OPINII  »  EDITORIAL

Sfârșitul farsei

Articol de - Publicat duminica, 15 ianuarie 2023 14:56 / Actualizat duminica, 15 ianuarie 2023 21:24

Continuă să facă valuri decizia Federației Internaționale de Tenis (ITF) de a rupe contractul cu fondul de investiții „Kosmos”, condus de Gerard Pique, privitor la Cupa Davis. Colaborare convenită să dureze 25 de ani, dar care se desființează după numai 5! 

Deoarece, fiind prea târziu să se mai schimbe sistemul în 2023, competiția va fi programată și anul acesta, la Malaga, în noiembrie, tot în „formatul Pique”. Propus de fostul fotbalist al Barcelonei și însușit de ITF în 2018, cu prilejul Adunării Generale de la Orlando, Florida.

Transformând Cupa Davis dintr-o întrecere cu preliminarii, gen tablou, într-un turneu final găzduit într-un oraș sau două, trei timp de o săptămână, noul format a fost ridicat de președintele ITF, americanul David Haggerty, la rangul de „hotărâre istorică”. Menită să reformeze cea mai importantă competiție masculină din tenis, inaugurată în 1900, să-i aducă beneficii pe termen lung.

Când Haggerty s-a bătut cu pumnii în piept că „De pe urma acestui proiect vom câștiga toți, jucători, țări, fani, sponsori și televiziuni (n.a. broadcasters)”, el a avut în vedere angajamentul „Kosmosului”, în spatele căreia s-ar afla colosul japonez de comerț electronic și internet „Rakuten”, că va investi 3 miliarde de dolari în Cupa Davis pe parcursul a 25 de ani.

Din cele 120 de milioane oferite anual, măcar 100.000 trebuiau să intre în contul fiecărei federații naționale afiliate. Ca să nu mai lungim vorba, la București n-a ajuns niciun sfanț!

Dacă noul format, caracterizat ca „revoluționar”, a stârnit entuziasmul unora, alții i s-au opus încă din start. Aceștia au apreciat că tradiția merită respectată, nu ignorată, părerea lor fiind că „Un asemenea proiect utopic nu va putea fi finanțat”. Și se va dovedi că au avut dreptate, L'Equipe sugerând că ITF a denunțat acordul tocmai din pricina faptului că Pique et Comp. au întârziat la nesfârșit plățile. Că nu s-au ținut de cuvânt.

Între adversarii cei mai vocali și mai viguroși ai noului format s-a regăsit și Ion Țiriac. Acesta a respins o idee pe care a numit-o când „glumă”, când „farsă”, atrăgând atenția că există riscul iminent al compromiterii Cupei Davis, considerată de el "diamantul tenisului".

Din postura de triplu finalist al CD și de președinte al FRT, dintre cele mai vechi federații din lume, Țiriac a fost singurul din cei 600 de participanți ai Congresului ITF de la Lisabona, septembrie 2019, care a îndrăznit să ia cuvântul și să-i ceară lui Haggerty, reales cu prilejul respectiv, să facă public contractul cu „Kosmos”! 

Sfârșitul farsei
Fostul fotbalist Gerard Pique, prin intermediul firmei Kosmos, e cel care a pus la cale schimbarea formatului Cupei Davis / foto: Guliver/Getty Images

L-a întrebat de garanții și l-a avertizat, logic, că dolarul se va putea devaloriza serios în 10-15 ani. Ba și că firma „Kosmos” nu-i scutită de insolvență ori chiar de faliment, ce măsuri de precauție a luat ITF într-o astfel de eventualitate?

Cum Haggerty a refuzat să dezvăluie datele contractului, evident că zilele trecute, când s-a anunțat încheierea parteneriatului cu „Kosmos”, Ion Țiriac l-a invitat pe american, printr-o scrisoare deschisă, să demisioneze. „Dacă aveți decență, plecați!”, i-a scris Țiri.

Greu de presupus că, în ciuda gafei comise, Haggerty se va retrage. În paralel însă, președintele federației franceze, Gilles Moretton, nu s-a abținut să declare că ruperea colaborării cu „Kosmos” constituie „O mare victorie pentru tenis”. În bună măsură, datorată și lui Țiriac. Care a avut dreptate.


Comentarii (18)
zb59
zb59  •  16 Ianuarie 2023, 07:50

Mi-au cenzurat comentariul pentru ca, “continea un limbaj intolerant”. DEX ul online defineste termenul de intolerant, printre altele, ca ceva “ Care nu respectă libertatea de gândire, care nu suportă altă credință, religie decât a sa”. Ceea ce nu era nici pe departe cazul! Era doar un adjectiv relativ la varsta ex tenismanului mustacios! As ca, in acest caz tocmai voi (gsp-istii) ingraditi libertatea de gandire/exprimare.

ionmaria010540
ionmaria010540  •  15 Ianuarie 2023, 23:39

Nu ma dau în vant dupa Țiriac, dar de data asta a gandit bine. Pe langa bani, varsta i-a dat și minte

birdibel
birdibel  •  15 Ianuarie 2023, 19:31

Haggerty chiar ar trebui sa demisioneze pentru ca s-a lasat aburit si a lăsat “diamantul tenisului” pe mâna unui nepriceput, Gérard Pique, de fapt doar o fațada pentru Hiroshi Mikitani, bossul conglomeratului japonez Rakuten. “Davis Cup by Rakuten” e o farsa, Țiriac are dreptate. Ma îndoiesc însă ca in zilele noastre tradiționala competiție mai poate avea luciul de acum 50 de ani.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează