OPINII  »  EDITORIAL

Pelé scos șmecherește Fotbalistul Secolului!

Articol de - Publicat duminica, 08 ianuarie 2023 15:49 / Actualizat duminica, 08 ianuarie 2023 15:59

Deoarece articolul meu de sâmbătă despre „Perla Neagră” a stârnit o întreagă polemică, simt nevoia să vin cu unele completări. Destinate celor care, deși m-au contrazis pe GSP.RO, au comentat decent. Niciodată nu le voi răspunde internauților care, în lipsa argumentelor, folosesc jigniri, atacuri la persoană. Dialogul presupune un nivel de civilizație la care aceștia, din păcate, n-au ajuns.

Precizez din start că nu l-am contestat, sub nicio formă, pe jucătorul de fotbal Pelé. Pe care l-am numit „uriaș, un gigant”. Adevărat e că nici nu l-am socotit superior lui Maradona și lui Messi decât prin aceea că a jucat înaintea lor. Pelé a fost primul, cronologic vorbind. Fără îndoială însă că-și merită cu prisosință locul în Hall of Fame și lângă cei doi, el fiind singurul cu trei titluri mondiale în palmares, cucerite cu Selecao în 1958, 1962 și 1970.

Între altele, Pelé a fost ales în 2000, ex-aequo cu Maradona, Fotbalistul Secolului XX. S-a întâmplat însă după ce argentinianul câștigase detașat, zdrobitor, sondajul inițiat de FIFA în rândul fanilor. Diego adunase 54% din voturi, triplu față de cele 18% primite de Pelé! Numai că, vigilenți, șefii de la Zurich au sesizat că unii dintre „subiecți”, tineri fiind, nu-l văzuseră evoluând pe superstarul brazilian și au decis să schimbe rezultatul anchetei! Și pentru că au putut, au și făcut-o, provocând tunete și fulgere în presa vremii.

Băgându-și coada, au influențat sondajul, ca să nu spun că l-au măsluit. Pe lângă că au apelat la puținii cititori ai revistei FIFA Magazine, au inventat un juriu, alcătuit din cine?!, care a stabilit ordinea 1. Pelé, 2. Di Stefano, 3. Maradona, ierarhie care i-a scos la egalitate perfectă pe Pele și pe Maradona! Logic, că doar Pele era și va rămâne imaginea FIFA, ecusonul acesteia. Lui i se cuvenea cea mai înaltă onoare.

Pelé scos șmecherește Fotbalistul Secolului!
Pele și Jairzinho

Dacă nu l-am contestat pe jucătorul Pelé, pe omul Pelé nu l-am asemuit nici cu Sfântul Edson (o fi existând?!) și nici cu Maica Tereza. În ideea că, să mă înțeleagă și să mă scuze admiratorii săi, el n-a fost neprihănitul pe care și-l imaginează cei care nu l-au prins jucând. Imaculatul, modelul. Din contră, a avut și el, ca noi toți, defecte și slăbiciuni. Bube. 

Iar cel mai grav cusur a constat în aceea că și-a neglijat unii dintre cei 7 copii, doi din afara celor 3 căsătorii și unul recunoscut după teste ADN și procese. Ba i-a și umilit, deoarece nu le-a plătit la timp pensiile alimentare. Plătea numai când își aducea aminte.

De altfel, într-un documentar Netflix din 2021, care circulă și la noi, Pelé mărturisea că „Onest, am avut atâtea iubiri încât din unele s-au născut copii despre care am aflat abia mai târziu”.

Se știe că destui foști mari fotbaliști, pentru că și-au început carierele de foarte tineri, Pelé la 15 ani!, au trecut rar sau deloc pe la școală, din care pricină au ieșit adesea în decor. Maradona s-a drogat și s-a împrietenit cu persoane dubioase ori chiar cu mafioți. Best și Gascoigne au devenit alcoolici. Messi și Cr. Ronaldo au încălcat legile ocolind taxele și riscând pușcăria etc.

Numai că toți aceștia, alții ca ei, și-au făcut rău lor înșile, s-au autodistrus. Pe când Pelé, greșit perceput de unii ca icoană, a afectat prin comportamentul lui iresponsabil viețile altora. Iată de ce, cum comenta și „Birdibel” pe GSP.RO (mulțumesc!), mulți îl consideră un fotbalist nepereche, dar și, dezbrăcat de tricoul cu numărul 10, un personaj trist.


Comentarii (96)
pinguinul_japonez
pinguinul_japonez  •  12 Ianuarie 2023, 22:08

Oricine susține că Pelé a strălucit doar pentru că a avut în jur jucători extraordinari să nu uite că, înconjurat de prinți, e mult mai greu să fii rege. Pelé era cel mai mare într-o eră cu Rivellino, Ademir, Tostão, Gérson, Jairzinho...Pele a fost si va ramane cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor - restul sunt doar speculatii ieftine de ne bagat in seama. Nu vad cine va mai castiga trei CM in urmatoarea 1000 de ani !

procter
procter  •  10 Ianuarie 2023, 23:56

Messi a fost ridicat de voi Ziariștii ca cel mai bun de la Mondial, in semifinala peste “Alvarez care a dat 2 goluri și a scos un penalty” In finala peste Mbape care a marcat 4 goluri. Toată lumea îl știe pe Pele ca fiind cel mai bun in lume. A avut numai 3 Cupe Mondiale ptr ca la una nu au lăsat sa joace pe Brazilia și la cealaltă i au rupt picioarele și a stat pe banca.(Brazilia a fost Campioana Mondiala fără el pe teren) Deci i au furat 2 Cupe Mondiale

rikiriki365
rikiriki365  •  10 Ianuarie 2023, 20:51

Si pentru cei care vor sa stie cate ceva despre Pele: The Strange Case Of Pelé: GOAT or Fraud?. Materialul este impresionant. La revedere :).

Vezi toate comentariile (96)
Comentează