OPINII  »  EDITORIAL

Pe ce picior dansăm?

Articol de - Publicat marti, 28 martie 2023 13:21 / Actualizat marti, 28 martie 2023 13:43

Cunoscător al fotbalului, inclusiv internațional, Mihai Stoica e analistul TV pe care-l urmăresc, pe Orange Sport, cu plăcere și interes. Chiar dacă uneori mai trage spuza pe turta FCSB-ului, echipa pentru care lucrează. 

Ceea ce omenește e de înțeles, căci fiecăruia dintre noi îi e mai aproape propria cămașă. Dar și când mai exagerează, Stoica vorbește o limbă română curată și mulți au de învățat ascultând-o.

Ca tot omul, mai are și MM unele scăpări. Între care și aceea, prilejuită de analiza șanselor de calificare la Euro 2024 din grupa noastră preliminară, cum că „Israelienii nu joacă pe nicăieri”! Afirmație la care corespondentul Gazetei la Tel Aviv, Beno David, a sărit ca ars. Și n-a fost singurul.

Vom constata imediat că Mihai Stoica a greșit. Posibil să-l fi influențat amănuntul, pomenit de crainicii TV ai recentei partide Israel-Kosovo, 1-1, că fundașul stânga al gazdelor, Doron Leidner, luat în 2022 de Olympiakos Pireu de la Hapoel Tel Aviv, n-a prins nici măcar un minut în Grecia! 

Corect, n-a jucat deloc. Asta însă din pricină că n-a primit permis de muncă. În consecință, Oly l-a împrumutat în ianuarie 2023 la Austria Viena, în tricoul căreia a bifat deja 5 prezențe, un gol și un assist.

Pe aceeași linie și împotriva opiniei lui MM, mai notez că Manor Solomon e legitimat la Fulham, locul 9 în Anglia, Liel Abada la Celtic Glasgow, campioană și lider în Scoția, Eli Dasa la Dinamo Moscova, puștiul de 19 ani Oscar Gloukh la Salzburg, care domină autoritar Bundesliga austriacă, Shon Weissman la Granada, Tai Baribo la Wolfsberger, tot în Austria etc.

Pe ce picior dansăm?
Manor Solomon, în stânga, în meciul cu Germania FOTO: Imago

Într-adevăr, Solomon nu-i titular etapă de etapă. Dar tot a intrat în 9 meciuri și a înscris 4 goluri, ceea ce nu-i de ici, de colo în Premier League. Câți români joacă în campionatul socotit azi cel mai puternic din lume? Răspunsul e, din păcate, niciunul. Pe acolo pe unde sunt, nici colegii lui Solomon din națională nu fac tușa.

Ca atare, într-un moment în care mulți "tricolori", prea mulți!, par mulțumiți că evoluează în ligile secunde din Italia și Spania, ori în China (care nu mai e ce-a fost) și în țările arabe, n-ar strica să evităm comparațiile cu Israel și cu Kosovo. De ce? Pentru că ele nu ne avantajează.

Întrucât noi ne mândrim cu Răzvan Marin și cu Chiricheș (accidentat) din Serie A, deși ei evoluează la Empoli (locul 14) și la Cremonese (20, ultimul), formații cotate sub Fulham, dacă nu și sub Salzburg. 

Ca să fie și mai clar, R. Marin (8 milioane), Chiricheș (1,3, în scădere dramatică de la 11 în 2014) și N. Stanciu (6,5) sunt evaluați împreună pe transfermarkt mai puțin decât israelianul Solomon, prețuit 18 milioane el singur!

Ca să nu mai spun că Amir Rrahmani, stoperul kosovar al lui Napoli, viitoarea campioană a Italiei, e apreciat la 25 de milioane, iar coechipierul său din reprezentativă, Vedat Muriqi de la Mallorca, poziția 11 în LaLiga, la 10. 

Să nu se supere nimeni sau să se supere cine-o vrea, dar rezultă din cele de mai sus, dacă vrem să fim realiști, că n-avem motive să ne considerăm favoriți în cursa pentru locul 2 din grupă. Chiar n-avem, fără ca asta să însemne că nu-l putem obține.


Comentarii (28)
bogdan_m
bogdan_m  •  29 Martie 2023, 04:15

Pentru ca urmează meciul cu Kosovo, am și eu o intrebare: cum influențează politica fotbalul? România oficial nu recunoaște Kosovo și considera teritoriul respectiv parte a Serbiei. Noi cum mergem sa jucam cu naționala unei tari pe care nu o recunoaștem?

itu52
itu52  •  28 Martie 2023, 22:01

Pe ce picior dansăm? „Pe-un picior de plai,”/ dar e mare bai,/ că ne vin în cale,/ ca să ne omoare,/ cei trei ciobănei./ Unul e helvet,/ unu-i evreu-șiret/ și unu-i kosovar-zvelt/ ... așa că, o să ne găsească ... Lupu.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  28 Martie 2023, 21:30

Israel-Kosovo s a terminat 1-1 dar kosovarii n au reusit sa marcheze gol ...ei au fost dominati de evrei pana cand au deschis scorul dintrun autogol stupid ...kosovo o echipa de ratangii care nu nimeresc poarta din 2 metri ...MM ce meci a vazut ?...daca Israel era o echipa slaba nu revenea sa egaleze ...iar daca kosovarii erau buni de ceva stiau sa si pastreze avantajul ...Edy daca nu bati in Kosovo ...poti sa demisionezi linistit ...nu esti selectioner ...

Vezi toate comentariile (28)
Comentează