OPINII  »  EDITORIAL RADU COSAȘU

Imobilul Dan Petrescu

Articol de - Publicat sambata, 18 februarie 2023 12:54 / Actualizat sambata, 18 februarie 2023 13:01

Scuzați calamburul, dar nici el nu iese din ideile lui monotone

Fără "a fi de groază", Lazio a învins lejer Clujul cu un 1-0 grandoman, care nu exprimă inegalitatea fotbalistică dintre cele două echipe. A fost un 1-0 fals.

Campioana României, minute întregi în 11 contra 10 romani, nu a pus probleme învingătorilor, care nici ei nu s-ar putea spune că și-au bătut mult capul. Golul lui Immobile - o capodoperă de voleu și-o mare ispită de calambur fără 2 m - a fost suficient pentru a impune o tăcere mohorâtă. Dan Petrescu nu a fost inconștient când ne propunea o minune. El e imobil în a cere minuni.

Imobil ca de obicei, a repetat monoton că el nu caută în fotbal un spectacol. El devenea astfel un plicticos și monoton spectator al unui fotbal fără spectacol, ceea ce e un nonsens. Nu o să fiu niciodată caraghiosul care să-i explice lui Dan Petrescu în ce eroare se află.

Imobilul Dan Petrescu
Dan Petrescu // FOTO: Imago

Tot ce s-a întâmplat chiar în săptămâna aceasta îl contrazice și-mi permite să mă delectez. Încep - sper că nu-l enervez pe Dan! - chiar cu o fază din meciul de la Roma: cursa kosovarului Krasniqi - la 0-0 în repriza întâi -, o cursă în care driblează irezistibil și păstrează mingea, provocând eliminarea lui Patric (și un arbitru englez prompt în "roșu", ce încântare!). Bine, libera a fost peste poartă, dar nu prea mai avem asemenea curse-spectacol.

Ba, pardon, avem: cu o zi înainte, la Borussia Dortmund - Chelsea, am trăit o cursă din altă vreme. Cursă-spectacol din alt secol, cu un Adeyemi (cică mama-i româncă) de la Dortmund recepționând în terenul propriu o degajare la un atac al lui Chelsea și pornind în sprint, trecând de centru, mai nimeni nu-l atacă, doar argentinianul mondial Hernandez, care-l scapă, și băiatul intră impetuos în careu și nu ratează! Marchează pe lângă Kepa! Golul nopții.

Repet: din altă lume, din spectacole clasice cu extreme care nu ratau. Încă una: De Bruyne marchează cu Arsenal pe o gafă a apărării, din 17-18 metri, cu o acuratețe impecabilă și e decisiv în pasa către Haaland pentru 3-1. Paranteză: nu am observat vreo mare colaborare între De Bruyne și Haaland, de altfel abulic și în derbyul cu Arsenal, care ca și CFR-ul e la al doilea eșec în campionat. Ca și CFR-ul, naște întrebarea: ia titlul?

Extravagantă întrebare: ce-l poate lega pe Dan Petrescu de Arteta? Cum ce? Titlul! Păi, vin și City, și United, de parcă ar fi FCSB-ul local. Lui Dan trebuie să-i fie frică de Farul și FCSB precum Arsenalului de evoluția unui United fără Cristiano, dar cu un Rashford marcând încontinuu.

Ce mi s-a năzărit? Îmi face plăcere - ca o expresie a stimei - când îl văd pe Dan îngrijorat ca un Arteta. Exagerez? De ce, mă rog? Totuși nu-l văd renunțând la ideea lui imobilă a antispectacolului. Nu-l văd căzând pe spate la șarjele lui Rashford. Imobil cum e, bine că-i place și lui kosovarul Krasniqi. 

Nota redacției: În ediția tipărită a Gazetei de azi, editorialul a apărut fără titlu, din cauza unei regretabile erori tehnice


Comentarii (5)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  18 Februarie 2023, 20:52

...ne au dat cu Mobile in cap ...le au luat de la Sucu ...

1945sv0509
1945sv0509  •  18 Februarie 2023, 17:30

Maestre , de ce trebuie sa te cobori la nivelul penibil al gsp-ului , doar pentru ca esti platit de ei ? Pacat.

itu52
itu52  •  18 Februarie 2023, 16:34

Din păcate, Dan alunecă pe panta fotbalului sterp. Nu acela lipsit de goluri, mai degrabă acela care-ți taie pofta de a-i privi meciurile. E o sterpezire ce te face să ocolești stadionul. Până și la Roma spectatorii nu s-au spetit să ne vadă. E clar că omorâm spectacolul și suntem de evitat. Această turmentare, parțial indusă, are vechimea necesară să devină brand de țară. Pe de altă parte, accesul la fotbalul mare ne mulțumește, dar lasă multe corzi neunse. Sănătate și numai bine!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează