OPINII  »  EDITORIAL

Vinovați fără vină?!

Articol de - Publicat vineri, 20 ianuarie 2023 15:16 / Actualizat vineri, 20 ianuarie 2023 15:24

Continuă polemica în jurul lui Marius Croitoru și al lui Mihai Pintilii, aceștia acționând ca antrenori principali în SuperLigă, deși n-aveau calitatea necesară. Primul a fost deja suspendat și se aude că, la sesizarea Școlii de Antrenori din FRF, va trece și celălalt în tribună. După cum e de așteptat să urmeze sancțiuni și pentru FC Argeș și FCSB, cluburile care i-au angajat pe cei doi ignorând amănuntul că ei nu posedă licența Pro, obligatorie pentru "principalii" din SuperLigă.

Indiscutabil că Pintilii și Croitoru sunt în culpă. Chiar dacă pot invoca scuza că au jucat până la 36 și, respectiv, 38 de ani, din care cauză nu s-au apucat de carte (n-au nici bacalaureatul) mai devreme. Să admitem că sunt de înțeles. Rămâne însă vina lor că au ars etapele și au început să antreneze fără pregătirea corespunzătoare.

Ambii au câte o patalama la mână. Pintilii licența B, iar Croitoru A. Dar cum calificările menționate au fost primite la Chișinău, ele nu-s recunoscute în România, unde nu-i valabil nici carnetul de antrenor obținut tot în Moldova de cei doi, și de mulți alții, nu printr-un program de formare profesională, ci prin cursuri de licențiere. 

Vinovați fără vină?!
Mihai Pintilii și Marius Croitoru continuă în ilegalitate în Superliga

Asta e legea la noi și, bună ori rea, ea trebuie respectată cât e în vigoare. Altfel, se ajunge la harababură și la haos, capcane în care, poveste veche, fotbalul dâmbovițean a căzut adesea.

Nu există deci niciun dubiu că Pintilii și Croitoru, asemenea lui Ilie Poenaru, de pildă, care a anunțat că-și va căuta dreptatea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, sunt primii responsabili de ce li se întâmplă. Nu degeaba se spune că fiecare doarme cum își așterne.

Dar, să-mi fie cu iertare, sunt ei singurii vinovați? Nu cumva trebuie incluși în aceeași categorie și oficialii care, neconsiderându-i tehnicieni pe Pintilii și pe Croitoru fiindcă n-au luat carnetele de antrenori la București, au închis ochii la situația lor și au amânat să pună piciorul în prag? Înainte de a incrimina pe cineva, doar întreb.

Și o fac pentru că, iată, Școala de Antrenori, care-l contestă vehement pe Croitoru, i-a eliberat acestuia o legitimație, numitul "card de identitate profesională", în vreme ce Comisia Tehnică din FRF a înregistrat bine mersi contractul dintre FC Argeș și același Croitoru, document menit să ateste calitatea de antrenor secund a lui MC! Act pentru care clubul din Trivale a plătit 850 de lei, costul vizei anuale pentru postul de secund, bani ce-au mers, evident, în vistieria federală.

Procedând așa, reiese că FRF a recunoscut, fie și indirect, statutul de antrenor al lui Croitoru. În condițiile în care, semnând documentele amintite, mahării de la Casa Fotbalului, că doar n-a semnat portarul ori liftierul!, și-au asumat o răspundere, ei cum trebuie priviți? Ca vinovați fără vină?!

Dacă îi mai trebuia cuiva o dovadă că la FRF nu știe stânga ce face dreapta, și invers, o are.


Comentarii (24)
mioriticul
mioriticul  •  21 Ianuarie 2023, 16:14

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

adriann_
adriann_  •  21 Ianuarie 2023, 13:46
Postat de anticenzuralasport pe 20 Ianuarie 2023, 22:58

Mai bine tăceai ...demonstrezi doar răutate.Ia de aici:,,Piţurcă nu s-a abţinut la conferinţa de presă şi l-a ironizat pe Gigi Becali: "Am înţeles că ei pregătesc o mare surpriză, aşa am înţeles. Noi nu pregătim". Întrebat dacă Gigi Becali poate sta pe bancă, fostul selecţioner a răspuns în aceeaşi notă: "El oricum tot timpul stă, chiar dacă nu-l vedeţi voi,,

Recisteste ma incet, de cateva ori, pana pricepi: "Au jucat barbut ca sa zici ca l-a batut becali pe Piturca? Oh wait, tu esti postac, nu gandesti, prestezi dupa template oricat de gretos ar fi. Dupa "logica" alora care ti-au scris poezioara, daca maine eu le fac echipa si schimbarile alora de la PSG si bat cu 5-0 pe aia de la SIlkeborg, se cheama ca i-am scos fotbalul din cap lui Kent Nielsen? Nu de alta, dar ala a scos din foarfeca de pe linia portii in finala Campionatului European :)) " CE TREABA ARE CE-AM ZIS EU CU FAPTUL CA PITURCA L-O FI IRONIZAT PE BECALI MA AMARATULE? :)) Intelegi macar ce citesti, sau...? :))

ali.bec
ali.bec  •  21 Ianuarie 2023, 11:14

E foarte corect titlul articolului! N-are nimeni nici o vina. In țara lui “merge și așa” astea-i normalitatea. Pe străzi se circula cu “carnete” de Ucraina, un cioban ajunge șef de club și expert in medicina, politica, sport, teologie, de fapt orice, un politruc e șef de Federatie sau un itebist șef de Gazeta. Țara tuturor posibilităților (cu condiția sa nu fie bune).

Vezi toate comentariile (24)
Comentează
Close