OPINII  »  EDITORIAL

Deac plângând cu trofeul în brațe nu e un scandal

Articol de - Publicat vineri, 21 mai 2021 10:21 / Actualizat vineri, 21 mai 2021 10:49

Nu există campioană națională invulnerabilă.

Un bun prieten - săracul, dus dintre noi... - mi-a lăsat o vorbă de care nu mă despart: "În România, spontană e doar coada la brânză...". M-am contrazis cu el mulți ani. De sâmbătă însă, de când CFR-ul a cucerit titlul de campioană la Craiova, am un minim amendament: spontană la noi nu e doar coada la brânză, ci și bucuria de a fi campioana națională la fotbal. Restul spontaneităților - cum ar fi chiar o victorie în alegeri - sunt un aranjament de lozinci.

Bucuria de a fi campioană la fotbal în România nu poate fi suspectată și nu cred că sunt prea idilic sau prea sentimental. Cu puțin humor, ea e chiar mai mare decât aceea de a scăpa de retrogradare. 

E adevărat că azi nu e o vreme a sentimentalismelor, în niciun domeniu. Sunt dubioase, caraghioase nu o dată, inadmisibil de naive, ca mai toate emoțiile cât de cât sincere, și lacrimogene.

Totuși, oricât de trist e azi pe lume, la cucerirea unui titlu de campioană se mai plânge, se mai urlă, se mai cântă, se mai dansează și, omenește vorbind, nu văd ce-i de disprețuit în asta, ce e ridicol, ce e fals, ce-i scandalos.

Pentru mine, de mult fan CFR Cluj, nu e scandalos că echipa lui Dan și Edi a cucerit titlul de campioană a României. A, că se pot găsi multe vulnerabilități financiaro-morale e de netăgăduit; dar care Real sau Atletico Madrid e invulnerabil? 

Deac plângând cu trofeul în brațe nu e un scandal
Ciprian Deac (foto: Raed Krishan/GSP)

Marea reușită a clujenilor e, după pixul meu, reacția lor după eșecurile din play-off, înfrângerile la Sepsi (neașteptata revelație) și Craiova (alta decât cea de sâmbătă). Echipa nu și-a pierdut capul, nu a intrat în depresie, chiar dacă sunt multe de obiectat la jocul ei propriu-zis. 

Totuși, Deac are dreptul să plângă de fericire cu trofeul în brațe și e foarte urât să faci mișto de vârsta lui (ei, și ce dacă e urât?). Toți colegii lui au declarat, în plină bucurie, că cel mai mult i-a durut că li s-a spus, cu dispreț, desigur, că sunt prea bătrâni, că sunt terminați...

Edi a făcut bine când nu a abandonat linia lui Dan, cel care a reușit să fie eliminat din Europa League fără înfrângere; când văd azi progresele lui Păun, îl văd la Sevilla marcând golul anulat din cauza hențului imperceptibil al lui Traore. 

Mă zbucium și acum pentru penalty-urile cu Dinamo Zagreb, care a făcut totuși câte ceva în grupa ei europeană. Nu erau niște gloabe, cum se spune azi lejer chiar despre United. E cumplit cum folosim ocara în fotbal.

Evident, nu pun botul-pixul la explozia bombei nocturne Șumudică, la ora când CFR-ul cucerește titlul stârnind furia unui specialist în diversiuni. Fan Șumudică, îmi fac datoria de rezervă precum Pancu și nu pot comenta. Ce e aia datorie de rezervă? Tot ce-i mai enigmatic, s-o scuipi între ochi ca pe orice ironie.


Comentarii (14)
107889588095945
George George  •  29 Mai 2021, 08:57

Maestre, Arsenal si United sunt rusinea fotbalului englez in aceasta perioada, ambele find "victimele" unei echipe destul de mici dintr-un orasel de langa Valencia! Looser-ul (Emery) de la Paris si Arsenal s-a impus in fata a doi "colosi" din Insula, ceea ce confirma statutul sau de antrenor bun doar pe la Sevilla si Villareal! Si asa a ajuns Spania sa aiba 5 cluburi in viitoarea editie a Ligii, chiar daca sezonul acesta a fost mediocru, cu o singura semifinalista in cele 2 competitii! Daca United si-a castigat dreptul de a juca in grupele Ch. League si a jucat o finala de cupa europeana, Arteta a ratat toate obiectivele pe care le-a avut, esuind pentru a doua oara consecutiv in Europa League, competitia care i-ar fi putut asigura o revenire in Liga Campionilor intr-o perioada de o medicritate lucie in planul performantelor!

juliocesar_21
juliocesar_21  •  27 Mai 2021, 13:19

Apropo de lacrimi, am vazut aseara finala Europa League, castigata de echipa mai buna. Suporterii Villarrealului au fost fantastici, lacrimile lor de bucurie au impresionat pe toata lumea. Felicitari Villarreal, succes in Champions League!

dragan
dragan  •  26 Mai 2021, 11:53

plec vineri in vacanta si plec cam nepregatit: am pus in bagaje doar un Faulkner, un Noica, un Cosasu- carti necitite, daca va puteti imagina asta! n-am (acolo) televizor, internet, si voi lasa telefonul acasa-asta inseamna sa n-ai datorii (de rezerva) si sa te bucuri de viata: Iorgos mi-a spus ca a pregatit undita si ca habar n-am ce frumoasa e Romania daca o reconstruiesti (doar) din oameni plecati si din amintiri! voi verifica! aveti grija de d-voastra!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează