OPINII  »  EDITORIAL

Tăcerea vinovată

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat duminica, 17 martie 2024 15:58 / Actualizat duminica, 17 martie 2024 16:33

Play-off-ul a debutat sub semnul surprizelor deoarece, socotite favorite prin prisma clasamentului și a terenului propriu, Rapid și CFR au cedat acasă în fața Farului și, respectiv, a Universității Craiova. Care au câștigat cu 2-1 meciuri parcă trase la indigo.

În care oaspeții au condus cu 2-0, iar gazdele au terminat cu câte un jucător eliminat. Deși învinsele s-au predat greu, CFR având, de pildă, 63% posesie și 25-9 la șuturi, se poate spune că Farul și Craiova au câștigat pe merit. S-au dovedit mai realiste și mai speculative.

Câte penalty-uri nu s-au dat?

CFR a reclamat că arbitrul Chivulete n-a fluierat 11 metri când A. Ivan l-a bruscat pe Mogoș în careu. A avut dreptate, trebuia arătat punctul cu var, fault evident. La fel cum, părerea lui Crăciunescu despre o fază mai puțin clară, "centralul" putea sancționa cu penalty ținerea lui Mitriță de către Keita.

Dar nu din cauza arbitrajului a pierdut formația din Gruia, ci a lipsei sale de inspirație și chiar de noroc. Mai ales în prima repriză, ea a asediat careul excelentului Laurențiu Popescu, în opinia mea MVP-ul întâlnirii, însă fără folos. A bătut la o poartă zăvorâtă.

Tăcerea vinovată
CFR Cluj - Universitatea Craiova, 16 martie 2024 / FOTO: facebook @UCVOficial

Trupa lui Mutu n-a reușit mai mult din pricină că Bîrligea și Otele au transpirat degeaba, cu zero realizări. Pentru că mijlocașii, în special Tachtsidis, s-au întrecut în pase adresate oltenilor. Deoarece, deși promițător la 21 de ani, stoperul Matei Ilie s-a lăsat păcălit de Mitriță la golul 2 al Universității. El trebuie să priceapă că orice naivitate se plătește scump când ești fundaș central.

Uite Mitriță, nu e Mitriță!

Apropo de Alex Mitriță, acesta a înscris din nou. Adunând 12 goluri și 10 assist-uri, scoțând 3 penalty-uri, e liderul Superligii la capitolul contribuțiilor ofensive, înaintea lui Fl. Coman.

Randament ce nu l-a convins pe Edi Iordănescu să-l cheme pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia de luna asta. De aici, o întreagă polemică, încinsă și de declarația lui Mihai Rotaru că "Lista convocărilor ar trebui să înceapă cu Mitriță!". E o părere de care selecționerul n-a ținut seama.

Altfel, sigur că pe postul lui Alex concurența e acerbă, Fl. Coman, Mihăilă și Drăguș trăgând nădejde la titularizare. Pe de altă parte, Iordănescu jr. trebuie să fie conștient că, dacă rezultatele de la Euro 2024 nu-l vor servi, absența lui Mitriță i se va imputa cu vârf și îndesat. Va constitui un capăt de acuzare.

„Fa-rul, Fa-rul!” pe Giulești!

Întorcându-ne la Rapid, scandalul stârnit de introducerea unor materiale pirotehnice în stadion a provocat agitație pe gazon și, deopotrivă, în tribune. Neliniște, chiar destabilizare. Ca reacție la reținerea lui "Bocciu" și a altor doi ultrași, galeria vișinie a hotărât să protesteze prin afișarea câtorva bannere și prin tăcere! A refuzat să cânte și să-i încurajeze pe Săpunaru et Comp!

Nu știu cine a luat decizia, dar a fost greșită. O prostie, cu atât mai mare cu cât tocmai acum jucătorii lui Bergodi,marcați de tulburările din jur,ar fi avut nevoie de sprijin. De ajutor.

Întrucât Peluza Nord a ales să tacă, și-a pedepsit propria echipă și, implicit, și-a trădat menirea. Rostul. Drept pentru care, de necrezut, pe Giulești nu s-a auzit, ca de obicei, "Hai, Rapid!", ci "Fa-rul, Fa-rul!", o mână de suporteri constănțeni dominând sonor peisajul.

Implicit, asistența n-a mai pus presiune pe adversar, nu l-a mai sufocat. Consecința s-a văzut: Farul și-a dezvoltat în voie jocul de pase și a câștigat.

FCSB în pole-position

Grație succesului obținut vineri seara, echipa lui Hagi, ajunsă la 3 puncte de locul 2, începe să emită pretenții la podium, de unde părea complet ieșită din cursă. În general, întrucât nu le-a permis Rapidului și CFR-ului să se apropie, etapa 1 din play-off a avantajat-o pe FCSB. Ce se va desprinde la 7 puncte în cazul, scontat, că o va învinge pe Sepsi.

Etapa a mai demonstrat însă ceva, că oricine poate bate pe oricine, că terenul propriu nu mai e un atu hotărâtor. Că finalul sezonului e în măsură să ofere și alte surprize. Ca atare, pronosticurile devin riscante.


Comentarii (42)
the_cobbler
the_cobbler  •  20 Martie 2024, 05:51
Postat de the_cobbler pe 19 Martie 2024, 21:18

***

Cum, din general / comandant suprem m-ați degradat la colonel?! Rușine, tova(r)ăși, rușine!!

the_cobbler
the_cobbler  •  19 Martie 2024, 21:18
Postat de mosh_gerilla.1948 pe 19 Martie 2024, 20:39

Umblă vorba că, sub stadion, se află o hrubă în care Corsicanu ține, la blat, adevăratul „arsenal” al Rapidului - mii de șosete groase, descălțate de către suporteri, gata să fie folosite în caz că vin americanii peste ei!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mosh_gerilla.1948
mosh_gerilla.1948  •  19 Martie 2024, 20:39

Umblă vorba că, sub stadion, se află o hrubă în care Corsicanu ține, la blat, adevăratul „arsenal” al Rapidului - mii de șosete groase, descălțate de către suporteri, gata să fie folosite în caz că vin americanii peste ei!

Vezi toate comentariile (42)
Comentează