OPINII  »  EDITORIAL

Suferințele campioanei

Articol de - Publicat miercuri, 14 iulie 2021 15:19 / Actualizat miercuri, 14 iulie 2021 15:20

Până la un punct, Șumudică are dreptate. Înainte de prelungiri, când CFR ar fi fost eliminată din UCL și din Europa League dacă UEFA nu renunța la dublarea golului marcat în deplasare, ea putea conduce la scor. Nu cu 6 sau 7-0, dar cu 3, 4, da.

Deoarece a ratat câteva ocazii imense, prin Omrani, Costache, Păun și, mai ales, Bouhenna. Ca un începător, de-a dreptul jenant, algerianul "a bărbierit" o minge ideală în minutul 87, în care, la 0-2, clujenilor chiar le ardea buza după gol. Și în prelungirile pe care le-a dominat autoritar, CFR a irosit alte șanse, incluzând aici și barele semnate de Deac și Camora.

Nu-i însă vinovat nimeni din afară că multipla noastră campioană a înscris abia în minutul 118. De vină e ea însăși. Cea care, să mă ierte Șumudică, n-a luat partida în serios, socotind calificarea garantată de acel 3-1 din Gruia. Pasămite, s-ar fi lăsat angrenată în fotbalul de uzură și de heirup practicat de Borac. Clișeu fumat, scuză ieftină, vorbă goală.

În realitate, CFR a jucat sub așteptări la Banja Luka, fără inspirație și fără vlagă. Nu s-a concentrat decât atunci când, după 90 de minute, a simțit apa la gât. Târziu, dar a pus osul, iar golul de colecție reușit de Chipciu în 118 a readus lucrurile la normal. Asta cu prețul unor mari emoții trăite în duelul cu un adversar evident mai slab. Care a luptat însă vitejește cât l-au ținut balamalele.

CFR a fost și e echipa mai valoroasă în raport cu un Borac ale cărui piese bază, căpitanul Vranjes și Zakarici, n-au impresionat în Liga 1. Cel din urmă a semnat în octombrie 2019 cu Craiova pe 4 ani și, neconvingând, a trebuit să plece după 3 luni! Deși mai bună, CFR avea datoria s-o și arate, ceea ce n-a izbutit marți seara. Când a scăpat-o de eliminare, dar și de rușine, golul izbăvitor al lui Chipciu. Altminteri, la "loteria" penalty-urilor se putea întâmpla orice. S-a văzut asta și la Euro 2020.

Suferințele campioanei

Ajuns pe banca tehnică a campioanei, adică obligat să câștige și să conserve titlul, Șumudică are numeroase probleme de rezolvat. De făcut multe reglaje într-un moment, corect, de acumulări, nu de concluzii, în care apărarea clujeană e adesea vulnerabilă, mijlocul previzibil și atacul subțire. În consecință, CFR a pierdut Supercupa, eșec care trebuie să constituie un avertisment pentru Șumudică. Șefii din Gruia nu-s cei mai răbdători.

Personal, consider că a greșit cel care i-a dat drumul lui Vinicius pe motiv că va împlini 37 de ani în august, ce coincidență!, ca și Chiellini. Brazilianul trebuia păstrat și pentru că fără el CFR nu mai e la fel de periculoasă la faxele fixe, până deunăzi una dintre armele ei importante. Cum Bouhenna și Cestor mai trag în direcții opuse, lăsând spații largi neacoperite, J. Rodriguez își caută locul și nu-l găsește, Deac dispare des din peisaj, Costache și Păun tot amână să confirme pe deplin etc, CFR a devenit un adversar abordabil. Care nu prea mai sperie pe nimeni.

Concret, o echipă cu ștaif, cu pretenții, n-are voie să ia golurile primite de CFR în turul și returul cu Borac. Iar dacă le ia, înseamnă că se crede mai tare decât e. Că-și fură căciula singură. Se amăgește. 


Comentarii (25)
itu52
itu52  •  14 Iulie 2021, 23:16

„Suferințele campioanei”, suferințele facerii. Până la urmă o naștere reușită, istovitoare. Având în vedere frumusețea golului înscris de Chipciu, copilul poate primi o notă bună. Cum va evolua vom vedea în curând. Analiza finală este realistă, nu cred că CFR mai poate emite pretenții mari, de altfel vidul calitativ, instaurat în fotbalul românesc ca urmare a imixtiunii politicului și subordonării domeniului altor interese, a facilitat dominația de peste un deceniu a clubului feroviar. A realizat ce nu i s-a arătat nici în cele mai frumoase vise.

carol_k
carol_k  •  14 Iulie 2021, 20:35

Noi percepem victoriile în ultimele minute ca fiind un semn de slăbiciune, declin al unei echipe, pentru români finalul unei partide ar trebui să fie unul în care să ne apărăm vitejește, să aruncăm mingi în tribune, să ne apărăm calificarea cu orice preț. Nu să dăm goluri de la 25-30 de metri în vinclu sau oricum ar fi ele. Atunci e semn de slăbiciune, ceva nu merge acolo, "abia s-au calificat", "cât o să mai reziste Șumudică?" ... Ăștia suntem, presă sportivă, comentatori online, oameni din fotbal. Cu mentalitatea asta mereu vom privi turneele finale la TV. Italia a câștigat un trofeu foarte important după semifinală și finală la lovituri de departajare. Toată lumea în extaz, vai ce mare echipa, ce antrenor șamd Nu a contat cum au câștigat, nici o secundă. La noi, că-s ai noștri multora le miroase urat că a dat un băiat gol în vinclu și a asigurat calificarea, puteau s-o obțină și la 11m, chiar și fără acel gol nu era totul pierdut. De unde disperarea asta?

ovidiu1
ovidiu1  •  14 Iulie 2021, 20:09
Postat de cita pe 14 Iulie 2021, 18:46

Sa-i uram succes in cupele europene CFR-ului, cu toate ca eu unul, in conditiile astea de joc, ma indoiesc ca va ajunge prea departe. Nu trece vara, sincer.

Nu, nu au jucatori si Sumudica mi se pare epuizat, a fost stors de vlaga in Turcia.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează