OPINII  »  EDITORIAL

Un atac nedrept

Articol de - Publicat luni, 02 august 2021 15:38 / Actualizat luni, 02 august 2021 15:39

Deşi Camelia Potec, campioana olimpică la Atena 2004 şi preşedinta federaţiei, a ţinut că precizeze aici că David Popovici a avut ca obiectiv de performanţă pentru 2021 Europenele de juniori de la Roma, multă lume a rămas cu senzaţia că acest înotător de nici 17 ani (îi va sărbători pe 15 septembrie) se va bate pentru medalii la JO. 

Senzație greșită tocmai pentru că DP trebuia să prindă vârful de formă la Roma, nu la Tokyo. Și l-a prins, altfel n-ar fi devenit triplu campion continental și n-ar fi bătut recordurile mondiale de juniori la 100 și 200 m liber.

După care însă, "Marea speranță a făcut un concurs olimpic sub așteptări", cum realist a apreciat în GSP excelentul gazetar Cristi Geambașu. David a terminat pe 4 la 200m (cu record personal), pe 7 la 100m, iar la 50m nu s-a calificat în finală. Clasările lui au stârnit un val de ironii pe site-uri. De miștouri ieftine.

Provocate mai ales de gluma lui, nu cea mai reușită, că în semifinala la 100m a urmărit să-l sperie un pic pe americanul Caeleb Dressel, gigantul care va câștiga în Japonia, individual ori cu ștafeta, 5 medalii de aur. Afirmație, să admitem, teribilistă, tipică unui adolescent. Dar scuzabilă, cred eu, la nici 17 ani. În fond, David are toată viața înainte, deci timp berechet ca să fie și serios, nu?

De acord că nu-i treaba mea să-l apăr pe DP. Pe care nu l-am întâlnit niciodată. Nu-l cunosc personal. Pe de altă parte, orice atac împotriva lui, cel mai tânăr concurent din istoria olimpică a finalei de 100m, mi se pare exagerat. Profund nedrept, nemeritat.

Eu însă, mărturisesc, nu-s specialist în înot, deși sportul respectiv, practicat pretutindeni, e unul cu vizibilitate maximă. Ca interes și audiență, se compară cu puține altele, de numărat pe degetele unei singure mâini. În consecință, nu-mi voi da cu părerea despre talentul și perspectivele lui Popovici, ci îi voi lăsa pe unii infinit mai pricepuți decât mine.

Un atac nedrept
David Popovici (16 ani), locul 7 în finala probei de 100m liber / FOTO: Raed Krishan

De pildă, siteul swimswam.com din Austin, Texas, l-a numit pe David "fenomenalul român", adăgând că e "Cel mai rapid înotător sub 18 ani din întreaga istorie a probei de 100m". Același termen, "Phenom", l-a folosit pentru DP și NBC-Washington, în vreme ce fostele vedete ale bazinului, Anthony Ervin și George Bovell, multipli laureați olimpici și recordmeni mondiali, n-au ezistat să-l laude pe Popovici. Ultimul dintre ei a menționat: "Stilul său de mare finețe mi-a reamintit de Aleksandr Popov și de Gustavo Borges. Forța loviturii lui aduce cu a celor mai buni sprinteri".

Însuși Caeleb Dressel, care va împlini pe 16 august 25 de ani, fiind cu 8 ani mai mare decât David, a recunoscut: "În mod clar, Popovici mi-a atras atenția. Pentru că sigur eu nu eram atât de rapid la 16 ani și asta impresionează la el. Și mai impresionant e felul în care înoată, în care izbutește să accelereze în a doua jumătate a cursei". Fiți convinși că Dressel n-a vrut să-l flateze pe David.

Aș mai putea cita, elogiile din revista Swimming World le-am reprodus zilele trecute, dar mă opresc. Vă invit să realizați că vorbim despre un performer apărut în top de nicăieri și despre care mulți dintre noi nici nu auziseră acum 6 luni! S-ar putea ca el să ajungă un superstar sau, nici asta nu-i exclus, să se piardă. Să nu reziste presiunii, să cedeze stresului.

Depinde cum va crește, câți mușchi va pune pe el, cărei probe i se va dedica etc. Până atunci, repet însă, nu fără regret, că orice atac împotriva acestui copil mi se pare deplasat. Tras de păr. Nejustificat.


Comentarii (30)
1667705476818517
Ovidiu Miron  •  03 August 2021, 11:55

E bun, sigur ca e bun. Dar nu a luat vreo medalie si e un adevar ce nu poate fi ocolit. Asa se vorbea si despre Glinta acum cativa ani, ca e un fenomen. E bun si el, dar a luat locul 8 acum. Acum, depinde si de ceea ce ne dorim. Nu e usor sa ajungi unde au ajuns ei, dar nu au luat medalii. Nu stiu daca Popovici va lua peste 3 ani. Baietii de la caiac au facut o performanta peste asteptari. Dar au luat locul 5 in finala. E asta bine? O fi. Insa lipsa unei medalii e greu sa fie prezentata drept un mare succes, despre asta e vorba. In rest, mult succes si sa fie tot mai bine.

orgasmolog
orgasmolog  •  03 August 2021, 09:43

cand un neica nimeni vine si posteaza o critica la adresa acestui primitator tanar .. e una ... dar cand geambasu il ia la misto ... well ... este altceva. a comis-o urat geambasu cu acel articol. David a trebuit sa atinga varful de forma la campionatele de juniori, si a facut-o, olimpiada a fost o noua experienta pt el, un bonus ! insusi campionul la 100m & 200m liber a zis ca la varsta lui avea 3 secunde sub David, ceea ce este enorm !!! daca va fi serios and sanatos ... are un viitor stralucit in fata !

jean_gabin
jean_gabin  •  03 August 2021, 05:45

Tipsi, citeste postarile multora la articolul lui Geambasu si taci din gura. Ca prea vorbeste ea fara tine…

Vezi toate comentariile (30)
Comentează