OPINII  »  EDITORIAL

Revoluția amânată

Articol de - Publicat joi, 19 ianuarie 2023 15:03 / Actualizat joi, 19 ianuarie 2023 15:05

Se sconta că, întrunit miercuri la Londra, forul care face legile jocului, International Football Association Board, va aduce modificări importante, esențiale, cu privire la tragerile de timp și la schimbările temporare de jucători. Temele cele mai dezbătute de presă în ultima vreme.

Specialiștii păreau convinși că IFAB va interveni energic pentru eliminarea sau măcar pentru reducerea momentelor moarte, mai ales după ce turneul final din Qatar 2022 s-a văzut nevoit să recurgă la prelungiri repetate și să consemneze o durată medie a meciurilor de 101 minute! 

La fel, se anticipa că se va extinde și la fotbal, luată din rugby, regula conform căreia un jucător accidentat poate fi înlocuit pentru 15 minute. Interval în care, acordându-i îngrijirile necesare, medicii să stabilească dacă el se întoarce pe gazon ori pleacă definitiv la cabine.

Surprinzător, revoluția așteptată nu s-a produs. Probabil că ea doar s-a amânat, fiind greu de crezut că IFAB nu va acționa pentru ca fotbalul să câștige în cursivitate. Ca spectacol. 

Asta în ideea că nu-i normal, reproș întemeiat, ca dintr-un meci să se joace jumătate din timp, optimiștii au calculat 56%, iar cealaltă jumătate să se ardă gazul! Cu schimbarea jucătorilor, cu celebrarea golurilor, cu simularea accidentărilor etc, etc.

Totuși, reuniunea de la Wembley a venit cu ceva nou. Deocamdată cu caracter experimental, ea îi obligă pe arbitri să explice live, la microfon, deciziile luate după consultarea colegilor din camera VAR. Astfel încât spectatorii să poată înțelege ce s-a petrecut într-o fază ori în alta. În ce bază, conform cărei prevederi regulamentare au hotărât arbitrii ce-au fluierat.

Vom fi martorii unui plus de transparență, împrumutat din rugby și/sau din fotbalul american. Amintind că în fotbalul de dincolo de Ocean sistemul e folosit la toate nivelurile, de la întrecerile școlare la liga națională (NFL), să adaugăm că atunci când nu-s dotați cu microfoane, în întâlnirile de copii, spre exemplu, arbitrii trebuie să-și dreagă vocile și să strige atât de tare încât să fie auziți din orice colț al tribunei. În caz contrar, meciul nu se dispută!

Printre primii care vor aplica noua metodă se va număra și Istvan Kovacs. Aflat în aceste zile în Irak, unde urma să conducă diseara finala Cupei Golfului, IK va oficia din 1 în 11 februarie la Campionatul Mondial al Cluburilor din Maroc, ca al doilea arbitru european, alături de englezul Anthony Taylor. Vor fi prezente acolo, evoluând direct în semifinale, Real Madrid și Flamengo.

Revoluția amânată
Istvan Kovacs

Într-un cadru în care unii contestă inițiativa cu pricina, considerând că ea va întârzia și mai rău desfășurarea partidelor, ba și avertizând, ironic, că va fi nevoie și de translator ca să priceapă suporterii marocani (vorbitori de limba franceză) ce transmit arbitrii în engleză, IFAB e datoare să vină cu precizări. Cu detalii. Cu lămuriri.

Concret, cum vor proceda „centralii”? Vor urmări reluările pe monitorul din marginea terenului și apoi vor oferi explicații ori dialogul dintre ei și cei din camera VAR va fi pus direct pe speaker și va răsuna în întreg stadionul? The Times înclină spre varianta 1.

Oricum, chiar dacă le mai trasează arbitrilor o sarcină, „îi încarcă aiurea!”, cum se plâng cârcotașii, încercarea IFAB merită încurajată și, firește, urmărită. Nu credeți?


Comentarii (10)
cita
cita  •  20 Ianuarie 2023, 08:35
Postat de ionmaria010540 pe 19 Ianuarie 2023, 17:24

Cita pare sa creada ca baseball ul si fotbalul american sunt unul si acelasi sport. Iar propunerea cu arbitraj video si comentarii la oina e doar o gluma, caci acest sport a disparut din Romania dupa 1989. Exista o federatie de oina, dar numai de forma

Doar pare că. Am pus bară în text din grabă, recunosc că era mai bin un "și ". Sunt campionate de oina în România, mulți tineri iubesc acest frumos sport. Se pot vedea meciuri și la TV, e foarte interesant jocul. Sigur, dacă nu intra la sfintele pariuri, normal că nu interesează pe nimeni. Doar pe cei ce iubesc frumusețea sportului mai mult decât arginții.

jean_gabin
jean_gabin  •  19 Ianuarie 2023, 20:12

Nu s-a prins nimic in undita aruncata in finalul articolului. Lumea este satula de arbitrii si de aranjamentele la care sunt ei mari specialisti. Strainii dar mai ales romanii.

birdibel
birdibel  •  19 Ianuarie 2023, 18:51

Sigur ca ar fi mai distractiv sa urmărim dialogul dintre central si cei din camera VAR, dar nu se va întîmpla așa. Probabil ca discutiile vor fi private si centralul va explica hotărârea comuna. Inițiativa e buna, dar arbitrii prosti nu se vor deșteptat iar cei hoți nu vor deveni onesti. Vor trebui doar sa faca o fenta in plus pentru a justifica o decizie proasta.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează