OPINII  »  EDITORIAL

Procesul lui Djokovici

Articol de - Publicat marti, 11 ianuarie 2022 14:36 / Actualizat marti, 11 ianuarie 2022 19:45

Pentru a răsturna hotărârea prin care liderului ATP i s-a anulat viza de intrare în Australia, judecătorul Anthony Kelly s-a legat de o chichiță. De un detaliu aparent minor. A sesizat că, în interviul-supliciu de pe aeroportul din Melbourne, lui Djokovici nu i s-a îngăduit să-și expună toate argumentele. 

Concret, i s-a admis aducerea de probe până la ora locală 8:30, dar la 7:42 i s-a retras viza! Ca atare, instanța a decis ca tenismenul sârb să fie eliberat din ceea ce tatăl său a numit „închisoare". Care însă, vorbind serios, era și este un fost hotel de 4 stele.

Odată cu constatarea că lui Djokovici i s-a încălcat un drept, fie și minor, onorabilul Kelly a luat de bună și derogarea, dispensa, grație căreia o comisie de medici australieni i-a permis accesul în țară ca persoană ce nu prezintă vreun risc de contagiune.

Decizia instanței constituie cea mai convingătoare dovadă că justiția e independentă la Antipozi. De vreme ce un judecător oarecare, nu vreo somitate în materie, se poate pronunța împotriva curentului oficial. 

Cunoscut și recunoscut fiind că însuși prim-ministrul guvernului federal, Scott Morrison, s-a declarat în mod repetat și ferm, apăsat, împotriva primirii nevaccinatului Djokovici pe teritoriul australian.

Iar o hotărâre judecătorească, așa am învățat noi că stau lucrurile în democrație, se respectă cu sfințenie. Sigur, se poate discuta pe marginea ei. Dar respectarea e obligatorie, subînțeleasă.

Procesul lui Djokovici
Novak Djokovic

Tocmai de aceea e greu de crezut, nu și imposibil însă, că Alex Hawke, ministrul pentru imigrare, va ignora ce-a stabilit instanța. Și, ca unic autorizat de lege în acest sens, va lua măsura deportării lui Djokovici. Pentru că a venit nevaccinat, dar și pentru că, informație mai nouă, ar fi mințit scriind că n-a mai călătorit în altă țară înaintea sosirii în Australia.

Posibil ca Hawke să reacționeze, nu-i exclus, deși pare puțin probabil să toarne gaz peste foc într-un moment în care spiritele sunt oricum încinse. Când fanii supercampionului sârb și adversarii acestora au devenit agresivi, jignindu-se și amenințându-se în stradă, negând dreptul celorlalți la o opinie diferită. S-a ajuns, din păcate, la toleranță zero.

Și totuși, nu m-aș grăbi să generalizez. Să împărtășesc părerea că rămânerea lui Djokovici la Melbourne și participarea lui la Australian Open ar echivala cu o victorie a antivacciniștilor. 

N-aș gândi așa tocmai pentru că Anthony Kelly a judecat un caz, o speță, nicidecum relația dintre vaccinați și nevaccinați. Treaba asta e una infinit mai pretențioasă, dar de ordin strict personal. E opțiunea fiecăruia de a se situa într-o tabără ori în alta.

De menționat și că Anthony Kelly n-a avut pe masă nici dovezile ce-l acuză pe Djokovici că, depistat pozitiv pe 16 decembrie 2021, a fost văzut în public pe 17 și pe 18, ba și fără să poarte mască! Chiar nu știu cum ar putea justifica tenismenul atitudinea respectivă, vecină cu inconștiența. Pe unde ar putea scoate el cămașa.

Numai că, insist, onorabilul Kelly a judecat o întâmplare din viața lui Djokovici și i-a dat dreptate, nicidecum caracterul acestuia, ieșirile lui de nonconformist. De rebel obișnuit să scape din când în când hățurile și să plătească pentru nesăbuința lui. De urmărit dacă va plăti și de data asta. 


Comentarii (26)
ionica007
ionica007  •  12 Ianuarie 2022, 10:03
Postat de adriann_ pe 11 Ianuarie 2022, 18:00

Postacul "Stefan Stefanut" e peste tot :))) Sa va arat o mostra, i-am scris asa: "Stefanut, vezi pustiule ca ai uitat sa compari sistemul medical din Australia cu sistemul medical din Romania. Si MAI ALES metoda de raportare din Australia (cauza mortii COVID) cu metoda de raportare din Romania (se trece la COVID orice decedat care avea test pozitiv, indiferent de cauza reala a decesului) . Nu mai zic despre a compara densitatea populatiei din Australia cu densitatea populatiei din Romania. SI nu vorbesc de pustiuri aici, aria metropolitana a Melbourne-ului are 5 milioane de locuitori la 9900km2, aria metropolitana a Bucurestiului are 2,2 milioane de locuitori la 1800km2. Stai jos pustiu', nota 1 ca de obicei." LA CARE POSTACUL RASPUNDE: "Si da brebenelule, e normal ca atunci cand mori cu test pozitiv covid, tocmai asta sa fie considerata cauza. " :))) OARE DE UNDE II SCOT PE ASTIA? :)))

Nu stiu de unde-i scot, dar infantilismul de care dau dovada (asta ca sa fiu decent in exprimare...) spune totul... Sigur face parte dintre pogonicii care poarta masca chiar singuri fiind in masina personala...:) P.S. De ce ne mai miram de ''astia'' cand am avut un PM in persoana lui Catzu?!

sica.nevaccinatu
sica.nevaccinatu  •  12 Ianuarie 2022, 09:50

totul evolueaza in diectia gresita. scapi de o camera si intri in alta cu si mai multa harababura uitind de unde ai plecat. si tot asa. iata ca muri seful mare de la bruxelles care a impus vaccinarile. el insusi vaccinat. asta da veste de la DUMNEZEU> si cu djokovici este tot un semn divin. vreti nu vreti asta este pentru ca fiecare are experientele lui cu divinitatea. nu doresc sa impun asa ceva fiecare sa creada sau nu dupa cum il duce strasina. dar va intreb eu inca o data. *** *** *** adica djokovci sanatos cu testele negative devine sperietoarea unora cu vaccinuri cam 91 la suta din populatie ? pina unde merg ***? ce vor? *** dar fiecare dupa sufletul lui. nu sintem prosti.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mzm1
mzm1  •  11 Ianuarie 2022, 20:58

Indiferent dacă va fi lăsat sa joace la AO sau va fi expulzat, Djokovic a pierdut enorm din această telenovelă, care-i afectează onoarea si cariera, telenovelă gestionată foarte prost de el si delegația sa. A mințit că a fost depistat cu covid in 16 dec., a mințit că nu s-a deplasat in altă țară in ultimile 14 zile etc. De ce? A crezut că poate prosti atât de usor autoritățile australiene? Sau a tratat totul cu superficialitate infantilă si acum trage ponoasele? Nota 4 si pentru cei din delegația sa care nu l-au instruit la timp si l-au lăsat să se compromită. Faptul că in instanță avocații lui au avut castig de cauză (fie si numai pe un viciu de procedură) arată exact ceea ce spune dl. Ioanițoaia, că „justiția este independentă la Antipozi”. As fi vrut să aud că o astfel de decizie (impotriva guvernului!) s-ar fi luat vreodată in Srebia! Sau in țări ca Rusia, China, Belarus. Nu mai vorbesc de Coreea de Nord. Acolo probabil ca nici nu există tribunale. Securitate lui Kim decide totul! Revenind la Nole, cred că onoarea sa, pătată rău, nu va putea fi „reperată” de de nimeni, niciodată! Avea la indemână 2 variante de a rezolva foarte onorabil această problemă. 1. Să se vaccineze si să participe la AO ca toti ceilalți jucători. 2. Să dea din timp un comunicat : „Intrucât nu mă vaccinez, nu voi participa anul acesta la AO. Cer scuze organizatorilor!”... Păcat! Imi pare rău pentru el, pentru că este un mare tenisman!

Vezi toate comentariile (26)
Comentează