OPINII  »  EURO 2020

Trăiască Eriksen! Trăiască De Bruyne! Trăiască Mbappe!

Editorial Radu Cosașu
Editorial Radu Cosașu

Articol de - Publicat vineri, 25 iunie 2021 09:35 / Actualizat vineri, 25 iunie 2021 09:35

Emotivi care dacă nu am povesti nu am mai fi.

...Și, mai ales, să nu-mi spuneți că ne-am plictisit. Nu ne-am plictisit - am trăit intens până-n ultima clipă a grupelor. A fost un fotbal cel puțin pasionant, tensionat, dă-le naibii de adjective...

Să rămânem cu picioarele pe pământ - cum zicea antrenorul Ungariei, italianul acela care avea grijă, înainte să plece la Munchen, să se delimiteze strict: "Nu sunt nici idiot, nici arogant ca să cred că vom câștiga acolo...". Și au jucat - cu picioarele pe pământ - gata-gata să învingă.

O viață de microbiști

Am avut timp să ne aducem aminte de o finală mondială, din '54, în Elveția, Ungaria având din primul sfert de oră 2-0, crainicul lor a rămas celebru cerându-le să deschidă butoaiele, ca Germania să remonteze până la un 3-2 final de neuitat.

Din 1954 până la 2021 cât să numărăm? Eram adolescent, azi cică adult. O viață în care am prins războaie, cutremure, o pandemie cât o nebunie și multe minute fericite. O viață de microbiști - dacă nu le-am povesti, nu am mai fi.

Suntem persoane povestitoare și de aceea, adulți bine crescuți, s-a scris la finalul acestui 2-2 de la Munchen, "Respect, Ungaria!", ca pe vremuri după acel meci al Stelei: "Notre respect, Anderlecht!". Să ne fi rămas pe limbă?

Trăiască Eriksen! Trăiască De Bruyne! Trăiască Mbappe!

Gusturi muzicale

O spun pe șleau: meciul cel mai dramatic al acestui Euro 2020 a fost pentru mine Danemarca - Rusia 4-1. Țineam la Danemarca lui Eriksen, se înțelege de ce: într-un an cu sute de mii de decese, un fotbalist - unul! - se prăbușise sub ochii noștri și scăpase cu viață.

Va fi, pentru multe minute de eternitate, povestea lui Euro 2020. O omenire - inclusiv echipa Belgiei, Belgia lui De Bruyne și Lukaku, Belgia favorita mea - i-a urat sănătate.

Cu cine să țin la Belgia-Danemarca? Nu am trăit meci mai complicat moral. Danemarca avea 1-0 la pauză, Belgia juca prost până antrenorul ei s-a decis să-l cheme de pe bancă pe De Bruyne nerefăcut. Ca în poveștile exemplare, el a marcat golul victoriei, împotriva echipei lui Eriksen și a publicului ei, conformându-se unui fair-play nemilos deloc melodramatic.

Trebuiau să învingă o echipă grav rănită, de aceea m-a încântat acest 4-1 al Danemarcei în meciul următor cu un puști, Damsgaard, marcând fermecător, pentru care un amic m-a sunat noaptea să mă întrebe dacă știu că mai e poreclit Mozart. Ca povestitori, avem și gust muzical?

Mbappe, un savant în devenire

Pun destinul Danemarcei mai presus de fotbal și de "optimea" cu Țara Galilor. Am un scurt tremur al pixului gândind la ce vor face De Bruyne și Lukaku, în "optimi", cu savantul în noroc Ronaldo.

După toate, mai suntem nu numai povestitori, dar și emotivi. Trăiască deci Eriksen și fotbalul în care un singur om poate conta cât 11! Trăiască De Bruyne, neapărat lângă Lukaku!

Trăiască Mbappe, căruia o celebră revistă intelectuală franceză, L'Obs, îi consacră un recent număr în care strălucește un interviu al lui: "Din puțina mea experiență, am învățat ca atunci când toată ziua se vorbește despre tine, să nu te aștepți doar la vorbe bune".

Dacă mai învață cum să cadă pentru penaltyuri indiscutabile, îl va întrece pe Ronaldo.


Comentarii (5)
dragan
dragan  •  30 Iunie 2021, 13:30

pentru saptamina viitoare va propun un happening, domnule Cosasu: d-voastra ma intrebati daca stiu cine a compus muzica filmului DACA E MARTI, E BELGIA!- iar eu va raspund- punctual- ca Donovan! restul? restul improvizam!

dragan
dragan  •  29 Iunie 2021, 10:20

p.s. fotbalul e (si) o forma de educatie! unde gaseste teren fertil- va imaginati ca Leo Messi va lovi cu gheata de fotbal, VREODATA, in fata camerelor de luat vederi, banderola de capitan al Argentinei?

dragan
dragan  •  29 Iunie 2021, 09:32

Traiasca Xhaka, domnule Cosasu! se pare ca, la Bucuresti, Parisul ramine mic- cit o colonie franceza in 2021! selectionata orasului Pristina? ma gindesc ce iesea daca noi, romanii, recunosteam sud-vestul Serbiei ca tara: probabil, avarii bancheri (nascuti) elvetieni luau (cel putin) zece boabe la Bucuresti iar viitorul gelat mbappe era, azi, considerat fotbalist!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează