OPINII  »  EDITORIAL

O idee bulversantă a lui Sabău

Articol de - Publicat vineri, 18 iunie 2021 10:01 / Actualizat vineri, 18 iunie 2021 10:03

În noaptea dintre miercuri și joi, în plin entuziasm pentru Locatelli, un telespectator i-a transmis lui George Dobre un mesaj care a căzut ca o bombă, deși era o evidență. 

O evidență neluată în seamă: grupele finale, trase la sorți, ale acestui Euro 2020 sunt inegale și de-aia "Italia zboară" cu 6 goluri la zero împotriva Turciei și Elveției, iar în grupa F avem acea aglomerație de valori și favorite, respectivele Franța, Germania și Portugalia. 

Trebuie să recunoaștem că nu ne-am sesizat la vremea aceea de aiureala unor grupe cu minore ca Finlanda, Rusia, Danemarca și ditamai Belgia lui Lukaku și De Bruyne. 

S-a mers pe ideea pe larg îmbrățișată că nu mai există echipe mici în marile evenimente... Toate sunt egal capabile de surprize. Adică Scoția și Cehia pot elimina Anglia? S-o vedem și pe asta... Aiurea - țin mai mult să văd ce va face Portugalia și al ei Ronaldo - inegalabil în a se impune chiar când nu face nimic 80 de minute - în fața unor incontestabile forțe mondiale ca Franța și Germania. 

O idee bulversantă a lui Sabău

Acestea două au jucat în cel mai echilibrat meci de fotbal al turneului. A biruit Monsieur 1-0, cum e poreclit Deschamps. O Franță cu un mijloc Pogba-Kante, salahorind inKANTAtor pentru toată echipa în fața unei Germanii căreia i-a lipsit omul lui Bayern, tocmai pe acest stadion pe ale cărui tribune scria cu litere mari și albe Bayern. 

Lewandowski nu a făcut nimic în meciul cu Slovacia, nu a apucat nici ultimele minute ale lui Ronaldo la Budapesta, polonezului i-au lipsit munchenezii lui, Franța a avut anunțați 4 de la Bayern, iar unul dintre ei, Hernandez, a fost cel care a provocat autogolul lui Hummels. 

Ce-i un Franța-Germania decis de un autogol? În studio, singur Ionuț Angheluță a rostit cuvântul "noroc" și nimeni nu i-a cerut detalii. 

Peste cine suntem noi? 

Tot așa cum nimeni nu i-a cerut argumente lui Neluțu Sabău pentru o idee și mai bulversantă decât aceea cu care am început: Sabău a spus calm că naționala noastră nu e sub, ci peste câteva din aceste echipe ale turneului. 

Nu e o idee cu care să apari azi în public - cum de a îndrăznit s-o rostească? O susțin ca un bătrân fan al lui, pe vremuri inițiasem un joc cu amicii: să numărăm câte pase greșite dă Neluțu într-un meci. Nu ajungeam să ne numărăm cele 5 degete ale mâinii. 

Îl susțin și acum, surâzând cât pot de ironic: și noi puteam pierde ca Ungaria în ultimele 10 minute; și noi puteam egala Olanda ca Ucraina - poate nu marcând un gol ca Iarmolenko (gol mai super ca al lui Schik, iartă-mă, TRU!) și pierdeam și noi în minutul 85 cu 2-3; poate și noi aveam un Pandev pentru o gafă austriacă, ba chiar noi am învins, la Viena, spre gloria tot mai firavă a lui Rădoi. 

Pentru mine, Neluțu Sabău rămâne unul dintre cei mai înțelepți și mai talentați fotbaliști ai generației sale, dacă există vreodată înțelepciune în a trăi cu balonul la picior.


Comentarii (5)
leu.mr
leu.mr  •  20 Iunie 2021, 10:25
Postat de cirus11 pe 18 Iunie 2021, 12:48

Chestia asta cu grupe dezechilibrate este complet subiectiva. Conteaza pe ce locuri sunt in clasamentul mondial. Danemarca este pe 10 in timp ce Germania este pe 12!! Elvetia este pe 13.

Nu e subiectiva deloc. Altfel se mobilizeaza Germania la un turneu final si altfel Elvetia sau Danemarca.. Vei vedea la meciurile eliminatorii

dinamo100
dinamo100  •  19 Iunie 2021, 08:32

Asa, si?

scoby57
scoby57  •  18 Iunie 2021, 13:23

".. dacă există vreodată înțelepciune în a trăi cu balonul la picior." Adevărat grăit-ai maestre Belphegor! Chapeau bas!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează