OPINII  »  EDITORIAL

Victorie, dar în fața cui?

Articol de - Publicat duminica, 20 noiembrie 2022 22:38 / Actualizat duminica, 20 noiembrie 2022 22:50

Cine a ales amicalul de la Chișinău ca ultimă apariție a naționalei în 2022 n-a greșit. A tras lozul câștigător deoarece, învingând Moldova la pas, autoritar, România a reușit să termine en fanfare un an cenușiu, mohorât. Marcat până duminică seara de numai două succese și două egaluri din nouă partide, bilanț subțire, debil, în contul unei echipe ce-și propune calificarea la Euro 2024.

Sigur că o victorie e o victorie dincolo de orice comentarii. Iar când e obținută în deplasare, ea merită cu atât mai tare evidențiată. Nu trebuie însă ocolită nici întrebarea în fața cui a fost realizată? Ei bine, în disputa cu un adversar ultramodest, situat în coada ierarhiei mondiale, căci Moldova ocupă locul 174 în clasamentul FIFA, 174 din 211! Mi-e jenă s-o spun, dar mă simt dator, deviza Federației pare să fi sunat "Jucăm, jucăm până găsim unii mai slabi ca noi!".

Și chiar i-am găsit, întrucât moldovenii, să mă ierte frații de peste Prut, le-au pus rareori probleme elevilor lui Edi Iordănescu. În măsura în care chiar le-au pus vreuna într-o confruntare pe parcursul căreia gazdele nu și-au creat nicio ocazie clară de gol.

Vorbind despre băieții noștri, logic e să deschidem lista remarcaților cu Moruțan și cu Drăguș, autorii golurilor 1 și 2, ambii confirmând evoluția solidă din confruntarea cu Slovenia de la Cluj. Să mai consemnăm promovarea portarului Târnovanu, al 11-lea jucător debutant în scurtul mandat al lui Edi Iordănescu. Mai greu de dat însă o notă acestuia într-o seară în care moldovenii nu prea l-au deranjat.

Victorie, dar în fața cui?

În rest, după o repriză avută la degetul mic, "tricolorii" n-au mai insistat, dar au rămas la cârma jocului. Mult mai vioi decât cu slovenii, Cicâldău a înscris cel mai frumos gol al meciului, lovitură liberă de la 20 de metri trimisă la păianjen, iar selecționerul i-a introdus pe Sefer, pe Pantea și pe Paraschiv, ridicând la 14 numărul debuturilor!

Paraschiv a obținut și transformat penalty-ul de 4-0, îndemnându-ne să conchidem că stăm excelent la capitolul nou aruncați în luptă. Atât că întinerirea cu orice preț n-ar trebui să constituie un scop în sine nici măcar în condițiile absenței a 12-14 prezumtivi titulari. Dar în lipsa îndeplinirii altor obiective, pare să fie. 


Comentarii (20)
Dobermannul
Dobermannul  •  21 Noiembrie 2022, 12:20
Postat de enigmaticul pe 20 Noiembrie 2022, 22:56

Bravo vouă, v-ați calificat la mondialul din Qatar!! Sunteți în grupă cu Malta, Feroe, Andora, Luxembourg și Liechtenstein. Este o grupă ”grea”, dar la experiența voastră, veți prinde cel puțin locul doi. Bine că faceți stadioane în toate comunele cu echipe în Liga1, că de fotbal........la sfântul așteaptă. Cei care jucau fotbal înainte de ”90”, o făceau și pe stadioane cu noroi, și tot aveau rezultate mai bune, fiindcă jucau și cu sufletul, nu ca *** ăștia de astazi, tatuați, tarcați și plini de ifose.

Grea grupa asta cu trei din cinci echipe mai bune ca Moldova. Problema fotbalistilor romani de azi dupa parerea mea este ca nu joaca fotbal ci doar mimeaza fotbalul. Ei se formeaza la intern ca mimi intr-o piesa in care castigatorul nu se decide in teren ci in culise ca sa iasa campion cine trebuie. Mimii astia "tatuati, vopsiti, plini de ifose" pentru ca nu-i asa fata de romanul obisnuit primesc o caruta de bani atunci cand joaca la exten cu fotbalisti adevarati mananca o mama de bataie de nu se vad.

Dobermannul
Dobermannul  •  21 Noiembrie 2022, 12:02
Postat de cita pe 21 Noiembrie 2022, 00:07

Eu unul aș profita la max. de victoria asta fulminanta să motivez băieții ca să batem tot în 2023 și să ne jucam șansa la calificare, la orice competiție, ce-o fi, numai să ieșim odată din anonimatul în care ne găsim de atâta amar de vreme.

Sa-i motivezi cu argumentul ca au batut pe ... nimeni ca asta e nationala Moldovei locul 174 FIFA din 211 tari?

Dobermannul
Dobermannul  •  21 Noiembrie 2022, 12:00
Postat de carol_k pe 21 Noiembrie 2022, 08:26

Din moment ce partida n-a fost prinsa in calendarul oficial al UEFA se mai poate vorbi la anumiti jucatori ca au debutat la Nationala? Oficial, NU!

La noi se poate orice. Si entuziasmul ridicol ca am batut o echipa mai slaba decat Vanuatu si Barbados.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează