OPINII  »  EDITORIAL

O căciulă prea mare

Articol de - Publicat vineri, 03 martie 2023 15:28 / Actualizat vineri, 03 martie 2023 18:55

Abia ce-a apucat Vassaras să se împăuneze că „arbitrajul românesc se află azi la cel mai înalt nivel european", afirmație ridicolă, că Lucian Rusandu s-a și grăbit să-l contrazică. Asta în ideea în care „centralul" din Sf. Gheorghe a stricat meciul CFR-UTA, pe parcusul căruia a făcut gafe cât pentru un întreg sezon! În consecință, Gazeta i-a pus nota 2 și nu l-a nedreptățit.

Ziarul a inventariat, chiar pe pagina 1, greșelile lui Rusandu, majoritatea comise în beneficiul campioanei. Deși Dan Petrescu a pretins după meci că echipa lui „n-a fost avantajată"! Declarație din aceeași categorie, să râdem cu gura până la urechi!, ca și cea a șefului CCA.

Personal, erorile lui Rusandu nu m-au surprins foarte tare. Deoarece am mai scris aici că SuperLiga mi se pare o căciulă prea mare pentru arbitrul covăsnean. Căruia i-am reproșat cândva, printre alte obiecții, că aleargă pe călcâie, caraghios, în stilul lui Charlie Chaplin. Dacă s-a corijat, bravo lui!, a continuat să fie tras în jos, îi cer scuze, de lipsa talentului. De propriile-i limite.

O căciulă prea mare
Lucian Rusandu Foto: Imago

De aici și concluzia că Rusandu n-a greșit joi seara, probabil niciodată, cu intenție. Pentru că ar fi urmărit să favorizeze o echipă ori alta. Nu, el a greșit mereu din neștiință, din nepricepere. Lucian Rusandu nu-i un arbitru șmecher. E numai unul slab.

În Gruia, a avut și ghinion. În sensul în care colegii din camera VAR uneori l-au ajutat și alteori l-au încurcat! De necrezut, dar Szabolcs Kovacs și Ferencz Tunyogi nu l-au oprit să fluiere un 11 metri inexistent, de-a dreptul scandalos, după un presupus fault asupra lui Maglica, lovitură pe care, în rol de justițiar, Deac a ratat-o. La fel, cei doi n-au intervenit nici în minutul 87, în care clujeanul Sava l-a atins în careu pe Milosevici. Ba l-a și „ștampilat" cu crampoanele. Fază grea, interpretabilă și pentru că portarul a jucat mingea, ea putea să se încheie printr-un penalty.

De spus și că, în ciuda pierderilor de timp, Kovacs și Tunyogi au și îndreptat câteva erori ale „centralului". Sesizând că mai înainte Kolinger l-a faultat la mijlocul terenului pe Vukcevici, ei i-au atras atenția lui Rusandu să revadă acțiunea, analiză la capătul căreia "centralul" a anulat corect golul lui Janga din minutul 45Ă2. Pentru ca la sugestia acelorași colegi, dar după îndelungi parlamentări, LR să schimbe din galben în roșu culoarea cartonașului arătat croatului Maglica (70). Decizie justă.

Într-o singură situație, consemnată spre final (88), arbitrul din Sf. Gheorghe a dezavantajat-o pe CFR. Când n-a sancționat tamponarea lui Cvek de către Otele, împingere din spate începută în suprafața de pedeapsă, deci penalty!, comparabilă cu cea fluierată la Kolinger. Cu alte cuvinte, la împingeri/loviri asemănătoare s-au folosit măsuri diferite.

Sigur că, vinovat fiind, Lucian Rusandu va fi reținut de la delegări câteva etape. Nu mai puțin vinovați, cei care nu înțeleg cât știe și cât poate covăsneanul, altfel un tip de ispravă, nu vor fi nici măcar mustrați. Câinii latră, ursul merge!


Comentarii (26)
anticenzuralasport
anticenzuralasport  •  04 Martie 2023, 15:13
Postat de cj666 pe 04 Martie 2023, 10:57

Imi cer scuze pentru eroare. Tocmai am revazut faza. Din clinci mingea ajunge la un jucator al UTA, care o centreaza inspre inapoi cu capul. Repet, jucator de la UTA. O paseaza insa perfect unui jucator de la CFR si apare golul. Deci totusi, de ce a fost anulat? Daca din fault mingea ajunge la un jicator de la UTA care JOACA MINGEA, nu e avantaj?

Desigur că este avantaj !! Dar nu este avantaj pentru cine spune Regulamentul !!! Adică jucătorul faultat este de la UTA și avantaj vreți să aibă CFR ?În rezolvările VAR s a întors o fază de la un gol validat de arbitru la un penalty dat cu VAR pentru cealaltă echipă !!! Și a fost în CL la fosta echipă a lui Stanciu ...

cj666
cj666  •  04 Martie 2023, 10:57
Postat de cj666 pe 04 Martie 2023, 10:27

As mai spune un singur lucru domnule Ioanitoaia. Poate ma lamuriti dumneavoastra intr-un articol. Cunoasteti regulamentul de fotbal asa cum cunosc eu abcdarul. Din clinciul de la mijlocul terenului cu Kolinger, mingea a ajuns la un jucator de la UTA. Acesat a inaintat, a driblat si a pierdut mingea in dribling. Din faza asta s-a nascut dupa mai multe pase golul lui Janga anulat dupa minute de suspans. Imi puteti spune de ce a fost totusi anulat, deoarece nu s-a nascut din faultul de la mijlocul terenului ci din mingea pierduta de catre un jucator de la UTA? Asa ca sa stim cum este ajutata CFR meci de meci.

Imi cer scuze pentru eroare. Tocmai am revazut faza. Din clinci mingea ajunge la un jucator al UTA, care o centreaza inspre inapoi cu capul. Repet, jucator de la UTA. O paseaza insa perfect unui jucator de la CFR si apare golul. Deci totusi, de ce a fost anulat? Daca din fault mingea ajunge la un jicator de la UTA care JOACA MINGEA, nu e avantaj?

Chris.Dumitrescu
Chris.Dumitrescu  •  04 Martie 2023, 10:49

Am vazut arbitrii in Champions League gresind mai mult decat Rusandu. Plus de asta el e ajutat de VAR. Daca a luat o decizie incorecta, e atentionat de arbitrii VAR. Chiar si la Cupa Mondiala erau cativa care nu aveau ce sa caute acolo. Adica Istvan Kovacs ce are o groaza de meciuri in Champions nu arbitrraza fiind doar de rezerva, dar africani, asiatici si americani, arbitrau la centru, chiar se dadeau interesanti cand dadeau o decizie nu tocmai pe regulament. Au mai fost si pe la noi altii, precum Deaconu "brichetă", Tudor "Brad Pitt" sau chiar Sebi Coltescu care au avut de zeci de ori greselile lui Rusandu. Au stat si ei 2 etape si au fost din nou cei mai buni.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează