OPINII  »  EDITORIAL

Un „11” care ne lipsea

Articol de - Publicat vineri, 14 mai 2021 08:43 / Actualizat vineri, 14 mai 2021 08:43

Trăim între simpatii și antipatii necruțătoare.

Într-adevăr, asta ne mai lipsea acum, la ora când Dennis Man și Mihăilă retrogradează cu Parma - încă o dată o oră grea a fotbalului românesc: o echipă, un "11" format din antrenorii români "fără contract" - cum se formulează cu o anume decență în ultima pagină a Gazetei de miercuri.

11 eșecuri legate

Un "11", post pe post, al unor foști fotbaliști români, mai mult sau mai puțin celebri, plecați să-și câștige o pâine peste hotare. 

Sunt, punctual, 11 eșecuri, cu două caracteristici frapante: una stilistică, prin folosirea verbelor a fost demis, a fost dat afară, a renunțat, a demisionat; alta geografică: cu excepția lui Boloni (eșec în Grecia), a lui Răzvan Lucescu (eșec în Grecia și Arabia Saudită) și a lui Șumudică (Turcia), niciunul dintre ei nu a profesat în ultimii ani în marea Europă fotbalistică. 

E adevărat - nu m-au entuziasmat niciodată succesele lui Olăroiu în China aceea în care președintele Xi a băgat atâția bani în fotbal, fără să dea vreodată un mare fotbalist antrenat acolo de Capello.

Un „11” care ne lipsea
Laszlo Boloni FOTO: Imago

Bani sau glorie

Oli a câștigat foarte mult, ceea ce m-a bucurat, însă niciunuia dintre cei 11 nu i s-a calculat cât a câștigat, cât a pierdut în cariera sa, patimă grea banii, conform expresiei lui Dan Petrescu, aceea cu "oferte care nu pot fi refuzate...", deși după 45 de zile te poate ea refuza și degeaba spui că nu ai fost dat afară, ci ai demisionat. Nu te crede nimeni! 

Jungla fotbalului mondial e mare, cum a definit-o memorabil Boloni. Și nimeni dintre noi, microbiștii, nu trăiește în afara ei. 

Toți avem simpatii și antipatii care pot degenera până la cel mai devastator negativism, în numele libertății de expresie și de injurie. Miercuri, l-am auzit pe un asemenea necruțător declarând că a câștiga, ca Mircea Lucescu, un campionat al Ucrainei nu înseamnă nimic căci ce e un campionat ucrainean?... 

Trăim, slobozi la gură, în violența permanentă a unui pro sau contra și nu am putut înjura niciodată pe cel care nu e de părerea mea. 

Mă gândesc ce controverse injurioase va naște această echipă de 11 oameni în dificultate și mă grăbesc să scriu că țin la ei și îi respect pe Boloni, Șumudică și Dan Petrescu, oricâte antipatii stârnesc. Nu sunt niște obijduiți - în niciun caz! 

Și da, să vină arbitri străini, să nu-i mai înjurăm doar pe europenii ăștia de Hațegan și Kovacs!


Comentarii (9)
107889588095945
George George  •  17 Mai 2021, 15:54

In ciuda a a ceea ce spun si cred unii, Lucescu este un mare antrenor si e pacat ca nu revine in tara sa mai construiasca o echipa! Boloni (aplicat si serios) si Dan Petrescu (obtine rezultate din ... "piatra seaca", cum s-a intamplat la Urziceni si chiar si la CFR, la ultimul club mai ales in Europa) merita tot respectul, in timp ce Sumudica ar trebui sa renunte la circul pe care-l face!

dragan
dragan  •  14 Mai 2021, 17:53

va las pe d-voastra, domnule Cosasu, sa complectati pina la 11 (unsprezece)! daca nu va descurcati, dati un semn: eu nu cred ca mai revin, dar nici Lelia si nici Mircea nu dispar din zona! SUMMERTIME si nu uitati de doamna Scarlet!

dragan
dragan  •  14 Mai 2021, 16:36

publicarea unui comentariu trimis la ora 13.29 DUPA un comentariu trimis la ora 15.05 e o diversiune! ca tot ziarul vostru! de fapt folositi cenzura selectiv, doar dupa interesele voastre: sinteti dincolo de orice forma de jurnalism si va spune asta un om care nu iubeste extremismul! nu-mi permit sa va dau sfaturi dar sper ca odata, cit mai curind, sa va intoarceti, toti, la meseriile pentru care v-ati pregatit! asta daca ele- meseriile respective- mai exista! oricum, veti ramine in ziaristica romaneasca doar ca HATERII Simonei Halep!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează
Close