OPINII  »  EDITORIAL

Victoria din dezastrul retrogradării

Articol de - Publicat sambata, 01 octombrie 2022 09:50 / Actualizat sambata, 01 octombrie 2022 09:52

Cred în diagnosticul lui Marcel Răducanu

De luni seară, după acel 4-1 triumfal în plin dezastru al retrogradării, n-a fost zi fără să contemplu clasamentul final al grupei noastre din Liga Națiunilor. 

E un clasament anormal, ca să nu-i zic caraghios. Bosnia, învingătoarea, are un golaveraj deloc performant: 8 marcate, 8 încasate, în 6 meciuri. O medie puchinoasă de 1 gol pe meci. 

Ultima clasată, nu o numesc, are tot 8 primite, cât prima, doar cu două goluri mai puțin marcate (6) adică tot o medie de 1 gol pe meci.

Obsesia ultimei clasate

Ultima clasată, nu-i mai repet numele, are tot atâtea puncte, 7, cât cea de pe locul 3, Muntenegru, care cu acel 0-3 ne-a pus la pământ, cum zice antrenorul nostru controversat; Muntenegru, cu un golaveraj 6-6 din 6 meciuri, are tot o medie de 1 gol pe meci. 

Ceva-ceva mai bine stă Finlanda, pe locul 2, cu un golaveraj ușor pozitiv, 8 marcate, cât Bosnia, dar cu 6 primite, nu 8, dar tot în jurul unei medii de 1. E un clasament duios de echilibrat, din care nu ieșim lamentabil. 

În urna a 3-a, unde suntem, nu jucăm categoric mai prost decât Bosnia și Finlanda, aflate în urna a 2-a.

Pot fi interpelat: domne, dumneata cu cine ții? Vrei să-l reabilitezi pe Edi? Autorul principal al catastrofei? Nu. O retrogradare e un dezastru, fiți atenți cum „se sărbătorește” o evitare a ei, ca un triumf. Și atunci, cu cine ții?

Cuvinte mari, rezultate mici

O scriu fără jenă: sunt de părerea lui Marcel Răducanu, care a diagnosticat aici, în Gazetă, după dezastru: „Problema nu e a selecționerului, ci la jucători. Nu mai avem jucători de valoare”. 

De aceeași părere sunt Iosif Rotariu și Radu Paraschivescu; i-am auzit la Digi și le prețuiesc fiecare vorbă; mă simt bine împărtășindu-le opinia, rezerva mea dintotdeauna la Edi a fost arta lui de a folosi cuvinte mari la rezultate mici. Nu pot să-i cer să aprobe diagnosticul lui Răducanu.

Victoria din dezastrul retrogradării
Marcel Răducanu

Tsunami de 1-0

Fotbaliștii noștri - inclusiv stranieri - nu fac față cerințelor jocului de azi, tot mai aprig și rapid. Azi, apărările altădată eroice se vor bine organizate, atacurile sunt acuzate că prelungesc prea mult posesia întotdeauna înșelătoare. 

Se luptă pentru un 1-0, un 2-1 - am trăit un tsunami de asemenea scoruri în aceste preliminarii -, un penalty fericește înainte de a fi executat, o echipă de valoare trebuie să știe să înghețe jocul, acest scor fascinant de 1-0.

Frecare fără penetrare

Noi, la valorile noastre, nu avem nici atac, nici apărare. Nu avem un Mitrovici, un Vlahovici - Serbia lângă Danemarca mi s-au părut revelațiile și nu mă duc la somități ca Mbappe, o ratare imensă într-un „unu la unu”cu Schmeichel, la Ronaldo dezabuzat cu Spania, la Haaland sau Lewa, supuși de dificultățile apărărilor la zi, de care se poate plânge și un Alibec, dar un Mitrovici parcă nu.

Se practică - după o expresie ușor impudică - o îndelungă frecare fără penetrare.

Răbdare și încredere

De aceea, la nivelul nostru de cultură fotbalistică, am discutat mai mult eroarea lui Pușcaș decât salutara și exemplara bombă - la 1-1 cu Finlanda - a lui Stanciu, care putea schimba meciul. 

Ne lipsesc „bombardierii”, cam de la Bazil Marian încoace, preferăm să tremurăm pentru un penalty.

Revenind deci la Iordănescu fiul - cu lista lui de 10 tineri promovați în ultimele meciuri și cu care nu putem defila prin lume -, sper ca soluțiile promise de el să nu se reducă la „răbdare” și „încredere”. Sper că nu l-am jignit.


Comentarii (6)
manx
manx  •  04 Octombrie 2022, 13:11
Postat de manx pe 02 Octombrie 2022, 11:35

Sincer, sunt tare dezamagit ca nu a fost publicat mesajul pe care l-am trimis ieri. Un mesaj normal fara insulte, jigniri sau mai stiu eu ce. Nu mai consum cerneala pentru ca nu are rost. Ovidiu Ioanitoaia si ziaristi de doua mii de ani, uniti-va. Pardon. Dezbinati-va si serviti acest popor.

Poate am mai multa sansa azi...uite mesajul nepublicat: Cu toata jena, la ce foloseste aceasta statistica a golurilor? Puteam sa luam 100 de goluri la înfrângere si sa marcam unul la victorie. Marcel Raducanu? Un tradator de tara. A fugit din tara acuzat ca nu si-a aparat sansele corect în timpul meciurilor. Spirit de echipa??? Ce spun colegii sai despre asta? A ajutat asta fotbalul românesc? Meciurile aranjate, atunci si acum? Nu are cuvânt în fotbalul românesc desi se pare ca are salariu la FRF. Pentru ce? Care este suma salariului? Ca a fost mingicar si a încântat tribunele? Ce a realizat în fotbalul international pentru România? Este ofuscat ca nu a fost convocat la Mondialul din Italia în '90. Incredibil. Traieste în Germania...*** Cum sa se dezvolte fotbalul românesc cu asemenea mentalitate. Asta de zeci de ani. Da, Iordanescu vorbeste bine, bun antrenor la nivelul primei noastre divizii(împaunat, bombastic denumita Superliga, meteahna româneasca. Grandomainia pe stomacul gol. Foamete. Oare cum am putea sa o numim daca o echipa româneasca o sa se califice în Liga Campionilor) dar impus pe pupe la Nationala. Sunt deacord sa ramâna, nu are sens schimbarea sa. Sansa a fost Böloni contactat la Ohaa...sa fie concurenta. Razvan si Petrescu doar în bataie de joc pentru români. Aveau contracte ferme si nu se putea plati clauza. Deci, puiu' lu' nea Puiu o sa fie extinctorul fotbalui românesc. Adica el stinge ultima scânteie din ja

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

manx
manx  •  02 Octombrie 2022, 11:35

Sincer, sunt tare dezamagit ca nu a fost publicat mesajul pe care l-am trimis ieri. Un mesaj normal fara insulte, jigniri sau mai stiu eu ce. Nu mai consum cerneala pentru ca nu are rost. Ovidiu Ioanitoaia si ziaristi de doua mii de ani, uniti-va. Pardon. Dezbinati-va si serviti acest popor.

danglumetu
danglumetu  •  02 Octombrie 2022, 09:18

belphegor, draga, te-au ramolit rau! sutul "salutar" al lui stanciu n-a fost salvator, ca asta inseamna, ci a fost de salutat! era salutar daca era gol si ne salva! dupa bazil marian a fost oblemenco, tataie! dar de bungau ai auzit?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează