OPINII  »  EDITORIAL

Tinerețea lui Nistor

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat marti, 31 octombrie 2023 14:40 / Actualizat marti, 31 octombrie 2023 16:43

Victorioasă cu 3-0 la Botoșani și neînvinsă din 4 septembrie, U Cluj a urcat până aproape de play-off, așa că se poate spune despre cel care l-a convins pe Ioan Ovidiu Sabău să revină pe banca "șepcilor roșii" că a tras cartea câștigătoare. Pentru că spectaculoasa ascensiune a lui U trebuie legată de priceperea, seriozitatea și echilibrul lui IOS, pe care Ilie Dumitrescu l-a numit, la TV, "Unul dintre cei mai buni antrenori din fotbalul nostru". N-a exagerat.

Fără a nega rolul colectivului, căci masele scriu istoria, nu-i așa?, să remarcăm curajul lui Sabău de a titulariza și folosi curent câțiva jucători cu experiență. Așa-ziși veterani. Alături de Bogdan Mitrea (36 de ani) și Alex Chipciu (34), pe lista acestora figurează și Dan Nistor, 35 împliniți pe 6 mai.

Mă opresc asupra lui deoarece Nistor izbutește, în ciuda vârstei la care destui se retrag, un sezon ieșit din comun. Cu adevărat de top, chiar cel mai bun al carierei. 

Afirmația nu-i un bilet de favoare, ea bazându-se pe o statistică de necontestat. Conform căreia Nistor este fotbalistul cu cea mai mare contribuție ofensivă din SuperLigă! MVP-ul partidei de la Botoșani, care a deschis scorul și a dat două pase decisive, el a ajuns la 8 egaluri și 5 assisturi, câte n-a izbutit nimeni în actuala ediție de campionat. 

Îl secondează, cu 12 realizări (8+3+un penalty scos), Aurelian Chițu de la U Craiova 1948, dar Nistor e cel care începe ierarhia eficacității. Părerile pot fi contrazise, nu și cifrele.

Pentru comparație, una la care recurg din motive lesne de înțeles, Fl. Coman se recomandă cu 10 reușite (4+6), iar Darius Olaru, coechipierul său de la FCSB, cu 8 (6+2). I-am nominalizat pe ei deoarece ambii au fost mijlocașii din L1 convocați la lot, alături de craioveanul Vladimir Screciu, pentru meciurile naționalei din octombrie. Toți ceilalți au venit de afară.

Tinerețea lui Nistor

Întrebat dacă nu se simte nedreptățit că, în ciuda unui randament excelent, nu-i băgat în seamă de Edi Iordănescu, Nistor a răspuns, sper că nu m-am înșelat, mai degrabă amărât decât agresiv, parcă împăcat cu soarta. „Eu sunt un «dinozaur» și nu cred că am loc acolo", adică la lot, l-am auzit pe cel care a bifat ultima selecție (din 6) în 2020, la 1-1 cu Irlanda de Nord, în mandatul lui Rădoi.

Cum Iordănescu jr insistă pe ideea "forței grupului", grup căruia Nistor nu-i aparține, e greu de imaginat că Nistor va fi convocat la viitoarele acțiuni ale "tricolorilor". Deși el trăiește, după propria-i expresie, "a doua tinerețe" și, fiind cel mai în formă din întreg campionatul, poate ar merita. Doar că nu întotdeauna e, o știm toți, după merite.

Și așa însă, Nistor rămâne un exemplu pentru fotbaliștii noștri, în special pentru cei tineri, declarația lui constituind un îndemn ce n-ar trebui neglijat: „Aș vrea să jucăm mereu din 3 în 3 zile. Nu sunt obosit, n-am nicio treabă. De asta m-am apucat de fotbal. Dacă ești obosit, poți să te lași".

Din păcate, oare greșesc?, nu-s foarte mulți cei care apleacă urechea la cuvintele de mai sus. Deh, vorbește și moșul ca să nu tacă!


Comentarii (26)
MaxiP
MaxiP  •  03 Noiembrie 2023, 07:48
Postat de danglumetu pe 02 Noiembrie 2023, 17:22

dragule, fa-ma sa inteleg de ce ma certi? 1. comentariul meu nu-l pomeneste pe nistor. 2. nu sint fan nistor, budescu, ionita, coman etc, ***!

Nu te cert. Pai in ce context era totusi primul comentariu? Articolul e despre Nistor, credeam ca exista totusi un context. Fara context, comentariul mi se pare complet irelevant.

danglumetu
danglumetu  •  02 Noiembrie 2023, 17:23
Postat de MaxiP pe 02 Noiembrie 2023, 12:48

Si Ciobotariu, as zice. Poate si Burca.

nu, pentru mine, doar acestia doi au staif!

danglumetu
danglumetu  •  02 Noiembrie 2023, 17:22
Postat de MaxiP pe 02 Noiembrie 2023, 12:47

Ia trimite-l pe Nistor la Alaves si vezi cat rezista. Ca in Romania a jucat si Ianis 90 minute de 100 de ori si era mai proaspat ca 90% din toti restul. Voi nu intelegeti conceptul de ritm de joc, ca nu e tot una sa joci 90 minute aici sau in campionate serioase. Nistor n-a prins meci ca integralist in liga a doua franceza, in tinerete, nu acum. Sunt jucatori de 40 de ani care joaca integralisti prin ligile a 3-a si a 4-a din tara, aha, hai sa-i luam la nationala. In liga a doua dupa 15 minute si-ar da, evident, duhul. Comparatiile sunt cel putin rudimentare, daca Nistor ar fi atat de tare, n-ar fi la U Cluj. A mers acolo sa fie fotbalisti, n-a mai putut fi la Craiova, despre ce vorbim? Comparam cu jucatori de la Alaves? Repet, a fost in Franta. A jucat vreo 3 meciuri, unul ca titular, neintegralist. Asa ca lasa comparatiile inutile, nu era mai tare cu nimic Nistor ca Hagi. Ratiu de pilda, jucator mai de clasa ca Hagi din punctul meu de vedere, inca nu are minute la Vallecano in Primera. Asta e, e alt nivel acolo. Hai zi-mi ca e mai tare Nistor si ca ala. Ca dpdv fizic, am vazut-o ca am avut ocazia, tactic si tehnic, e net peste 90% din restul nationalei. Dar da, nu prinde minute. Daca vine la U Cluj, il eclipseaza pe Nistor, evident, dar spre deosebire de "dinozaurul tricolor", incearca sa faca performanta.

dragule, fa-ma sa inteleg de ce ma certi? 1. comentariul meu nu-l pomeneste pe nistor. 2. nu sint fan nistor, budescu, ionita, coman etc, ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează