OPINII  »  EDITORIAL OVIDIU IOANIȚOAIA

O idee proastă

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat miercuri, 25 octombrie 2023 15:20 / Actualizat miercuri, 25 octombrie 2023 15:24

Fie și cu întârziere, permiteți-mi o părere despre decizia FIFA de a organiza Mondialele 2030 în 6 țări (Uruguay, Argentina, Paraguay, Spania, Portugalia, Maroc) de pe 3 continente (America de Sud, Europa, Africa). Ba și cu participarea a 48 de echipe, dintre care 6, reprezentantele țărilor menționate, se vor califica direct, fără preliminarii!

Varianta n-a încântat. Ca atare, a fost numită "neavenită" (Ancelotti), "absurdă" (Blatter), "aiuristică" (Southgate) ori chiar "atentat la adresa fotbalului" (Mourinho). N-am citit sau auzit pe nimeni s-o laude, deoarece nimeni n-a înțeles de ce va fi nevoie ca jucătorii și suporterii să schimbe continentele și fusurile orare. Globalizare și iar globalizare, de acord, așa sună melodia la modă, ăsta-i trendul, dar nu-i prea mult? Nu cumva FIFA a forțat nota, nu cumva exagerează?!

N-ajungea că CM 2026 se va disputa în Statele Unite, Canada și Mexic, din ce rațiuni a trebuit dublat numărul gazdelor?! Ediția 2030 fiind centenară, un secol de la cea inaugurală, desfășurată la Montevideo cu 13 formații (inclusiv a României), alegerea Uruguayului se poate explica.

Să zicem, cu îngăduință, că și a Argentinei, triplă campioană mondială și deținătoare la zi a trofeului. Dar ce caută Paraguay pe lista calificatelor din oficiu?!, s-au indignat pe bună dreptate oficialii federației chiliene. Numai faptul că sediul Confederației Sud-americane de Fotbal (CONMEBOL) se află la Luque, lângă Asuncion, capitala Paraguayului, nu justifică opțiunea FIFA.

O idee proastă

În cazul în care ar conta un asemenea criteriu, atunci naționala Elveției, țară în care funcționează FIFA și UEFA, n-ar trebui să lipsească de la niciun turneu final!

Iată de ce, conform unei păreri majoritare, ideea lansată la Zurich nu-i de aplaudat. Din care pricină ea a și fost primită cu răceală, dacă nu și cu ostilitate, deși unii au salutat mărirea numărului de echipe în speranța că vor reuși să se califice mai ușor. Intrăm și noi în această categorie, nu?

Adversarii au ripostat însă, cu temei, că o Cupă Mondială astfel concepută, plimbată și risipită, va pierde din culoarea locală. Din specific și, automat, din personalitate. Din imagine. Nu degeaba se spune că tot ce-i prea mult strică.

Destui au repudiat demersul lui Gianni Infantino speculând că președintele FIFA a urmărit "rotirea" continentelor gazdă în așa fel încât Asiei să-i vină rândul mai repede la organizare după Qatar 2022. Încât turneul din 2034 să fie încredințat Arabiei Saudite, care încalcă adesea drepturile omului, dar investește generos în fenomen. Fără număr, fără număr. Plătește și nu se uită la sume, unele fabuloase, faraonice.

Plus că se șoptește, simplu zvon?, că Infantino a cumpărat o casă în zonă, așa încât ar îmbina utilul cu plăcutul. Interesele instituției cu cele personale.

Evident că fotbalul se schimbă. Indiscutabil. Din păcate, pare că, din ce în ce mai dependent de bani, se schimbă în rău.


Comentarii (12)
Acidutzu_67
Acidutzu_67  •  26 Octombrie 2023, 15:51
Postat de moshu_shukaru pe 25 Octombrie 2023, 16:45

Tot mărind numărul de țări în care să se desfășoare CM, dacă ținem seama de teoria probabilității, la un moment dat, vom fi și noi incluși în schemă. Asta înseamnă că, țară organizatoare fiind, nu (mai) trebuie să ne chinuim cu preliminariile. Legenda spune că, până atunci, va fi gata și stadionul Dinamo.

Pâna când "vom fi si noi băgati in schemă" cum zici, tarile organizatoare nu vor mai fi calificate direct ci vor juca preliminarii. Iar noi parca vad ca vom fi singurii necalificati ca tara organizatoare asa cum am mai fost la un european si detinem recordul ( proștii lumii la fotbal).

jean_gabin
jean_gabin  •  26 Octombrie 2023, 15:11

Cainii latra, ursul merge. Pe stabul Infantino il doare in cot de presa. Pe cea romaneasca nu a citit-o in viata lui ca nici nu avea ce citi dar o ignora si pe cea mult mai influenta din tarile occidentale.

cita
cita  •  26 Octombrie 2023, 09:39
Postat de moshu_shukaru pe 25 Octombrie 2023, 23:57

„fete de Kligonieni” ... Uneori, omiterea diacriticelor îi face pe mulți cititori să râdă (în hohote) de tine! Apropo, se scrie klingonieni.

Da bre, așa e, "fețe de klingonieni" :), oricum se înțelegea din context. Merci de observație.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează