exagerăm?!
Radu Drăgușin

 Păstrând proporțiile, putem vorbi despre un al doilea Cristi Chivu, și el fundaș central. Drăgușin pare dotat să-i calce pe urme, dar și decis, celui care a strâns 75 de selecții și a câștigat cu Inter Milano în 2010 campionatul, Cupa și Supercupa Italiei, dar și UEFA Champions League și FIFA Club World Cup.

Grație talentului, energiei, seriozității și personalității sale, foarte rar întâlnite la o vârstă la care alții încă se caută, lui Drăgușin i se prevede o carieră excepțională. De top. Nu-i lipsește nimic pentru ea, doar că mai are destule de demonstrat.

Practic, se află la începutul unui drum ce se anunță glorios, pe care trebuie însă să-l parcurgă. Iată de ce mi-e teamă că ne entuziasmăm prea tare când vine vorba despre Radu, fotbalist de mare perspectivă, cu un viitor strălucit, dar care mai are drum lung până în vârful muntelui. Lung și presărat cu obstacole.

Așa se și explică de ce m-a contrariat rezultatul unui sondaj în care peste 70% dintre cei aproape 45.000 de "subiecți" consideră că Drăgușin ar merita să fie căpitanul "tricolorilor" la Euro 2024! 

Cu scuzele de rigoare, cu tot respectul pentru calitățile lui Radu, cred c-ar fi prea mult și prea repede, s-ar arde etapele. Deoarece alții, Stanciu, Burcă ori, dacă va redeveni apt de joc, Chiricheș sunt mai recomandați să poarte banderola. Înainte de orice, datorită experienței. Mai mulți ani și mai multe meciuri.

Nu vreau să fiu înțeles greșit. Mă număr și eu printre fanii lui Radu Drăgușin, ceea ce nu mă oprește să gândesc că rătăcim câteodată busola când ne referim la el. Că ne pierdem în superlative și nu ne-ar strica, dimpotrivă, să fim mai măsurați, mai echilibrați. Mai realiști.

Rămân la părerea că uneori exagerăm, iar asta nu ne ajută. Cu atât mai puțin îi servește celui în cauză, lui Radu Drăgușin. Mă înșel?


Comentarii (43)
stefg
stefg  •  19 Ianuarie 2024, 22:32

Cristian Chivu - 20 de ani si 6 luni Cornel Dinu - 20 de ani si 7 luni Gheorghe Hagi - 20 de ani si 9 luni Emerich Vogl - 20 de ani si 10 luni Grațian Sepi - 21 de ani si 5 luni cam atat aveau respectivii la prima incredintare a banderolei (e posibil sa mai fi scapat pe altii). Toti mai putini ani decat are Radu acuma. Nu cred ca varsta are vreo importanta. Are calitati de lider sau nu. Asta ar trebui sa conteze mai mult...

mehigh_ms
mehigh_ms  •  17 Ianuarie 2024, 04:58
Postat de Vereib pe 15 Ianuarie 2024, 21:06

Domnule Ioanitoaia, Este plin site-ul de tot felul de articole despre Dragusin, care, cu tot respectul, încă nu are nici o realizare notabilă în sport. Dar nu ați găsit de cuviință să scrieți măcar două rânduri despre moartea lui Mircea TUTOVAN, cel mai mare voleibalist român și unul dintre cei mai mari din lume la vremea sa! Rușine!

astazi e inmormantarea lui Tutovan.. dar nimic nu sa scris despre el.. despre cariera lui.. e grele cu acesti asa zisi jurnalisti!

manx
manx  •  16 Ianuarie 2024, 09:52

Cica "Nu cumva exageram" :) :) :) Nu stiam ca aveti simtul umorului domnu' Ioanitoaria. V-a pus marmelada pe pâine de vreo doua luni. O sa mai aveti pâna la sfârsitul anului. Numai despre asta vorbiti pe toate canalele de televiziune. Parca a fost si un "specialist" în finante la Digi 1 sa explice ca defapt transferul lui Mutu a fost cel mai scump...Mai lipseste Carmen Ohara. Un invitat, specialist în istoria circului. Specialistul specialistilor de la Circul Digi Sport.

Vezi toate comentariile (43)
Comentează