OPINII  »  EDITORIAL

Pe picior de război

Articol de - Publicat luni, 03 ianuarie 2022 15:57 / Actualizat luni, 03 ianuarie 2022 16:23

Nu-i o exagerare, e exact ce se întâmplă acum între FIFA și UEFA în ce privește viitorul fotbalului. În timp ce forul mondial, prezidat la Zurich de italo-elvețianul Gianni Infantino, insistă pentru disputarea turneului final al CM din 2 în 2 ani, organismul european, condus la Nyon de slovenul Aleksander Ceferin, se opune categoric.

Europa se simte tare și pentru că are aliat celălalt continent cu tradiție și palmares în domeniu, America de Sud. Împreună, ele au câștigat toate cele 21 de ediții ale Cupei Mondiale dinainte de Qatar 2022: Europa de 12 ori (Germania, Italia câte 4, Franța 2, Anglia, Spania câte 1), Sud-America de 9 ori (Brazilia 5, Uruguay, Argentina câte 2). Supremație de necontestat, în afara oricărui echivoc, nu?

Inițial, taberele s-au contrazis, dar au rămas în stadiul bunelor maniere. Ceferin a ironizat propunerea lui Infantino, taxând-o ca „o campanie de PR”, menită să provoace „o uimire largă”. Pe parcurs însă relațiile s-au degradat. UEFA l-a numit „trădător” pe Infantino, ex-secretar general la Nyon vreme de 7 ani, iar propunerea acestuia a devenit „o idee proastă”. Care, organizând CM din 2 în 2 ani, nu din 4 în 4, cum e din 1930, n-ar face decât să devalorizeze competiția. Ba și să încurce întreg calendarul sportiv internațional, punându-și în cap până și CIO!

Fermă, fiecare parte a început să caute argumente și prozeliți. FIFA a proclamat că schimbarea va genera venituri suplimentare de circa 4,4 miliarde de dolari, bani ce vor umple vistieriile federațiilor naționale. Doar că matematica a încetat să mai fie o știință exactă. Deoarece, conform calculelor UEFA, noul sistem ar antrena pierderi. Și nu mici, în jur de 3,5 miliarde!

Pe picior de război
Aleksander Ceferin și Gianni Infantino (foto: Imago)

Cum principalele forțe se pronunță împotrivă, s-ar părea că varianta lansată la Zurich nu va triumfa. Lucrurile nu stau însă așa. Ca atare, se estimează că la Congresul FIFA ce se va desfășura din 31 martie la Doha, în Qatar, Infantino et Comp. vor beneficia de sprijinul a 166 de federații din 210! 

Reclamând că 133 de țări n-au apucat să participe vreodată la un turneu final de CM, cele 166 consideră că intervalul de 4 ani e prea mare. Că el nu oferă suficiente oportunități nici colectiv, nici individual. Că „blochează dezvoltarea regională”. Pe asta bat monedă federațiile din Arabia Saudită, scoasă la înaintare pe post de autoare de jure a proiectului, Bangladesh, Maldive, Sri Lanka și Nepal, cele mai înverșunate.

Unul dintre adversarii ideii e sindicatul mondial al jucătorilor profesioniști, FIFPRO. Acesta reclamă, nu fără temei, că fotbaliștii sunt tratați uneori ca niște mașini, ca niște sclavi obligați să dispute și 60-70 de meciuri pe an. Ceea ce duce, evident, la oboseală și la uzură.

CFR Cluj, de pildă, a susținut în anul 2021 nu mai puțin de 63 de partide oficiale, 26 în sezonul așa-zis de primăvară, 37 în cel de toamnă! De unde pauză, ce refacere, care odihnă?!

Normal ar fi ca la Doha varianta lui Infantino să fie respinsă, deși acesta pretinde că 63% dintre bărbații cuprinși într-o anchetă cu 30.000 de subiecți ar fi de acord cu ea, procent cotat de UEFA la numai 25% ! Normal, însă ce mai e normal în ziua de azi?!

În condițiile în care Brazilia, cvintuplă campioană mondială, și San Marino, ultima în clasamentul FIFA, locul 210, au un vot fiecare, orice o posibil. Aprobarea organizării CM din 2 în 2 ani ar însemna o greșeală. Dar nici cea dintâi și nici cea din urmă.


Comentarii (22)
107889588095945
George George  •  04 Ianuarie 2022, 13:46

Infantino, fostul ... "paj" de la UEFA, procedeaza precum burlenu, care se bazeaza pe votantii din fotbalul feminin si din ligile inferioare! Daca Arabia Saudita inseamna ceva pentru fotbalul din Asia, Bangladesh, Sri Lanka, Maldive si Nepal sunt zero barat chiar si pentru continentul respectiv! Aminteati de faptul ca Europa si America de Sud au cucert toate titlurile mondiale, insa este frustrant si rusinos ca Italia si Portugalia sa lupte intr-un al doilea baraj pentru o prezenta la Cupa Mondiala! Sigur, cele 2 mari echipe au tratat cu superficialitate ultimele meciuri din grupele respective, permitand elvetienilor si, respectiv, sarbilor sa se califice direct pentru turnelul final din Qatar; totusi, de ce continentul care a dominat clar (4 titluri din 4) ultimele editii ale Cupei Mondiale beneficiaza de atat de putine locuri la turneele finale? In virtutea valorii demonstrate, Europa ar merita un numar dublu de locuri, care sa nu mai faca posibile niste baraje precum cel amintit!

reds10dogs
reds10dogs  •  04 Ianuarie 2022, 00:00

Daca s-ar juca mondialul di 2 in 2 sau chiar anual atunci ar fi o sansa mare sa ne batem pentru trofeul mondial . Ganditi-va doar la baietii nostri de la echipele de afara ,'' stranierii'' nostrii care majoritatea sunt rezerve la echipele de club din Turcia si Serie B sau cei care *** prin tarile cu fotbal exotic , ce odhniti si plin de energie ar fi cand ar da piept cu englezii , spaniolii , brazilienii care joaca la cluburi mari dar totusi sunt epuizati de numarul mare de meciuri jucate in sezon , ce mai i-am putea bate cu 3-4 la 0 .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mioriticul
mioriticul  •  03 Ianuarie 2022, 23:11
Postat de jean_gabin pe 03 Ianuarie 2022, 17:38

Deci sunteti de partea Evropei. Ca si subsemnatul.

“Subsemnatul” fiind Ioanitoaia sau spălătorul mașinii?

Vezi toate comentariile (22)
Comentează