OPINII  »  EDITORIAL

Falimentul celui mai frumos scor

Articol de - Publicat sambata, 16 iulie 2022 09:39 / Actualizat sambata, 16 iulie 2022 10:14

Terminați cu adjectivele! Erevan nu e slabă, Clujul nu a putut s-o învingă.

Deac, după meci, a zis că nu mai are cuvinte. Abia mai articula vreo vorbă. Dan Petrescu, nici el, nu putea rosti decât că e foarte supărat. Supărat? Fusese vorba lui Burcă: „Ar fi supărător să pierdem cu Piunik”. 

E mai mult decât supărător. Dan - în propaganda lui pesimistă - ne spusese că „totul e posibil!”. Ce anume nu explica. A fost singurul care bătea capul că Piunik e o echipă puternică...

În ce sens? Încă mai durează controversa: cei nu mai puțin pricepuți - ca Șumi sau Pancu - susțin că e o echipă de bătut oricând, că în România s-ar bate la retrogradare. Fel de fel de nazuri. 

Falimentul celui mai frumos scor
Marius Șumudică, unul dintre cei mai vocali critici ai eliminării lui CFR, a fost demis de la Cluj anul trecut pentru rezultate slabe în cupele europene (foto: Cristi Preda/GSP)

Nu cred că e o echipă proastă, slabă sau alte adjective. Cred că e o echipă europeană oarecare, pe care campioana României nu a putut s-o învingă. Cred că e suficient spus. E mai mult decât supărător. E penibil și de nediscutat. Fiindcă nu mai avem cuvinte, ca Deac, ca Dan, și ei nu sunt singurii.

Nici eu nu am mai mult decât o frază la care țin demult, în orice catastrofă ca asta mă găsesc. E un sfat, poate chiar un ordin al unui extraordinar scriitor din secolul trecut. Se numește Franz Kafka, și curios, am avut și noi un fotbalist, la Reșița mi se pare, care se numea tot Kafka. 

Scriitorul ne-a lăsat o vorbă pe care au pus-o ca motto mulți la cărțile lor: „Cine nu poate da curaj să tacă!”. E cazul azi după ce această echipă armeană - cu câțiva fotbaliști sud-americani, ca Juninho, Gonzalez sau, mai vesel, un Otubanjo - oricât de oarecare a putut trece peste Cluj cel puțin într-un domeniu, bine numit „puterea de luptă”. Nu se poate trece peste asta oricât de puține cuvinte ne-au rămas la dispoziție.

Au fost conduși din minutul 10, au avut un singur șut pe poartă, au acoperit tot terenul până în minutul 89, asta după ce au ratat un penalty! Ca până la urmă, să găsească în minutul 119 (!), pe o bâlbă de apărare fatală, ca atunci când Clujul se omoară să păstreze un 1-0, cel mai frumos scor din lume... 

Chiar și acum am auzit că i s-a imputat că n-a înghețat acel 1-0. Tot ce am trăit cu acest Erevan a fost o „rară” sinteză a tuturor hibelor clujene demult cunoscute. Iar până la penaltyuri, unde Erevanul domnului Cociuc, pe care niciun jucător român nu l-a impresionat, nu a ratat nicio lovitură. Asta da, putere de luptă și moral!

Nu mai e, deocamdată, nimic de comentat, nu mai am curaj să dau speranță! Cel mai frumos scor a fost falimentat, oricât l-am putut iubi pe Dan Petrescu, care a putut să joace miercuri fără centru înaintaș timp de 87 de minute. Ce ne mai rămâne? Să așteptăm senzaționalul: Erevan - Dudelange! Bate Erevanul?

El a rămas celebru printr-un răspuns la întrebarea radiofonică „Poate Elveția să construiască socialismul?” 

„Da, dar ar fi păcat”. Încă o dată țin să subliniez că am făcut un an de armată la Cluj. 


Comentarii (9)
itu52
itu52  •  17 Iulie 2022, 15:00

CFR pierde la o echipă cu nume interesant, PiUnik. Da, Pi este unik și irațional(atât ca număr, dar mai ales în logica lucrurilor). Piunik va dăinui mult timp în memoria noastră. Ca să ne surcălească amintirile, sorții i-au scos în cale celebra Dudelange, o altă stafie a trecutului nostru glorios. Dacă înșirăm perlele fotbalului nostru, numai isprava de la Lausanne și Foresta Fălticeni mai pot întregi șiragul mărgăritarelor din vitrina FRF. Sper ca timpul să lămurească dilema în care ne aflăm. Nu acum când se vor înfrunta balaurii neputinței noastre, ci data viitoare când cea mai bună dintre ele va încerca să devină Shariff-ul actualei ediții UCL. Iar dacă glumele marilor competiții ne-o duc în grupe, alături de giganți, și fac valuri, atunci suntem îndreptățiți la despăgubiri. Să ne dea UEFA bonusuri de performanță, bonusuri de descoperitori de talente. Eu cred că Erevan merge la carnaval, are în componență oameni care simt mai bine ritmul dansului și sunt PiUnici. Sănătate și numai bine!

carol_k
carol_k  •  17 Iulie 2022, 07:35

CFR a stiut cum sa evite o noua confruntare cu Doudelange. Varianta asta ati mai auzit-o? O va prelua MM, el asa isi culege "ironiile", din alte comentarii.

marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  16 Iulie 2022, 23:15

Eu am făcut armata la Brașov și am prins finala Cupei Romaniei live din 1989 gol Hagi! https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Cupa_Rom%C3%A2niei_1988-1989

Vezi toate comentariile (9)
Comentează