OPINII  »  EDITORIAL

1995: Anul Răducioiu

Articol de - Publicat vineri, 22 octombrie 2021 11:00 / Actualizat vineri, 22 octombrie 2021 11:00

Despre fotbalistul român care le-a tăiat respirația celor de la L'Equipe

Nu am nicio experiență în studiul unui contract fotbalistic, dar m-a capsat știrea de ieri - Florin Răducioiu a cerut 3 zile ca să studieze contractul oferit de Dinamo pentru a ocupa postul de team-manager al echipei, în situația dramatică de azi. 

Fan Răducioiu de-o viață - cu toate naivitățile unui fan -, sigur că îmi place ideea, dar nu m-aș încumeta să mă amestec în "problemă".... Ar fi o impertinență și nici nu garantez reușita - cum se zice în afaceri.

Buna dispoziție

Pot crea însă o bună dispoziție. Contează enorm buna dispoziție în studiul unui contract. Ca atare, mă gândesc că nu greșesc dacă aduc la suprafață un articol din 1995 despre Florin Răducioiu de atunci. Poate că le ajută și lui, și celor implicați, într-o bună dispoziție în decizie. Articolul se intitula "Anul Răducioiu" și îmi aparține:

Lipsă de concentrare!?

"Miercuri, în Turcia, într-un meci din care microfoanele ne transmiteau foarte bine cât de vârtos se bubia mingea, Răducioiu mi-a definitivat părerea conform căreia, de la Dumitrache încoace, România n-a mai avut centru înaintaș de o asemenea calitate. Poate că nu de un meci cu Azerbaidjanul era nevoie pentru a confirma ceea ce ne era clar de la Mondialele 1994. 

Azerii sunt încă rudimentari, agățători, simpli băieți avântați și așa mai departe pe linia asta. Cum-necum, ei au izbutit să-i aducă pe români în acea stare neplăcută numită "lipsă de concentrare din cauza inferiorității adversarului". Se întâmplă în viața oricăror profesioniști.

1995: Anul Răducioiu
Florin Răducioiu

Ține-ți rangul!

În această echipă care nu a jucat mai nimic, Răducioiu a fost singurul căruia nu i-a păsat de valoarea adversarului, nu s-a coborât la ea, s-a concentrat asupra valorii lui, a marcat 3 goluri din 4 și un assist pentru Ilie Dumitrescu, adică a jucat ceea ce știm că se numește fotbal. 

El nu a fost un chior în țara unor orbi, ci unicul clarvăzător, fie și de unul singur. Profesionistul a fost profesionist conform legii lui extrem de grele: în cele mai rele condiții, ține-ți rangul, respectă-ți valoarea, nu fușeri, nu rasoli, nu te trișa! E extraordinar cât fotbal a învățat în Italia acest Radu pentru care m-am luat de cap cu atâția amici exasperați cândva de ratările și răsfățurile lui.

Un echivalent pentru frumusețe?

Azi nu mai am de ce-l apăra. Omul - cu o alură irezistibilă de flăcău frumos - a atins o puritate a jocului de centru înaintaș clasic întru totul încântătoare. 

E obsedat de gol, e obsedat de poartă, nu mai "freacă" niciun balon, caută prompt pasa, pătrunderea, "mușcă" imediat șutul, nu mai "moare" după nicio ratare; acoperă bine, pendulează larg, pune cui trebuie ce trebuie; stă, în sfârșit, bine pe picioarele lui și nu mai știe ce-i răsfățul. 

Golul al patrulea, în care a întors totul în careu, nu are echivalent de frumusețe decât în pasa cu capul, imediat după ce a dat acel 3-1 necesar tuturor, spre un Ilie Dumitrescu găsit perfect dintr-o ochire.

Ca să ne fie clar, fără exagerări - Răducioiu e cel mai bun fotbalist român din câți joacă azi pe lumea asta".

Notă finală 2021. Nu exageram! Despre acest România - Azerbaidjan, L'Equipe titra: "Răducioiu de neoprit", iar în text se aprecia că "Răducioiu a făcut un meci care ne tăia respirația". Care fotbalist român a tăiat vreodată respirația celor de la L'Equipe? Căutați pe Google!


Comentarii (10)
opinca_de_aur
opinca_de_aur  •  23 Octombrie 2021, 04:43
Postat de dragan pe 22 Octombrie 2021, 22:17

si inca: redactorul Radu Cosasu nu s-a umflat in pene niciodata! editorialele domniei sale n-au fost niciodata articole de informatie sportiva ci dovezi de atitudine civica, asa cum a inteles domnul Cosasu civismul in ultimii 60 de ani! daca vrei sa faci pe informatul, angajeaza-te la Wikipedia si ocupa-te de cioturile lor! nimic din ce-ai postat n-are legatura cu scrisul domnului Cosasu - e doar o parada de informatii calpe cu un singur rost, pentru cei ca mine-fara rost: pe cine crezi tu ca intereseaza, in 2021, cite goluri a dat fotbalistul Raducioiu din august pina in decembrie 1995?

Mai omule, idei putine dar fixe... asta e primul si probabil ultimul mei id. De dragul polemicii: intereseaza cate goluri a dat Raducioiu pe aia care citesc un articol care spune ca a fost cel mai mare atacant din toate timpurile. Asta e subiectul, nu? Si e a doua oara ca ma faci antisemit si chiar nu stiu ce are s... cu prefectura, cum se zicea acum cateva decenii prin Romania. Si de cand nu mai am dreptul sa spun ca nu mi-a placut Raducioiu? Mai mult imi placeau bancurile cu el. Da stiu cava detalii din vremea aia, fara pretentii ca le-as stii pe toate. Hai sa fii sanatos.

dragan
dragan  •  22 Octombrie 2021, 22:17

si inca: redactorul Radu Cosasu nu s-a umflat in pene niciodata! editorialele domniei sale n-au fost niciodata articole de informatie sportiva ci dovezi de atitudine civica, asa cum a inteles domnul Cosasu civismul in ultimii 60 de ani! daca vrei sa faci pe informatul, angajeaza-te la Wikipedia si ocupa-te de cioturile lor! nimic din ce-ai postat n-are legatura cu scrisul domnului Cosasu - e doar o parada de informatii calpe cu un singur rost, pentru cei ca mine-fara rost: pe cine crezi tu ca intereseaza, in 2021, cite goluri a dat fotbalistul Raducioiu din august pina in decembrie 1995?

dragan
dragan  •  22 Octombrie 2021, 21:43
Postat de opinca_de_aur pe 22 Octombrie 2021, 20:46

Eroare din tastatura. Habar nu am cine e hasse... nu stiu cum. Cat despre rasist si antisemit, de unde se vede asta in comentariul meu? Nu mi-a placut Raducioiu, dar n-am nimic cu el. By the way, e cumva semit, ca sa fiu eu anti? Nu cred ca a fost cel mai mare si cred ca a fost, in 90% din cariera, o petarda de atacant. Parerea mea. Ca e baiat de treaba, simpatic, inofensiv, asta chiar asa o fi, ca nu l-am auzit luindu-se de gat cu nimeni. Asa ca mai usor cu gargara de rasist si antisemit, ca rade lumea pe-aici. Si nu rade de mine.

foarte multe si precise detalii despre un jucator de fotbal care nu ti-a placut si despre care spui ca, citez, n-ai nimic cu el! mai ales ca vorbesti despre un jucator de acum 15-20 de ani! imi imaginez cite stii si cite poti sa povestesti despre jucatorii care ti-au fost pe plac sau cu care ai avut ceva de impartit! pe scurt, aluna: asta e un comentariu scris doar pentru fraza REDACTORUL SE UMFLA IN PENE si ti-e profund caracteristic- din punct de vedere stilistic esti de neconfundat! si da, opinca_de_aur e al 92-lea tau iD- asa cum ti-am spus acum citeva luni, nu poti sa fii antisemit-luni si democrat-joi- e impotriva firii! cit priveste risul lumii, nu-mi fac griji: astept sa faci suta la iD-uri sau sa se plictiseasca tzepelinii de tine-oricum ati trecut, impreuna, orice prag la care mai puteati da vina pe lipsa voastra de umor!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close