OPINII  »  EDITORIAL

Nu pun tunul pe Rădoi

Articol de - Publicat vineri, 10 septembrie 2021 11:27 / Actualizat vineri, 10 septembrie 2021 11:32

Nu accept tunul decât în expresia „sănătos tun”!

Ce se întâmplă? Se întâmplă ceva de ajuns de neplăcut, din punctul meu de vedere: toți comentatorii avizați suntem de acord - nu ne-a plăcut (ce expresie!) meciul cu Macedonia, o echipă departe de a fi intratabilă, un 0-0 rău manipulat psihic. Singur, Marica - de obicei foarte critic - a felicitat echipa pentru „brioul cu care a făcut față”.

Germania terorizantă

Peste tot se titrează: echipa nu a primit niciun gol în ultimele 3 meciuri. Pe bună dreptate, i se ridică ode lui Niță, i se dedică prima pagină, pentru mine e singurul „tricolor” în care am încredere; e felul meu riscant de a-l elogia. 

Nu am primit niciun gol de la cine? De la Liechtenstein? De la Islanda? De la Macedonia? Nu am jucat încă returul cu Germania! O scriu fără menajamente, după cele văzute în recentele ei meciuri (10 goluri, 4-0 cu Islanda, 6-0 cu Armenia): e dezarmantă, e terorizantă... Nu ne trebuie un meci bun, foarte bun - ne trebuie un meci de excepție! Mă tem că nu suntem în stare de un meci excepțional cu Germania.

Nu pun tunul pe Rădoi
Mirel Rădoi (foto: Cristi Preda/GSP)

A renunța la iluzia Markovici

Nu am curajul unei speranțe, o scriu cu toată nechibzuința mea, bazată însă și pe nechibzuința lui Rădoi din interviul acordat lui Viorel Tudorache: „În meciul cu Macedonia aș fi vrut să văd mai mult curaj!”. Numai că mai există o altă idee a unui mare scriitor german, valabilă oriunde, pentru orice guvern, pentru orice meci: „Dacă nu poți insufla curaj, taci!”. I-o recomand fără răutate, doar din dorința de a fi exact și de a-l vedea renunțând la iluzia lui numită Markovici. 

Nu sunt dintre aceia care, cum scria Ovidiu Ioanițoaia, pun tunurile pe Rădoi. Nu știu să pun tunul pe nimeni, chiar dacă am făcut armata la artilerie călare. Nu am fost exemplar în tragerile cu tunul. Tunul îmi place doar când e vorba de sănătate, în expresia „Să fii sănătos tun”! Ca atare, îl urmăresc pe Rădoi după fiecare slalom printre performanțe și contra.

Curaj după un adevăr absurd

După 2-0 cu Liechtenstein ne-a spus o vorbă la care nimeni nu a reacționat, deși era o vorbă nerostită la noi de nimeni, o vorbă gravă, precisă și stupidă: „Cred că ne relaxăm prea mult în fazele de finalizare”. Ce curaj să mai ai după un asemenea adevăr absurd? Încă o dată, tac cu toată vehemența. 

După care mă gândesc, cu o indulgență evident vinovată, că la urma urmei, meciul cu Germania nu e crucial în cucerirea obsedantului loc 2. Mai jucăm acasă cu Islanda și Armenia - să nu fim lugubri, poate vom avea ceva noroc. Și nu poate, ci neapărat noroc!


Comentarii (6)
dragan
dragan  •  16 Septembrie 2021, 11:52

ca amanunt: discutia s-a purtat in trei, pe malul apei! prin intermediul unui guvid! stati linistit, n-am facut victime colaterale- la sfirsitul discutiei, am desprins guvidul din cirlig si l-am aruncat inapoi, in balta lui! pustiul din Bitola, reprezentantul diasporei lor la discutii, a ris in hohote si m-a intrebat: credeti ca durul asta se va intoarce, data viitoare, cu stiuca de maica-sa? am ridicat din umeri!

dragan
dragan  •  16 Septembrie 2021, 11:45

cum plec la munca, va fac, domnule Cosasu, doar un rezumat: ieri a fost o zi grea, o zi in care machedonii au finalizat toate listele! incepe iuresul! din obisnuinta, am incercat sa-l salvez pe cata oprisan- le-am spus ca oprisan e doar unul dintre baietii de la Minolta, ca nu vorbeste neintrebat si ca- de doua ori pe saptamina-e finul domnului Nicu Gheara! aiurea, Maestre- lista-i lista si machedonii stiu unde se pune cratima! dar cum ne cunoastem din 82 si cum generatiile lor mai vechi vorbesc sirbo-croata, am reusit sa-i aduc in fata unui compromis constructiv: ei stiu ca viata e ca o prada, prin urmare- desi nu iau prizonieri in niciun razboi- m-au lasat sa-mi iau prada cuvenita si s-o duc acasa! cu o conditie: s-o conving sa nu se mai intoarca din Haifa! nu vreau sa va presez dar avem la dispozitie doar 24 de ore! pentru un raspuns pe masura!

dragan
dragan  •  15 Septembrie 2021, 14:40

linga un sanatos tun merge si-o sanatate curata, domnule Cosasu? (ce inseamna sa ai niste young boys prin zona si sa-i convingi ca nici United-ul nu mai e ce-a fost!) noroc spuneti? omul, daca-i om la locul lui, isi face norocul cu mina personala- na, ca am ajuns si la rime! cum se pare ca onor Glazer-ii nu l-au convins pe Mister Cruise sa vina in Teatrul Viselor, va mai ramine doar varianta Craig- Daniel Craig! cu copia lui portugheza, nu iesiti din grupe nici pe targa!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează