OPINII  »  EDITORIAL

O situație complicată

Articol de - Publicat marti, 07 septembrie 2021 15:54 / Actualizat marti, 07 septembrie 2021 15:56

Imprevizibil, fotbalul oferă tot felul de întâmplări neobișnuite, de aceea și e urmărit și comentat. Una dintre acestea s-a petrecut duminică seara la Sao Paulo, cu prilejul întâlnirii Brazilia-Argentina, găzduită de Arena Corinthians în cadrul preliminariilor CM 2022. 

Meciul stârnea un interes deosebit și pentru că era cel dintâi după recenta finală a Copei America, terminată pe Maracana cu surprinzătoarea victorie a Argentinei, 1-0, gol Di Maria. Triumf reeditat după 28 de ani și, nu-i așa?, primul pentru Messi în tricoul naționalei.

Atât că mult așteptatul derby nici n-a început bine că s-a și întrerupt. Ba chiar, la capătul unui ceas de parlamentări, s-a suspendat deoarece oaspeții s-au retras de pe teren!

În minutul 5, reprezentanți ai Agenției Naționale de Monitorizare a Sănătății din Brazilia au pătruns pe gazon, înarmați!, s-a indignat cotidianul Clarin din Buenos Aires, pentru a reține și a deporta 4 jucători argentinieni, Martinez, Buendia (ambii legitimați la Aston Villa), Romero și Lo Celso (ambii Tottenham), întrucât aceștia, intrând în Țara Cafelei, au încălcat regulile privitoare la pandemie.

Concret, cum cei 4 au fost în Anglia în ultimele două săptămâni, iar Regatul Unit se găsește pe "lista roșie" în Brazilia, alături de Sud-Africa și de India, ei erau obligați să stea 14 zile în carantină. Evident că n-au stat. Și mai grav, au mințit când au completat formularele la graniță. Într-adevăr, au sosit cu avionul din Venezuela, de la Caracas, dar au omis să menționeze despre șederea în Anglia. Au tăcut mâlc. 

Cum se iubesc precum șoarecele cu pisica, dacă nu și mai tare, fiecare tabără s-a repezit să arate cu degetul spre cealaltă. Să pretindă, firește, că ea are dreptate.

Deși în culpă, argentinienii s-au apărat prin aceea că funcționarul federal care a completat formularele pentru fotbaliști n-a cunoscut dispozițiile legale din Brazilia. Însuși Messi a atacat oficialitățile sanitare locale: "Suntem aici de 3 zile, de ce nu ne-au avertizat, de ce n-au venit la hotel?!". N-a zis-o, dar a sugerat că brazilienii au pus totul la cale ca să iasă scandal și, anticipând reacția adversarilor, să câștige la "masa verde".

O situație complicată

În replică, mai puțin Neymar, colegul lui Messi de la PSG, compatrioții lui Pele nu s-au sfiit să vorbească despre "șmecheria" încercată de argentinieni. Ei au insistat, logic, că unul care nu cunoaște legea nu-i scutit de consecințele ei.

Aparent, considerând că o echipă a părăsit terenul, sarcina FIFA de a dicta 3-0 în favoarea celeilalte pare floare la ureche. Situația e însă mai complicată. Fie și numai din pricină că meciul a fost întrerupt de persoane din afara fotbalului, imixtiune în numele căreia unii cer 3-0 pentru Argentina. Fiecare trage spuza pe turta lui, nimic de mirare.

Sunt tentat că cred, și nu-s singurul, că FIFA va amâna verdictul până când cele două naționale se vor fi calificat la CM și atunci va decide reprogramarea partidei. Nu-i stilul forului de la Zurich să toarne gaz peste foc. Să ațâțe spiritele. 


Comentarii (19)
cornelcc
cornelcc  •  09 Septembrie 2021, 12:04

Exista in regulament ub articol in care sunt prevazute masurile ce se impun a fi luate in cazul intreruperii unui meci, inclusiv din motive extra-sportive. Cum este evident ca brazilienii au regizat aceasta “arestare” pe teren, in timpul meciului, FIFA ar trebui sa actioneze strict conform regulamentului si sa declare victoria Argentinei cu 3-0. Cu riscul de a “supara” Brazilia, dar respectandu-si propriile reguli. Dictarea rejucarii meciului nu face decat sa legitimeze actiunile de intimidare a adversarilor si tentativele de castigare a unui meci prin alte mijloace decat sportiv, pe teren! Jucatorii argentinieni care au comis fals in declaratii sa raspunda in fata legii, de acord, stiau prea bine ce fac! Dar si brazilienii trebuie sa “plateasca” pentru ca nu au asigurat desfasurarea meciului in conditii normale, “erestand” 3 titulari de pe teren, cand o puteau face cu o zi inaintea meciului!

dubluv
dubluv  •  08 Septembrie 2021, 15:14
Postat de birdibel pe 08 Septembrie 2021, 01:15

dubluv: Articolul nu este o știre, să-ți aducă ceva nou, e o opinie, scrie în cap, Opinii gsp. În plus, știm toți ca e greu ca cineva sa scrie un articol, orice articol, în care sa spună ceva ce tu nu știi - DEJA. Poate ar trebui sa deschizi tu un ziar, sau un blog, sa ne spui tu ce știi - DEJA.

se trateaza balbaiala. De celelalte probleme de care suferi nu garantez.

jean_gabin
jean_gabin  •  08 Septembrie 2021, 11:45

Adrian citeste finalul textului si vei descoperi raspunsul la intrebarea ta. Care este ca meciul se va rejuca.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează